嚴選英國大學 勿中agent伏

789 回覆
71 Like 335 Dislike
上面講咗 英國physio 都係垃圾
成個healthcare 同 nhs 都係
英國讀physio
讀書廢比錢讀多年foundation 就簡單好多啦
十幾分一樣做到physio
英國COVID關唔關我事?
光環?做physio 成份人工連間普通studio 都租唔起
租完真係食屎
外賣仔人工
我想報佢個business analytics msc
ching點睇
其實真係唔好睇排名尤其是overall做人ucl係勝在comprehensive 會加分 但如果係lse有offer嘅科 基本上都會好過ucl hku 純粹因為佢唔係offer得多科 先拉低個分 kcl man local prestigiousness低過st andrews
同埋雖然我都唔認同英國人完全buy樓主個排名 但佢係話(佢覺得)英國人心目中嘅排名啫
佢係話份工同人工垃圾
成個system都好垃圾
有friend讀緊 好似都幾輕鬆 成日比ic maths入佢哋谷笑佢哋
普遍評價好似都跌緊
之前睇過下有人講過Sheffield 好D
香港一個護士都高人工過英國fg醫生
點睇busibess-related master? 易唔易入?
都係
UK math top uni 應該都係 OxBridge IC Warwick
成日有人笑UCL Math Dept好細
但係如果成績唔好其實都冇咩選擇
大學個ranking 點排其實好主觀,就算讀樓主冇mention過嘅uni, 都唔一定係廢柴含撚獸。

反而我覺得去留學嘅Ching (尤其係去讀undergrad果班)唔好淨係留意個ranking ,亦要留意下個environment。個環境嘅影響力真係幾影響你嘅心理健康/發展
有,Manchester,convery ,但收生ielts 分高 話驚我aims唔到
有冇邊科in particular?就咁睇好似大部份都2.1就入到
幾年前-6入到uk 某big4 summer intern, 成個dept 100人得我一個asian
就算manager寫appraisal寫到勁好,partner一句sponsor visa好難就冇得convert🤷🏻‍♂️
Yes. St Andrew IR 同 大部份humanities 都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞