屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
盧生係唔係咁我唔知
不過呢個現象係發生而且愈來愈嚴重
有唔少Math 、Phys PhD會轉去finance、econ
然後不斷套用佢地個啲mathematical model同methodology 落econ世界
其實唔係問題,亦提供咗唔少inspiration
但佢地佔據曬成個econ世界變做主流
你諗下仲好似當年Adam Smith 咁出paper
一年出到幾多份?等乞米!
咁多上曬岸,理得你死

工程底,樣樣野都識皮毛,夠唔俾人呃就算
佢識女仔識得好進取 直頭去到cringe果隻
有女中同(以前從來唔識佢 野都冇講過嗰隻)之前無啦啦收到Andy Loo facebook friend request 之後佢一accept左就收到佢message話咩我啱啱喺時代廣場見到你
好撚準
我果幾屆大部分都黃 之前有個校友劉天正入左民建聯 比佢嗰級所有人集體杯葛 仲有人開左個專業恥笑佢落選區議員
不過聽講而家多商人仔女讀 所以多左藍絲都唔出奇
連登真係成班賤種戇尻仔
其實你有冇睇清楚呢個Po既人點解批評緊佢?唔單止係黃藍之別
冇人話民主制度係神,唔好係度打稻草人
依家係講緊佢自稱libertarian 但係主張又唔inconsistent (eg 反lgbt)
個人自由只係私有產權既表現?呢套古典經濟自由主義如果係咁完美,就唔會有馬克思主義既興起
佢係節目反Utopianism 但係又迷信「市場」可以成就一個完美既秩序
仲有推崇帝制

佢讀數理出身,依家Econ phd, 但係publication 講既libertarianism 完全同佢本業無關
只係借自己名校背景黎塑造一個假既權威
當然,做public intellectual 係冇問題
不過上面有巴打quote 佢果本著作,成個tone 就係一個國師wannabe ,寫既所有野都係從當權者角度出發
好撚嘔心呀

知你老啲威啲
佢同碌撚呢方面真係一鳩樣
多謝巴打點出打稻草人
其實我前面講過我一開始以為佢支持君主立憲
所以都叫大家睇多陣先再屌
直到我見到佢話支持帝制真係嚇親
見到帝制真係唔知點保障佢重視既私有產權
君主立憲都話有議會、司法獨立
要向人民大眾既私有產權負責
但帝制真係唔洗理人民大眾
一般平民百姓、軍隊就係帝王既私有財產
所以我之後覺得盧才子係右翼馬克斯
佢係光明頂屌西方左膠、政治正確好出色
係呢方面我真係俾滿分佢,亦建議大家都聽下
但係好似馬克斯屌資本主義咁
馬克斯點出資本主義既問題好出色
唔代表要信佢個套共產主義
大家對盧生既批評大多都在於佢套所謂libertarian
真心想知盧生套libertarian點運作?
我地呢堆低端人口等緊你指教
經19金口一開
呢個post居然去到21頁
都話19你唔好理就無人再講
係唔係用緊黑暗兵法?
難得有個post唔係學術台都咁多人正經討論
無形中促進思想交流
中間仲有人爆埋盧才子點樣溝女
雖然你點出左翼自由派既好多盲點
為作你多年聽眾,19同樣有個盲點
會好易被啲讀英美名校、浸咸水
屋企有返咁上下身家
文史哲講到幾嘴呃得下人既人吸引
問心個句
如果呢個post係笑緊燒生
荒死你19唔會笑埋一份再話佢燈神咩?
我舊同事宜家做緊佢老師,咁你話我老唔老

Academia圈子好細。
其實點解會咁多人真喺認真聽條靚仔尻up啲乜

光明頂喺深夜娛樂節目,唔係public lecture,19請嘅嘉賓都喺從娛樂角度出發

如果19真喺想認真討論嘅話,應該會請明居正,又或者李怡之類嘅專家。
19邊敢同大家認真。佢自己吹詡就話自己英式談吐扮高深啫。次次對住硬橋硬馬嘅人同場,佢有邊次唔係摸住條邊抽下抽下,講嘢完全無肉嘅。
得佢同鮑Sir起度時咪自己衝上雲霄囉。如果佢唔請下Andy Loo上去俾少少新鮮感大家,等大家聽下新嘅口吻,真係開始悶。佢講到定晒形,好似大家嘅幫佢整嗰份bingo圖咁。
講多啲啦屌你
點溝女啊
以為佢死讀書冇性慾喎
講一半唔講一半
咩野係 cringe?
我覺得佢只係想撚吓後生仔,Andy Loo唔好彩俾佢揀中
董建華咁猛料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞