屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
唔講啦, 總之係需要做predictions既natural sci
不過得閒會睇下其他disciplines d"趣事"咁解
中學以致undergrad都上過下econ, 嗰時雖然冇咁醒, 但已經feel到有d野係根本性地唔對路
今日中午蘇格蘭聖安德魯(St Andrews) 海邊。

林作輸咗,不要緊,還年輕,海闊天空。

我識佢咁耐,搵佢做「Chink Eng Club」短片 Talk Show,做做吓,佢話參選區議員,咁我梗係支持啦。

跟住有人話,他是隱形建制。我並無發現這方面跡象,包括無發現大陸當局打本俾佢參選的金額。但我想睇吓,由彭定康做校監的牛津畢業生,冇錯,有一個來自中國的,佢阿媽在重慶殺咗個洋人。但一個憑自己考入牛津的香港仔,唔通會受到中共嚴格思想控制,認為廣場大媽舞好睇過天鵝湖,同埋會贊成梁振英向佔中學生開槍?如果係咁,不但有五百年歷史的牛津應該拆招牌,肥彭仲分分鐘係共產黨員添。

不過啱啱出道有兩千六百票,差三百,算係咁。香港似乎處於革命前夕的氣氛,民意應該尊重。年輕人要出多 D 聲,做多 D 嘢,明天的香港,始終係你哋的。

P.S. 有位網友講得精警:劍橋教出李國章,咁劍橋咪要拆招牌?

又係喎,不過咁咪證明我個「中國DNA論說」law?牛劍拆得,但我個招牌,應該喺番度啩?

聽足咁多年光明頂,又睇足咁多年專欄,其實我唔明點解咁崇拜呢啲名校。我都想讀名校,但一論政治,玩得最出色既唔見得有高學歷,反而睇天生政治觸覺加人生經歷。阿盧生似乎儲緊人脈、砌CV想從政,但書生係隔離論政做教授就算,我怕你真係入紫荊黨。
我明!
啲假設只係為出Paper整出來
我見親師弟妹都叫佢地寧願讀數、讀文史哲
都唔好讀Econ
其實Econ+History咪重貼地過,Psycho同Lit。
可能你當初係去咗文史哲之後,而家會倒返轉嚟講。
如果你睇得多19寫嘅文、專欄、評論之類,就知19個光譜同Andy Loo個光譜,邊個比較闊。
19成日都講:睇嘢唔好咁膚錢。。。。。。
其實佢就係呢種材料!佢好大機會已經起紫荊黨有個位起度。
咁我明你講乜喇
如果真係天才,又libertarian又IQ 高點解講咁耐都解析唔到佢想建立既制度係咩?
既然咁libertarian 點解又會覺得極權統治較好?(又撐中央,奶689,鍾意同老董曾鈺成影相)佢曾經寫過因為覺得相較之下君主制度起碼會有public policy 嚴格規管人民使用公共資源既behaviour 效果同私人財產規管類似,可以排除「人權」阻力,達至保障私人財產效果最大化。
咁兜咁大個圈(一)佢所推崇既自由主義制度係無任何制度可言,完全無提出過點樣實行,淨係識講民主唔得(二)取而代之佢覺得個solution係君主甚至極權係最佳代替品。
,咁個邏輯都係建基於一個字「信」,佢「相信」君主甚至極權係會尊重私人財產而去制定各種public policy,防止左傾,福利主義。咁既然都係得個信字,同嗰個「唔怕,相信政府」個脫罩C奶有咩分別?
屌左膠,屌政府,維園阿伯,熱狗都識啦,唔使讀過stanford 先識屌。你行去北角仲屌得大聲過你啦。
愛自由,歌都有得唱啦,唔使睇一個中學奧數冠軍既微博先知重要下話。唔好似d官員咁幾廿歲仲j自己IQ160啦。
講咁多自由道理,理得你3歲識寫paper,攞過幾多奧數冠軍,最後咪都係用黎呃班無讀書既MK仔或者崇拜精英既中產俾你刷存在感。心水清睇下佢最後advocate緊d乜先啦!喔,原來竟然係同班既得利益者一樣,支持中央集權,君主管治,仲要係舊式制度,過氣盲撐覺得建制會幫人保障私人財產自由。
咁大家你又覺得哩d算係咩人呢?燈神?軍師?手足?鬼?膠?
哩d咩天才,睇下文章,學習下文筆,長知識算罷⋯
push
你睇你個呢post有幾多負評就知人群整體係咩水平。反映唔到成個香港都有一定程度反映香港青年一代。
你講呢堆嘢搵鬼明咩。

簡單嘅先有人明,第一樣就係睇「你咩立場?」。呢樣最簡單。老毛就係明白呢個世界嘅人最鍾意揀容易嘅嘢去相信,咪成功一次又一次咁去撚到班人任何戇尻嘢都做得出。
如果齋睇佢呢幾個「博文」,我見到貼住香港有個國家正正就係行緊佢嘅理想制度。未必合符晒佢嘅理想,但起碼符合晒佢講呢幾個條件。
擦習大大擦到咁,大陸都無咁離譜啦…
早幾日之前俾Pompeo瞅到就可能會返唔到。不過就唔洗翻譯啦,佢哋識睇。唔識睇都可以用AI翻譯。

不過人哋美國真係自由社會,就算退倒緊都要好偉大祖國。講幾句自己鍾意帝制嘅立場正常係唔會被批鬥嘅(起BLM之前)。
郭沫若擦鞋,同一個耕田嘅擦鞋,咪一樣係咁肉麻。但花式擦鞋係叻人先做到,無話離唔離譜,個太陽鍾意就得。
方便返嗰晚無聽嘅聽眾
大家聽返佢當晚講乜。
佢都唔根正苗紅鬼受佢玩
好簡單
Libertarian 全部都支持secession as a natural right
如果佢支持既話,可以放棄微博
唔支持既話,就暴露到佢inconsistent
認真講,紫荊黨個目標,真係包括呢類人。紫荊黨係想做有陣西方精英味嘅愛國子女貴族黨。的確,用呢類人去控制香港係比較有利中共繼續用香港做吸金同吸外來技術。
根正苗紅就唔係入紫荊啦。況且如果佢根正苗紅,就唔洗左黐右黐拉咁多關係啦,直接去做政協。
連登成日鬧人左膠
其實自己左傾到不得了
好多人插盧生純粹係基於階級鬥爭心態
Andy個微博直頭比人Ban左,佢係信報仲要屌到吳秋北果班工聯會飛起,佢睇見個post都唔知好嬲定好笑。
你話佢同老懵董影相,不知佢同梁國雄黃毓民都有影相。
話入紫荊仲搞笑,佢唔做學術,仲要加入同佢價值大相逕庭嘅中共嘅機會,識佢嘅人就識得判斷。
其實好多科一讀上去就離地,變左幻想系統

Econ 就玩N個變量MODEL<--幻想系
物理 就string theory <--幻想系
文學 就感覺系,無人會當真理 <--非幻想系
歷史 就玩史觀,中史就FF到東亞各時間的帝國都有一脈相承的關系,叫朝代<--幻想系
哲學就不停打倒自己, 笛卡兒理性二元論 -> 休謨不可知論 -> 康德先驗知識 -> 叔本華虛無主義唯意志論 -> 尼采虛無主義觀點主義 -> 海德格存在主義。好似當代邊個哲學家最強,那一派就稱霸。哲學家都有用過數去解釋語意邏輯,以為完美,之發覺有D野係在語言之外。<--幻想系

千祈唔好當幻想系是100%真理, 可以在現實應用, 佢地只係其中一個可能性。通常學科起得越高, 越有機會出錯。但數學應該係例外,佢只講理論,唔乎合現實,佢唔CARE,但有時現實應用就可借用數學工具。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞