屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
呢個咪典型香港仔囉,見人講人話,見鬼講鬼話,泊啱碼頭就好快上位
黃SLS
佢呢d joint program 通常個duration 係比一般既phd 長
好似會額外比佢2 年定3年專心讀jd
轉數快世界仔
講野唔好聽,冇咩吸引力聽聽下唔想聽
兩個講野都勁有point, 一個progressive,一個conservative
牛津係左校黎,Princeton好友,有間Georgetown 仲右過佢
Hk01 interview brian wong
挑,有咩咁難駁

「pr 5毛,block 」
Brian 係正常過好多左

但都係會犯了左派的集體主義上腦

為左群體利益就要壓迫某些個體
呢d人智商比普通人聰明
唔好亂咁用天才
尤其係數學方面
陶哲軒算天才掛攞菲爾茲獎
陶哲軒在幼年時期便展現出數學天分。陶哲軒在7歲進入高中就讀,9歲進入福林德斯大學,10歲、11歲、12歲參加國際數學奧林匹亞競賽,分獲銅牌、銀牌、金牌,分別是金銀銅牌最年輕得主的記錄保持者。
嘩屌原來11哥既人
佢仲好意思代表左翼講埋d社會公義既野,嘔唔嘔心d呀
我自膠
吊,原來全撚部都係建制派既人,香港人睇路呀,黎緊哩幾多小心死得不明不白。
咁多人正評嘅
林作都冇奶共啦
咁你都啱既, 天才最好少啲用
雖然我覺得奧數攞金獎已經算係萬中無一嫁喇
陶哲軒其實同高斯/愛因斯坦 von Neumann一樣, 天才已經唔足以形容, 係神才
美國libertarian = isolationist = 反對美國國內實行社會主意,同時who fucking care 外國內政, e.g. Ron Paul 父子。
同埋睇到佢話反對民主嗰part
真係唔知佢係真心膠定係曲線,正常邊會講到咁白,揭穿中共底牌
基本法都話香港有民主,甚至乎中共都話自己係民主,佢就反對民主
望左兩眼佢啲文章,
反對黃色經濟圈呀 佔中係暴力

我睇唔出係黃. 但文章中感覺到本post巴打們話齋 邏輯性強,有口才辯才. 但有少少離地. 同埋有見樹不見林既感覺 .

例如,佢會好學院式拋一堆自由主義哲學家對暴力既定義,去話佔中其中都強制佔用他人資產咩柒柒所以佔中都係暴力.

但現實政治明顯係放大緊肢體暴力啦,講到咁複雜強權政府就真係樂意見到佢將政府既言辭合理化.

btw咁諗既,甘地 ,馬丁路德金又有冇因不合作而干犯他人自由?反而係提倡暴力?

哈哈,我係獨裁者都好鍾意呢個咁天真,見樹不見林既書生 ,引用到一位stanford既高材生去壓制人物,有力度呀 。
呢件極品喎
最少5年走唔甩[s

自己拆開左兩科phd同master黎讀
完左phd先去讀politics 成日俾個prof問點解要讀
Georgetown 名人:敖卓軒
咪係
某程度libertarian係Anarchism既一類
根本上就係反獨栽
所以其實佢套邏輯係無懈可擊嫁
完全自由以及自主, 反對以民主去壓制個人自由, 佢既理想社會係連急救服務/法庭, 所有公權力都私有化, 不在存在稅收, 由人自己去subscribe 自己緊急醫療/維持治安服務. 你可以一蚊都唔畀自生自滅.
用文字你係駁佢唔到嫁
但現實就係唔撚work囉而且佢都仲可以繼續日日闡述佢呢套理念到死果日, 因為根本唔可能有咁既社會出現去證明係唔撚work, 一切口同鼻拗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞