南早:北京擬禁止BNO持有人擔任公職

1001 回覆
989 Like 15 Dislike
問題係英國佬會唔會保一班「想為香港政府效力嘅bno人」繼續有bno而改規矩先
你覺得夠錢退休唔撚洗做,又有信心佢俾你十年後又renew咪去囉,但你記住你都係無國籍
根本接唔接受取消完全係英國話事,一樣可以搞到強國國籍一樣唔俾你取消,反正留住對英國亦無害。
同埋如果單純for退休我諗唔明點解唔去英國住6年
雖然生活費係貴啲,但你記住6年後就有bc,仲要其間可以打工,唔識英文咪做deliveroo 囉
搞埋拎葡籍、加籍、美籍、英籍
支持
英國只係唔做嘢,根本唔涉及修例。
藍屍係時候表忠啦
問題係你仲有做唔做公務員嘅自由喎
唔做公務員咪得囉

同埋港共出得呢招,應該係想封間諜偷政府文件去外國投誠
出入自由係唔可以限制所有人出境喎
你咁講咁唔通我開間野請人低過最低工資你又話你有唔做嘅自由
支持 有外國護照嗰啲都唔俾
其實右派經濟邏輯,不嬲係反對最低工資

離咗題添,你覺得香港仲有自由咩,唔只出入境自由
我覺得係想D香港人笑9 D公務員
玩內鬥JA

然後將公務員換血 由支那人取代
應該會繼續發展落去
將香港人係香港只可以做下等公民
做晒D低級位
英治我唔撚知,但出入自由就寫明喺基本法,雖然我都知佢成日犯,但又犯都係好事,更加唔要面
我咪講咗
咁都好多一樣野俾人笑
就係想講佢又自打嘴巴

出入境自由寫明喺基本法,所以咪明想睇佢又違反

同埋最低工資個個point咁你立咗就要守架啦,我唔係想講右定左思想,係個法
咪傻,入境處點會有紀錄
第三十一條
香港居民有在香港特別行政區境內遷徙的自由,有移居其他國家和地區的自由。香港居民有旅行和出入境的自由。有效旅行證件的持有人,除非受到法律制止,可自由離開香港特別行政區,無需特別批准。

此討論已完
立條新法就搞掂
同埋一直法庭都有權沒收「疑犯」護照,法理上「疑犯」都仲係無定罪香港居民,所以基本法會有句「受法律制止」
所謂法律制止係個個人俾法庭頒令之類先唔可以出境呀
唔係可以立條法例好地地唔俾所有人自由出境

即正常人都有權出街,你會唔會話因為警察拉你就可以立法唔俾所有人亂出街先?兩樣野黎
立條新法「公務員要申請外遊」都屬於影響「所有人」咩?
你要搞清楚。基本法係憲法。法律係要under 憲法
佢寫得
香港居民有旅行和出入境的自由。
即你就唔可以立法限制所有香港人包括公務員

有效旅行證件的持有人,除非受到法律制止
意思係個個人因為法律問題法庭唔俾佢離境

無需特別批准。
即你唔可以好地地立法唔俾人離港

條友因其他問題被拉法庭唔俾佢離先唔離得。唔係你可以立法唔俾人離開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞