佛牌(正牌)討論5

1001 回覆
2 Like 41 Dislike
你帶了甚麼
佛牌就我上面講嘅坤平同埋龍婆冠嘅女皇佛
聖物就:好命豬,永不缺錢符管,愛凱,人緣油,同埋孤仙符片(正),仲有一張有五條經文嘅符片
交下學費
點解咁講嘅
因為我岩接觸佛牌時都係睇你現在睇緊既野
有無渠道可以放佛牌
FB / 旋拍
舊牌又有市場價值嘅都可以拎去佛牌店放
好命豬唔知咩嚟嘅
永不缺錢符管我見周街都有 無限量供應咁 同埋廟入面好似一蘿蘿咁
整永不缺錢符管嘅師傅有料嘅 但係呢一期符管就應該唔係值得收嘅一期

愛凱就太新 無了解過 只知好似幾紅下 紅咗又會吸引到好多地方製造
假設愛凱有料 都未必請到好嘅愛凱牌

人緣油我係網上面見嘅都係商業居多

狐仙嘅所有野都唔洗買

符片又係好少會買
未聽過呢位師傅
唔係啲熱門主流聖物嘅話就不太擔心會係假嘅
多謝師兄教路真係唯有當交學費
公認嘅好師傅 唔需要擔心掂唔掂
只需要擔心請嘅牌係唔係師傅嘅好牌/好嘅期數
2550 屈十曼 佛祖
岩不想hurt你所以無明講
龍婆koon出名做自身牌,所以搵翻佢自身牌帶好啲
龍波蘇拉薩是近年法會既鐵膽,不過有咩出名我就唔知啦

其實每買一樣野前,都應了解法脈師傳年份師傅材料

好似你去壽司鋪唔會點拉面
去酒樓唔會叫魚生
那個師傅出名咩就搵翻佢出名既野
好~多謝你!我見龍婆koon好多期自身,有冇話邊期好啲?咁講好似好膚淺,但我想搵啲佛牌主人緣同埋招財
2530 跳樓牌,2537騎豬/騎鹿
好,thank u~遲啲有緣嘅就入手多謝ching教路
去了解下龍婆koon既故事吧
好~其實之前入手佢女皇佛嗰時都有睇過下haha
所以我自己會持謹慎態度,批判思考,同科學精神去睇每一條資料。

比如最近都有師兄講話水銀食金,常識話我知長期接觸水銀有害

有人講力泥,力泥咁珍貴又怎會隨隨便便咁易入到手

有時要搞到好似讀書咁搜集一堆資料固然難,但多準備一分功夫,就少一分中伏
我唔似牌商咁無時無刻接觸佛牌 又無牌商接觸得咁耐 又唔會好似啲牌商咁跑廟 中文嘅網上資料講嚟講去都係個督屁

所以我覺得有質素嘅牌商好緊要
我覺得有質素係要 起碼要清楚自己賣嘅每一件聖物同師傅 唔係人賣佢賣
賣嘅聖物有市場價值 泰國人會收

見到有牌商講古巴傑士達師傅嘅 龍系列嘅藥師佛
用龍命名係因為龍神落嚟加持
但根本期期龍神護法都會幫手加持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞