屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
我7左 sorry
淨係聽佢港台節目度話社會要保障弱勢社群,要重視values
我以為佢講得出呢d 野應該都唔會藍得去邊
上面有師兄叫我睇佢d essays 同訪問
先睇到屌一聲 原來佢口中果d 價值、公義、common good,佢係唔會應用落香港度
仆佢個街,對住英美d 左翼學者就扮progressive,對住香港就處處幫個政權諗野
咁算唔算證明左選民都會考慮整體社會發展同可持續性 唔會只視乎自身利益盲目追求無止境福利
佢七十年讀嗰陣Warwick仲係野雞
陶傑本身會考炒到仆街 先去英國讀書
但佢又崇拜啲讀書勁嘅人
你點定義天才先
如果個benchmark 係入到外國名校讀phd,其實都幾多香港人做到,當中好多都係黃
不過正常係學術界既人唔會好似佢地咁高調(呢d人好明顯係想從政/做國師為當權者服務)
同埋出身背景都好有關係
本身父母係建制精英就好易培養到呢d 離地藍血成日想走中間路線又食又拎既藍絲
因為加左人民幣的味道
佢醒過我地十倍喇
唔一定反架
一個一票某程度係體現自由
不過係唔少人眼中都體現左佢唔想要的平等姐
大佬佢先幾歲啊

同埋PhD咪又係degree一個,有乜特別
可唔可以答你部分正確
因為19才子有名氣,同呢啲人可以互相利用
屌你講楊修真係似
佢係有料但未去到神枱
因為有人吹奏先至有人反吹奏
如果獨立思考的話唔洗吹奏某個人
除非果個人真係同你所以立場都一樣又高你幾班
講真邊有人同你政治立場係完全一樣先得架

民主有時就係迫你自己去排呢個次序去揀邊個代議士係符合你
正如19話侵私德有損但佢更反對左翼的果種壓迫
所以揀侵
呢個係一個例子
又一件右癌
真心唔明上面點解會話民主係反自由
自由係要法治去保障,而法治係需要民主制度去支撐,如果唔係會變左rule by law

同埋libertarian呢d 野係政治哲學既範疇
andy loo 佢自己都唔係專攻呢個field,識少少扮代表
其實又唔得哂19,電台聽眾太wide, 基本上有口才同夠搞笑,扮下聲就成功。 小盧唔岩上呢來。
和平時咪可以左右逢緣 咩人都識佢 大把機會上位同搵到錢
燒到自己時 就知呢啲醒目仔點樣揀
沈旭暉如果今日仲係香港 一定比国安狗處捉啦
佢可能好早就收到風 去左台灣啦

19當年見到林作以為執到寶
點知伏到仆街
想割都割唔來
今次會唔會又來多次
翻譯俾cia睇睇下翻唔翻到美國
香港崇拜Trotsky 嘅應該係得長毛?
條友有時似Auth-right Monarchist 多過Libertarian
其實沈旭暉都算係改邪歸正啦
佢大可以繼續做離地中間派去搵食
但佢選擇左企香港人呢一邊,仲越企越前,搞到番唔到黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞