嚴選英國大學 勿中agent伏

789 回覆
71 Like 335 Dislike
我自己唔知道報Big Four要一年前報我先至Miss咗咋
今年係我第一次apply................
你自己再睇吓EY BDO dtt 啲大粒野邊度grad
其實會計喺邊度讀有乜所謂,都喺考CPA或者CA
其實香港政府點解每年都要搵澳洲人黎做audit 而唔係搵英國人美國人?
一定係有啲原因
不過最終目標又的確真係考Cpa ca嘅
我有次仲On尻尻咁問lBD啲同事早上幾點先返office,做咩成日留到咁昼
我覺得如果朝商科方向發展,大學reputation大於一切,呢啲intangibles好難解釋,例如我有一次interview撞正個MD係同校,已經好吹好多

ucl engine係差啲,不過講搵工(尤其ibank/fo)始終ucl好啲
唔好咁啦⋯入到big4係咪真係咁值得曬
5,6年前報UCAS時睇依種post睇到勁唔開心
幾年後睇返依啲post誤人子弟一流

利申:兒登仔口中既野雞top u讀專科 係NHS返工下年準備轉PR
我聽講喺同work ethics有關。

但其實好多時候喺咁啱老細喺澳洲人,所以中意請返澳洲人
唔係晒係駁佢
唔攞實質例子好似冇乜說服力
哈哈哈哈 幾好笑喎又
講緊香港政府喎
其實澳洲大學都出過唔少諾貝爾獎
同意archi同interior好大分野
archi學校選擇都多好多
interior撚表示揀既都係大家口中既廢校
glasgow+kingston+ntu+mmu+de montfort
最後兩間係agent suggest
有冇人可以比下意見
最近一次應該係anu 個校長
佢攞咗物理學獎
可能揀auditor嗰條友自己都係澳洲畢業
LBN吖嘛 蘋果寫得好賤不過真係有人報
https://hk.appledaily.com/finance/20200817/GOTOZDDCGRCT3LWPPG4TLXDFNI/
其實遲早HR都知你係課金,倒不如搵大陸agent搞內推
樓主其實講得好岩,尤其是讀商科/打算係銀行界打工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞