佛牌(正牌)討論5

1001 回覆
2 Like 41 Dislike
個人: 2530--2546--2543- 2538-2551-2555
不了
不過如果佛牌唔常戴 淨放屋企呢?
我驚會唔會對佢唔恭敬?
都係
白欖佛好似唔錯 咁岩就係想搵for做生意嘅
不過又鐘意粒水銀食金
岩岩Search完啲來歷反而想請前三期/四期多過5/6 雖然呢啲講緣份
品相平平的山卡啦啤2482 藥師佛(細模)
這塊講左好耐啦
幾乎每個資深的都會有一塊兩塊藥師佛在身所以我都入手了

古佛祖系列應該係我之後的大趨勢
要有feel ,就要用龍婆銀2460招財龜 放銀包
簡譯是財富的意思.
泰文關於富有的辭彙有*瑞*.*艮*.*通*.*拉*.*波咖薩*…等.
用英文的習慣來說.波咖薩大約就是最高級.
用比較簡單的對應翻譯就是利潤.
加個那字有保護.堅固.穩守之意.
因此.全期名稱大約就是意為作啥都有利潤而且財富傳承綿延.
此期跟2485成功佛一樣.都是因為印支戰爭而督造.
而同期尚有2482印支戰爭藥師佛.簡稱2482印度.
雖然兩期聖物.
都是由當時灌鑄藥師佛聖物最著名的高僧-崇迪山卡拉培*替殺爹挖馬哈爹拉.
所督造.
不過.功效上說.
卻大有差異.
2482印度被認為主要是在避險功效卓著.
而那波卡薩則被視為在招財效力絕佳.或者極佳.最佳….
加上2482印度督造約萬尊左右.有說5000尊.
而那波咖薩督造僅約500尊.
因此.2842印度在泰國報價14萬.
那波咖薩則價位高上許多.可以說不見流通.
或許可以將波咖薩視為2482印度的功德主版.
另外由山卡拉培大師弟子.龍波沙旺也督造牌模類似的那波咖薩.
師徒兩人督造的波卡薩藥師佛.
都是是南傳藥師佛中的頂級.
在造相上來說.是屬於偏少見的定印藥師佛.
手上托持寶瓶.寶瓶一樣作的很像巴拉吉.
或者說是塔狀跟巴拉吉的結合.
比較具體一點.
另外.就是異常強調寶瓶.
所以寶瓶作得很大.
應當是瓦素祂寺歷年各式各樣藥師佛裡.
寶瓶作得最大的.
所以會以招財出名從造型上就可以看得出來了.
另外呢.蓮瓣是屬於突出型的.
那字則壓於底部.佛身兩耳垂肩.
整體來說.
因為是屬於早期聖物.當時牌模都不是很精緻.
所以佛身上也看不太到繁複的瓔珞珠縵.
頂髻螺髮的排列感覺也不是很有秩序.
至於說效果如何這已經不屬於一般聖物藏家的領域.
要提這期.是因為很幸運的.
龍波坤大師的2538泡聖水與2519兩期藥師佛.
都有借鑒2482那波咖薩的設計.
特別是2538這期.好幾個那字.
感覺好像在強調某些意義.
而另外就是手中瓦臘莫匹拍拆佛也是由山卡拉培大師灌鑄.
同時還是高僧雲集大加持.
督造量也很少.
底部沒有那字.只有八世皇徽.
應該是山卡拉培大師一生督造的藥師佛與拍拆佛中.
唯一一期有皇徽的.
而當時會請供.原因就在於.
誤以為在中跑到瓦臘莫匹寺拍照.
這個美麗的誤會.請到異常超值的聖物.
可是.很可惜的.
諸多藏家都把眼光放在我的2538龍波坤藥師佛.
2460神獸魚淨化模.
龍波坤大師純金法相或者寶石佛上.
居然沒有人理解到該尊拍拆的意義.
相當可惜.
因此.已經為文一篇.
將該尊拍拆佛來個詳盡介紹.
感謝.
願一切安樂.
點睇拍勁(唔係拍嬰)?
傳統做法勝利和藥師是先後次序製作的
先做勝利,後把底部既旗杆溶掉去製藥師佛

山卡啦啤既細模藥師都有人叫做拍勁,因為當時沒特別細分。而兩者都係同期誕生
各位師兄點睇周冠史2493成功佛,最近想請尊
好像他的藥師佛最好
幾得意,粒「勁」會響
同埋聽啲師兄講戴佛嘅牌會比較安全,戴天神嘅牌有機會唔夾
如果古佛來講好多都卡住了或者生晒銹粒珠響不到了
應該又唔會的。有時有啲人帶了覺得黑仔就覺得唔夾。 但股票大升之前都會回調阿
咁天神唔係執著注相啲㗎咩(如果唔執著早已成佛),唔 gur 你唔鐘意你可能真係會搞你
我自己經驗之中就無見過呢種情況
當然凡事總有個別情況既。比如有人求願答應還xxx,成願又 吝嗇金錢、之後取巧。 最後覺得運勢唔好我就見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞