南早:北京擬禁止BNO持有人擔任公職

1001 回覆
989 Like 15 Dislike
好明顯先用公務員做白老鼠 想睇下幾多人 幾多人放棄 依班人多數最港豬 未必肯放棄鐵飯碗
最後咁都食得住 就會進一步延伸 以後可能教師 社工 註冊公司都唔可以有bno
慢慢社會上有影響力既崗位就會清洗走所有有反抗意識既香港人 得番順民係度 然後再用中國權貴取代你地
未必架, ching 唔好咁老定
第一你睇下而家班老油條舊制公務員幾垃圾幾hea 先, 果班友仔有冇咁好心機同你碎晒都成問題
第二英國佬果時都準備退場啦, 俾著你都知道自己就來轉工咯, 你會唔會咁好心機咁好手尾執到啲野咁四正先走人? 仲要歐洲人做野都係hea 底
下?5+1拎完BC仲回流?
咁當初移乜撚野民啦
仲要做番公職,搞咁多野又番番香港,搞乜?
誠實豆沙包
正解
英國真係咁想比咁多BNO去英國咩
係因為国安法,冇得唔做先出5+1
屌, 好撚失望, 唔係有BNO 就cut 中國籍同香港居留權咩?
理論上來講BNO持有人係冇「放棄」呢個概念。唔係話冇續期,剪左本野就冇持有權利。係可以補領同續期既。

BTW好似係咋

咁所以佢地想點count ?1997後新香港人先係自己友
新果堆撚有BNO
97年出世果啲都已經23-24歲
國籍係可以退的
係智力問題
你咁講係有道理 佢會諗郁唔郁手
但如果共產黨真係基於國家安全嘅考慮
咁應該唔只BNO 而係全部外國籍
否則佢好難解釋令國民信服 尤其是中國咁多年來都用緊愛國教育 令到成班國民都愛國愛到痴撚線 之前反日個陣反到政府都爭啲壓唔住
咁會搞到班國民可能覺得中國共產黨只禁BNO而唔理其他國籍係賣國
而黨內唔鍾意習近平嘅高層會借機生事攻擊習近平
藍大把女鐘意 唉
一視同仁呀最緊要 班死黑警都唔可以拎BNO
支持
BNO係中共眼中唔係國籍,擺明食硬你

宣誓要申報有無BNO 同外國國籍,瞞報即炒入冊,有BNO就全部降point 到入職起薪點,cut 晒所有福利,收回政府額外MPF 供款唔比升point同升職,升左都打返落去

效力極權就應有此報
其實填份form交去英國Home Office就得架喇
所以支共港共無辦法知邊個確實有無BNO status
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/795221/form-rn-04-2019.pdf
本來價值二千萬既移民 特別BN(O) visa 同 鐵飯碗 作出選擇

我會選擇 BN(O) Visa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞