屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
咁又唔洗,佢有自己觀點
佢可能真係追求賢人管治

沈旭暉已經立咗投名狀
有邊個唔想做世界仔任食任拎
但最重要睇咩時候做世界仔
勁過蝙蝠,最勁係樣樣都講到頭頭是道,

蝙蝠⋯⋯
直情啦libertarian 會反lgbt 真係未聽過
條友睇左一堆書將d 野炒埋一碟就覺得自己看透世事

仲有如果將佢係微博講d 野譯做英文send 比佢stanford 既同學同老師,我諗佢一定比人笑到面黃
我試下論證
一、福利主義係會令人財產權受損,因為維持福利要有一個大政府
二、人的財產權受損會損害自由
三、民主制度下每個人傾向追逐眼前的小利勝於整體利益
四、推出小利例如福利政策會吸引民眾選票
五、由於民主制度一人一票少數服從多數,社會會慢慢轉向福利主義
超級政治投機派
典型極右精英主義
即係你班賤民讀書冇我咁叻就唔好咁多嗲
我話點玩就點玩 你班賤民乖乖地聽我講就得㗎喇
Hi!
又見到你
即係行威權主義甚至帝制就最保障到自由? 神邏輯
民主點變多數人的暴政可以睇希臘雅典同羅馬興亡史

自由係要法治去保障 <- 正確,民主保唔到自由
而法治係需要民主制度去支撐 <- 部分正確,法治係需要分權制衡,無單獨一個政黨話到事。而民主=所有人權力一權,係最強的分權,制衡方面就另計。

補充,民主有其易變暴力的一面,好似浪一樣,好天時和平,風暴時就破壞一切。法治就好似防波堤,將暴力的一面分散減弱,例如2/3 投票門檻(更改基本權利的堤防要高), 參議院6年任期、每次改選1/3人(用時間當作長而深的提防去減弱民主的暴力性,令人能冷靜的思考)
如果真係勁, 點會喺外國冇着落, 要喺言論審查咁勁嘅微博發表「獨到見解」?

估計係想借陶傑光明頂增加知名度、痴老懵董喺紅底智庫挖番個位。
講清楚係直接民主定間接民主
我都理解

佢想用短時間上位,再以自己天才的能力打破天花板再上

但係共產黨乜都有,唔怕叻人,係絕對武力之下,智力係無計可施

寧願佢花多D時間搵個天花板最高的位去做
both, 當然間接民主要睇代議士

出個希特勒玩民粹一樣死
你講得啱,所以民主既精神唔應該只係少數服從多數,仲要尊重少數既權利,呢D end values 應該透過憲法同三權分立去保障
19都係時候嚟個華麗轉身
見人講人話,見鬼講鬼話囉
我又唔信佢係學校會夠膽講佢果堆偉論
呢個問題建議你問番佢
我個人係支持民主制度
我肯定房屋台同公屋撚兩班人來
條友弱智㗎喎
有冇諗過佢特登
民粹唔係極端既民主咩?
右膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞