佛牌(正牌)討論5

1001 回覆
2 Like 41 Dislike
龍婆爹 龍婆公 龍派添 係公認聖僧 他們開光碰派古曼 有足夠功力
去除晒所有陰氣。
其他師傅 小弟不知道。
沙礦紅肉代表人緣,佢都是用龍婆添碰派古曼粉, 溝上溝再溝左N 次,加左好多其他聖粉只有LP TIM 10%碰派古曼粉,絕對無陰氣。

小弟戴沙礦2530時,度氣在心口打轉。
小弟戴龍婆添block 叻時,度氣在頸中打轉。
兩者氣場差別很大。
龍婆沙礦 2546坤平 黃肉 我兩年在曼谷買都要1萬銖。
而家主力帶契媽,lp doo ,lp 托,呀贊方同啦胡同四爺
點睇龍婆kham 自身牌?
明白,唔該晒 2543本身都有睇到塊細模 都幾啱眼緣咁會考慮請2543
孤陋寡聞,唔認識
叫翻四面神會好啲,天神有天神的脾氣

我有你那尊阿贊方既第一期
其實點知邊個天神/佛 係夾自己?
我反而覺得叫四爺有霸氣d
你個尊呀贊方有噴血既?第一期個背係點既樣?
原來係咁,多謝解答
如果我叫達聞西,人地叫我聞西,應該就唔會歡喜

骨,符管,血
男仔最好帶大模 小模唔夠力 比女仔戴
明白你意思,我叫返四面神啦
小弟想問下,係咪各佛相的佛牌都有不同的經文?

我曾經試過上網搵 必打佛經文,好似效果好過 單單念佛首經。
我係絲 如果想勁啲係咪都係帶大模比較好定係女仔帶細都夠
每款牌其實都有相應既經文
念當然好,不念也沒有太大問題

基本上你不念翻十萬次以上都唔會大明顯分別
十萬次是比喻,基本上你修持邊一部經邊一個咒都要一定次數先會有明顯效果
Lp tim 說:大模比男仔 細模比女仔
如帶細模 可加多粒符珠。
龍婆Tim 和龍婆沙礦佛牌的確是有講法是指當時製作細模是for女仔,大模for男仔,主要係方便佩帶既考慮。咁當然常識都知,大模有多啲材料。
不過都係師傅製作,而基本上你問任何一個師傅,佢地都會同你講唔同模具效果都是一樣。

星馬一帶的人就有最貴既模具最特別的材料配最貴金殼既情義結。各人有各人既愛好,佛牌呢樣野豐儉由人

可以分享多少少,喺傳統佛牌來講,大部份上咗年份列上圖鑒的老牌都是細size 細模的,原因係當時嘅貴族認為依種size嘅模具係非常適合佩戴
我覺得又唔使太在意要唸咩經文,行善積德比較重要

好似白欖佛既size 只係一個5 毫子大小小

龍婆蜀的小佛祖也是$1 銀既大細
巴打,想問下如果有呢塊牌可唔可以放唔带住,就咁枕頭底?(對佛牌零知識,請指教)
Lersi tafai with saika (Ajahn Mahatana)
做咩要放枕頭底

你呢款叫做魯士打肺後面人緣鳥

佛牌唔帶好簡單,放入一個乾淨密封非透明嘅盒子放在櫃桶啊之類就可以了
因為我無帶開任何"飾物", 又想受到佛牌保佑
諗住係枕頭下面算係可以好貼身

如果唔帶住有無其他方法可以繼續受到"保佑"?
我真係唔識,如果用字錯誤唔好見怪
佛牌是配帶型的佛像
配帶型當然要配帶先會有效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞