屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
唉,香港人真係慘,咁多方面都俾人圍攻緊
呢啲應該係新人類 係outliers
只要人類過到優生學個關
俾佢地繁衍
就好快可以上度另一個維度...
Libertarian黎
左翼其實好簡單,就係雞蛋同高牆,你一定係企係雞蛋果邊,如果唔係冇資格話自己左翼

係大是大非面前,你仲站係當權者既角度諗野,你讀幾多政治哲學,道德哲學,都係冇用
美國文科phd 至少5年,jd 至少2年
更簡單去講
左翼思想就係注定要反體制
因為冇可能有個體制係既有效又唔會影響人身自由

咁反體制又要用個地個套去思考去建設論述係好難既
science都要啦
見佢被捧到天才級咪計佢5年起步
佢講到所有individual liberty 都係建基於私有產權既話
即係叫你班窮人含撚囉
冇錯

佢既論述講到好似好unbiased,純理性既推論咁. 實際上係對當權者黎講求之不得既粉飾.
其實應該問一開始既產權係點黎
libertarian根本就係自私撚
所以係藍絲有幾出奇
To be honest 佢入得gt就溝吓囡好過啦
以後分分鐘美國國務卿幫過你xxx / xx
lobbying 都易話為啲啦
但其實如果你講緊Anarcho-Capitalism嘅話好多Anarchist 都唔當佢地係一份子
收皮啦叫佢
佢本書基於呢一點既反駁係
連福利機構都會私有化
而且人, 可以因為唔洗交稅, 或者出於對其他人同情, 亦都會有動機捐錢去果啲機構維持社會平衡(又係冇可能證偽, 即係鳩嗡)
但如果佢夠純粹自由主義, 應該連駁都不屑, 直接話: 對唔住, 窮人餓死就係人類要自由既Collateral damage, 大家唔洗咁介懷
佢真係好叻架
細個已經識佢,唔知佢政見但佢好好人,心地善良,好叻又冇架子
癡線佬
所以無計,
因為古典自由主義唔係美國唯一思想泉源
仲有共和主義(美德)同清教傳統
後兩者成日比自由意志主義者當係社會主義攻擊
用tax incentive 黎吸引人資助/捐錢比窮人
咁又算唔算state intervention 多9餘
Libertarians個套sup9 non aggressive principles 根本唔會work到

呢個model有冇係歷史上成功過

輸打贏要 我唔想交既稅就唔交
但又要政府provide基本服務
咁政府點發展國家
authority冇coercive power把撚咩
咁使撚睇佢本書咩
Robert Nozick嗰啲咪又係咁上下
又係離地假才子
佢老母
支那人係操普通話既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞