南早:北京擬禁止BNO持有人擔任公職

1001 回覆
989 Like 15 Dislike
果個年代既野hard copy 居多...而且政府好興就算有soft copy 都要print 出來入file
除非你話佢碎晒啲file 啦. 但呢啲野咁緊要照計唔會話碎就碎卦
美/加/澳/NZ籍又點計
似係放風試水溫
但係雜種唔明所有香港人都唔鐘意公務員
而且做得公務員都諗住做到退休,冇諗住走
所以大家對呢件事係唔會反對
雜種見香港人竟然唔反對, 以為有乜陰謀陷阱, 可能唔搞
佢地做左D咩令你覺得佢黃
將政府秘密帶過外國仲得了?😏人工咁高包咗㗎啦
支共又攬炒香港
乜撚野, BNO係身份唔係文件, 果本野叫BNO護照
GOGOGO 最怕你支共乜都唔做
攬炒YOYOYO
再劃落去 中電 港燈 煤氣都係
但公營機構既就一定無走雞
啫係迫啲有bno嘅人辭職移民啫
支持呀,攬炒啦
請晒共黨做就啱
睇吓當年邊個主力負責搞BNO簽發細節
高官自己唔得,但同屋全家拎護照做外國間諜就得
係咁玩就好喇
Bno咋,外國國藉都唔比啦
宣誓係外國無撚用, 你一日唔入紙renouce都係曬氣
Support
要知真係好多方法
機場出入已經有機會比佢知
就算用sar passport 但外面用bno都仲可以玩告密
咁你要assume 英國佬會幫你一把囉....

另一個角度諗, 對英國佬而言, 如果有香港人入紙同佢申請放棄bno 國籍, 佢有冇特別理由唔俾你放棄? 你估英國係某國或者係有線咁唔俾你cut 咩
禁得BNO 點會唔禁埋其他國籍
佢咁做係假設外國籍唔夠忠心先唔俾BNO人士擔任公職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞