屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
今日嘉賓好有料,好有料

最唔鍾意聽就係潘東海,應聲蟲+疊晒聲都唔知
19唔係睇開冰鑑咩?
好似曾國藩咁識睇人
頭先聽光明頂都覺得Andy都幾勁
依家怕佢變林作2.0
MMC,林作,宜家仲有盧安迪,睇黎都係建制派所推既KOL團隊
林作做過乜?
見佢撐侵以為反共個邊
兩個我都識,見過真人
只係拎一個principle 嚟繼定社會運動根本係on9
John Locke 夠有提過「判亂」係咩情況下發生先係妥當
咁佢係咪係呢個層面又認同社會運動嘅正當性 甚
係應該要推翻呢個tyranny
美國二戰民主兵工廠,唔參戰,只用租借法案都打爆德國

德國全個二戰先2萬戰機,美國二年就生產左2萬戰機

俄佬無車運大炮,美國就俾左10萬架貨車佢
師兄講得好好
同埋睇左佢五夜講場,我覺得佢有d自相矛盾
1. 話世界冇完美既制度,但係當佢講到自己推崇果套理論(將私有產權當做一切自由既基礎),又好似覺得自己搵到一個解決塵世間所有問題既formula
2. 既然叫自己做libertarian, 點解又反對transgender/LGBT,人地既性別認同係點關佢鬼事咩 奇怪既係美國既libertarian 其實都係pro LGBT rights 同埋pro abortion right, 所以佢地唔會支持gop

不過佢係有料過林作好多既,學術上
佢有料過林左好多倍啦
起碼有政治頭腦同識得周圍結交 難聽d講咪一個有料既世界仔
林左條保險狗淪落到變過街老鼠兩面不是人 點同盧安迪比
宜家回不了頭啦
咪就係有賴於羅斯福new deal咯
當然對liberitarians來講,美國唔參戰先係最好
一參戰就要動員全國力量,要動員就要搞中央計劃
即係助長社會主義
其實係咪真係有讀埋jd
我見wiki係咁寫但係啲人無咁介紹
如果真係dual program PhD/JD真係好撚癡線
所以呢?please elaborate
我覺得Brian 正常d 佢都有批判cancel culture, 我唔覺得佢膠
聽佢講野覺得佢起碼係黃
Econ/politics PhD 加埋 JD會好實用
入政府又好
做consultant/analyst都好
都有分progressive 定conservative 嘅
肥仔喺oxford union 挑機 katie hopkins 好好笑
佢一黎就話左派都好多分類
同班左膠割席
Brian 黃
Havent u seen his essays
法庭有陪審團制度,私唔私有化都差唔多

執法權係可以私有化,好似美國縣的市長可以請私人公司全權處理行政
咁撚勁都將制度寫成「製度」
點樣可以用personal autonomy 去 反對lgbt transgender?
No
有冇例子
不過果個Andy loo 肯定係藍,仲要係好aggressive 想入政府做國師果種藍
唔係實唔實用問題
係讀呢件事本身已經好癡線
JD本身已經極多嘢讀,仲要兼顧自己份paper
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞