屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
睇定義,係反精英?係唔理性,情感主導?定係both?
其實成件事好似馬克斯屌資本主義
馬克斯對資本主義既壞處係講得好好
不過佢開出來既藥方係山埃
Andy Loo就屌左膠、政治正確屌得好好
不過佢自已諗出來個套work唔work就唔知
其實唔係呢個post
我琴晚聽完光明頂都覺得Andy Loo唔錯
我諗19都係咁
點知佢微博寫啲野咁一鳴驚人
我會覺得係民粹就係將人民權力無限擴大,無任何野制衡
左右係今日已經好過時,最少要加埋「上下」 否則會變成cctoy井底之蛙

ok, 推論正確

好多時,爭拗係因為雙方對某些字定義唔同
施永青都話自己後生個陣係托派
又要帝制又要Libertarian free market,最後都係變左財閥去控制君主,結果其實都係同美國呢啲有好多說客同campaign funding 嘅政度差唔多
咁其實我自己都計埋上下同progressive/conservative 嘅
佢定位係學術開明民主改革個類人
中美角力要揀一邊好明顯會點揀,再黎每國歷史係清完反對派,絕對權力下中間派同唔夠效忠嘅一律冇位企,佢就等於冇用武之地,咁不如表態後去行個大運睇定啲,將來有機會再返黎
你認真咗 支共想要啲高學歷人為歪理護航啫
如果話最極端/最體現到民主嘅話應該係無政府主義多啲,民粹只係一個精英主義相反思想多過話一個好concrete 嘅ideal
我突然發現放任自由既極端都係無政府
民主既極端又係無政府
其實放任定民主係咪冇咁大分歧?
中point
你講緊自由放任市場?
熟歷史就知道 親美台可保命 親中會無命
當日次主權都比班文盲共匪剷到飛起
第時再有文革 佢咪帶罪上身 不了
同埋人權
八卦之下google 下佢既paper
點知搵到呢個forum
https://www.econjobrumors.com/topic/andy-loo-from-stanford
笑到仆街
市場就睇係左翼定右翼睇,右翼就當然覺得政府越少干涉越好,但左翼會覺得權力都仲係係Private property owner (唔係講緊personal property)手上其他嘅工人繼續含撚,甚至比冇市場干預含得仲甘,咁樣結論人權都係比你上司剝削緊
見到講改邪歸正就好笑
做咗咁多野之後,仲邊有得揀
同埋19就算明知係伏都要陪笑架啦

“Lol loo means toilet”
“Maybe a good blogger/Vlogger”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞