佛牌(正牌)討論5

1001 回覆
2 Like 41 Dislike
有 師傅會係山洞入面修行 然後出嚟個時抬住嚿力泥出嚟

我都見到啲人一大嚿力泥賣 唔知咩料
有,中國既法科都有對一些礦石開採和提練,西方亦有。不過絕對沒有文案所描繪的出神入化
不是牌商既知識水平低,不思進取,不去搵高質素的推介

香港客不會好像星馬一帶追最稀有最貴嘅材料模具,講緊龍婆醒坤平都可以追皮幾野一隻既限量坤平。亦不會像泰國般對聖物有收藏的心理。但出唔起錢時,又不如台灣人有禮貌同腌尖

香港客亦好鍾意去研究人哋賺錢既利潤,而無視別人成本。以那隻佛牌最低價跟人哋市場價去比較。久而久之,人地都怕撚左你。

不需要識佛牌,常識諗你買包煙,7-11 買同大陸嗰啲士多買價錢唔同。但大陸那些可以係假嘅。牌商當地理事買甚至大牌商入貨個成本,同非可靠貨源成本(如廟出邊第三方seller)都唔同

好小小既,一係標貴啲 ,等你還價
差少少既,你唔錢我賺,我就第二到搵翻

去學識分每隻佛牌真假,都需要時間浸出來
先不講買一本大型沙馬公圖鑒平則都過千港幣
再講流進新款高質聖物,一大堆人會跟著鬥平

呢個係點解以前好多佛牌名字都係以廣東話譯音,到呢家香港落後於內地,甚至最多老千既星馬原因
我都明白 同埋啲人考慮成本個時只會考慮個尊聖物係泰國搵的話係幾多錢 但其實仲有好多其他成本 例如要時間溝通翻譯/跑廟車馬費/多次去廟了解師傅等
當然有啲牌商copy n paste 少好多成本嘅

我本身都係focus 價格嘅人 平同埋有張卡就掂 有個資深少少嘅朋友都話佢好少好少幫襯牌商 話佢地賺好多 泰國唔洗咁貴

但我最後都揀幫襯牌商唔到我揀唔幫襯 除非我好似牌商嘅佛牌知識咁豐富咁深入啦
香港以前好勁架
布周十面派阿,魯士呢啲名其實都係廣東話翻譯出來
牌商知識當然唔會低 可能因為市場主導啦
唔少都係有咩賣咩 至於個尊牌嘅詳細少少就唔清楚
我知呀 以前跟得最貼係香港
而家香港牌界退步晒 比起其他地區
龍婆key二哥豐算唔算商業
龍婆key沒有問題
只是他做牌既定位同你預期帶佛牌會有既功效既期望唔相稱

而大量製作的結果好處人人有份唔貴,壞處是實際得益不大。你當拜完車公後廟祝送張平安卡俾你性質咁樣
你入左咩牌當學費?
呢度有講力泥真相,睇完片先
有無師兄入手過龍婆壯既坤平? 建議入手嗎 見到好多都係入門價 又靚
有 派古曼更也坤平
雖然哩d 人夾人 但巴打供請後有無覺得生活有咩好轉?
有冇人知?
試 沙礦 同龍婆添
我見fb有d泰國拍賣直播賣金殼牌都係計返比香港平,有冇師兄見過,信唔信得過?
隔山打牛有咩問題你可以搵邊個幫你
買得好貴?
信唔信得過都係睇個別嘅店
我有bid 過幾次 都無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞