屌,陶傑才子力捧個新嘉賓咁撚勁冇人講?

549 回覆
671 Like 51 Dislike
其實呢個post已經沉
學689咁冷處理咪得
大不了咪叫Andy Loo上來講解下佢套思想
俾我地班低端人口聽
啱佢叫人聽就聽 唔好咁多嘰咭
唔鍾意就唔好聽
十足十啲藍絲話憎政府咪走囉咁
用返同一個logic 佢上連登咪上囉
上完咁多嘰咭做乜鳩
希望陶生見到你呢句
啲讀得書太叻嗰啲通常有呢啲乞人憎嘅傲氣
因為平時太叻同太多人讚佢叻
所以批評佢嘅說話就聽唔入耳
希望佢唔好從政 如果唔係我驚佢好似年年考第一嗰個咁
從來無當個佢黃
想真係明"人類"就直接去psycho, anthropology, biology啦

Econ呢類廢坑既人少D廢up勤力D r做randomized controlled group experiment, 唔得就比D腦力用chronosequence approach; 少d堆到成座垃圾山咁既unrealistic assumptions, 最好減到可以explicitly model human variability. 想model human variability既話我諗最好係靠 1 set physical + evolutionary/psychological tradeoffs (類似你做左A就會少啲做B,C,D, based on某currency既限制), 唔駛一定track每個individual, 正如你唔會simulate 每粒原子既運動都可以model到一d自然界現象。點解點都要有少少植根於well-tested既physical/evolutionary principles係因為呢D野inertia夠大(基本上唔可以violate), 會俾個model多d structural realism 同 predictive power (起馬唔會柒過維院呀伯)

講complexity macroeconomics絕對唔會比做Earth/ecosystem modeling個堆難, 所以我覺得係人既問題, 勁人走晒去自然科學, 或者有d sense其實根本係要讀自然科學先慢慢浸到出黎。 自然世界有成千上萬種currency exchange緊, N咁多環境因素, biological diversity, 但靠abstraction同noise filtering, macro-scale predictions都可以做到咁上下, 起馬係根據真實最重要既process慢慢堆砌, 唔岩都可以test。

你亦可以睇下Paul Romer點形容呢個廢坑:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/sep/19/its-time-to-junk-the-flawed-economic-models-that-make-the-world-a-dangerous-place
呢種先係從政嘅材料呀!
從政同做治國嘅領袖係兩回事。
呢位人兄讀咩科出身?
小弟就係讀Econ呢啲不倫不類既雜交科出身
當年愈讀愈無癮差啲想quit
啲fd問我讀咁多年Econ有咩得著?
我話唔會亂信經濟學家
同埋想了解人既行為最好學心理學、經濟史、文學
同出來做野被人當水魚搵幾次笨
ching同校
佢溝女方式幾特別
其實呢個Post 應該好多人都Master 或以上學歷
仲有喺時代廣場facebook add frd嗰次
等我重以為連登仔專長係睇曲線同製造曲線。

Andy Loo呢條友仔好古惑呀。
話佢讀書讀壞個腦,呢類語氣通常係班自己讀唔到書,晨早出嚟做三行、揸的士嗰班老坑,聽唔明人哋講嘢入面個涵,就會咁樣話人哋。
拿!我唔係笑緊做三行或者揸的士嗰班呀。做三行、揸的士唔等於讀唔到書、老坑㗎。
想問Andy loo, 如果佢老豆老母拎殘障綜緩,佢屋企住公屋,即係無產階級,咁佢地一家三口係咪唔deserve 自由
聽番當日光明頂.
純粹以當日佢講既野, 我係幾同意既.

但其他D文章呀, 又話諗唔到哲學上食蝙蝠同食豬雞牛羊有咩分別呀
我真係不予置評啦
19唔止買兩邊。佢駁聽眾同讀者㗎啫。班人鍾意聽乜,佢咪點講。「見人講人話」,下一句你都知。佢無論講乜都好,佢都可以盥得返。其實佢同胡錫進係同一種奇才。我相信佢自己都好引以為傲。

佢成日話「一向都唔講立場只講邏輯。」19自己都講到咁白,大家都唔明就算吧啦。
佢用嚟拋窒大家㗎啫。

佢一句:你有咩?
好多就咁一句收咗皮。
我細佢幾屆都聽過佢d好笑野
聽講佢喺Princeton都係咁 唔知成唔成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞