[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
方丈你好 20fg 到依家都未搵到工 假設有一年空白期會唔會太長? 搵工期間有自學program
我就快入去做,入面有冇咩大問題
Ching你做咩department?
IT
tg見?
今日2nd in, 見department head, 然後幾個鐘後HR 就打黎問我覺得interview overall 感覺點,對依個position 係咪positive, 但聲稱仲有幾個candidates 要見,要下星期先update 我。

想問hr 咁主動follow up 係正常做法,定表示佢地覺得我ok ?
@Hdhdhdhvvvgh
留名
多謝方丈
想問下send 咗廿份CV左右有6個interview invitation 算唔算樂觀 我當年大學未grad有依家呢份工offer,未試過辭工揾新工,個心好怯
多謝方丈
今日喺電話收到Offer已經即刻resign左
下個禮拜簽contract
你當佢一般keep warm就得,唔駛諗太多
總之未返新工之前都keep住搵工
想繼續proceed同expected salary寫得超高都會proceed係兩件事

不過我係你嘅話都會咁開價,唔得就算數
廿個application有6份可以見算幾好
4月7 on board, 1 month notice, 想食埋長假份糧,幾時辭職最好
如果我唔小心講埋有咩公司in我 咁會點
方丈你好,而家做緊份intern唔係自己想做嘅field ,要做到八月先完,想揾下機會報summer intern ,揾到就quit,咁我寫cv應唔應該寫我而家做緊呢份唔寫嘅話就係一張白紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞