嚴選英國大學 勿中agent伏

789 回覆
71 Like 335 Dislike
小弟最近聽到好多人去英國讀書,agent都會開排名比人睇,順便介紹啲所謂top 10大學比人讀大家千祈唔好中伏。排名年年唔同,但英國人心目中個tier都唔會變

1. Oxbridge
2. IC LSE
3. UCL Durham St Andrews Bristol
4. Warwick Edinburgh Bath
5. Exeter Manchester Nottingham KCL
6. Newcastle Birmingham York Leeds Sheffield

對照返香港八大:
1. Oxbridge
2. IC LSE
3. HKU UCL Durham St Andrews Bristol
4. UST CUHK Warwick Edinburgh Bath
5. Exeter Manchester Nottingham KCL
6. City Poly Newcastle Birmingham York Leeds Sheffield
7. Rest of Russell Group
8. BU Lingu

當然都好睇科,例如warwick econ and maths ,kcl law,bath architecture 都特別好。重點係大家唔好再信agent,佢哋最中意叫人去 Surrey Lancaster UEA嗰啲
而家呢個時勢最多人中伏
BU傳理幾好
Exeter點會高過Leeds同Sheffield
點睇Manchester
UCL反而得tier 3?
Exeter係香港真係好易入,因為有foundation又有international year one,不過佢係英國人心目中算係top
UCL 係出名 係英國大概係IC LSE 同 Durham st andrews中間 AL其實收差唔多
印象中UCL都幾多香港學生
今年我都報左 見佢overall排名幾高
你都無能力決定到自己去唔去, 點算遺憾
其實幾抵讀,世界排名高之餘收分又唔高,不過好多大陸仔大陸人覺得好top
Bath 真係同Warwick Edinburgh同level?
Warwick Durham St Andrews Bristol 其實差唔多,都係睇科,商科嘅話Warwick唔差過G5 不過英國人其實唔會有G5呢個concept
你其實係英國讀左幾多年書?
唔好誤導準備去英國嘅細路得唔得
oxbringe st andrews一定同tier
g5 之外 edinburgh同埋durham都係勁
你話top咁man同ww都係top
但exe只係唔錯嘅uni而唔係top
Surrey點解伏
仲有Anglia Ruskin
唔伏 不過冇agent講到咁好
差少少不過唔係好多 bath呢幾年上得好快
Thanks Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞