屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
自己睇下Paul Romer 拎完Nobel, 脫離左academica後點評價econ啦
macro -> ff無極限, 全撚部untestable, predictability廢到西
micro -> 廢撚過psychology N倍
Ace個exam仔都當achievement, 比你10A, GPA爆4又點

知唔知乜撚野係學術上既achievement, 係discovery, invention呀

你就真係停留係中學喇
*academia
Econ一早變得不倫不類
我都唔知點形容呢劈嘢
本身係研究人類既行為
最後變咗為數學而數學
無視咗最初對人性既深刻理解
學術界潛規則
未做到成績出黎(頂級journal 既publication/ 係頂級publisher 出書),就咪鬼捧到自己咁高
係美國grad school 有佢呢d CV 既大有人在
理論上係講教育,令選民聰明D,知道大政府是不具持續性

實際上,吸納精英為資本主義和市場經濟建立論述,再用傳媒洗地,但現在美國民主黨精英+傳媒都企係福利果邊
同項明生條撚樣一樣囉
用FB就話香港人加油
用微博就歌唱祖國
最弊講ff能力又比哲學撚差幾皮

不過一日有愚民係度一日就有呢D廢科存在, life always filled the voids because most humans are fundamentally opportunists
老實講如果要有自然科學的證偽程度的話
全部社會科學都收皮
首先控制變量我問一個問題
點樣控制社會科學測驗的人呢個變量先
CHING上面講果兩件
都係上層精英家庭
讀書講緊讀貴族學校
正常思路同大家認識中產專業人士唔同
樓主俾19追擊
岩岩19回應左
佢講咩?
19真係mon po
咁威威
佢話我地聽就聽

唔好咁多gee gut
冇聽

咪講沈教授結婚當年都請689 其他藍人 唔通又話佢藍咩之類
佢冇野駁?
咁你同Andy Loo 咪唔好理我地啲低端人口
咁在意做咩,佢唔係擔心又來多件林作2.0
我最多都當佢改邪歸正姐,呢件直頭話唔支持民主,仲唔似係啲奶共藝人咁交下戲果種
佢同Andy loo都係同一個logic 精英威權主義
即係我講咩你就聽咩
你班蟻民冇我讀書咁多就唔好咁多嘰咭
你班賤民冇我讀書咁多就唔好要民主
你班賤民因為想R福利先想要民主
得我讀得書多先有資格做政府控制你班蟻民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞