南早:北京擬禁止BNO持有人擔任公職

1001 回覆
989 Like 15 Dislike
佢地眼中黃圈養得哂全世界人
去中資藍資打工有罪
包括做緊公職的黃區議會
再極端啲無走的都係偽黃
其實佢點知你有冇bno
要奶使乜奶民主黨(美/港),直接投共唔使畀人中間抽commission 好過
sorry 我唔係好明,點解特區政府會知到一個香港人有冇bno?
我而家renew返本bno我係直接deal with UK無經香港政府,香港政府去問英國政府一個人有冇bno我相信uk都唔會彩你啦
如果我同香港政府claim我有錯經有bno呢個身份但我已經無再renew bno所以我係無bno, 咁佢點樣去verify?
而如果佢連曾經有過BNO嘅人,但唔知佢而家有冇BNO嘅都唔比任公職,咁即係97年之前出世嘅人好多都唔可以做啦?

我唔明喎呢度
咁又唔會
由宣誓開始已經諗住要搞公務員
下一步就係記者社工老師
講緊政府工Interview
無邏輯可言
依家只係等佢會點擺龍門
共產黨話你知有問題

一係你做順民
一係你就移民

暴民?唔輪到你香港人做
立會不嬲可以有外國國籍人做架喎
不過係基本法腐乳
就算話放棄咗本實體嘅BNO
BNO本身係個資格
係囉,唔係好make sense
我當你香港而家立例要申報多重國藉啦,但BNO唔係一個國藉
如果佢連bno都fall into要申報,咁就即係承認有BNO就係外國人咁痴線?

但最後果句,我有冇bno跟本你都無得trace
係香港境內屙督屎,就連果督屎都要效忠党
呢D形式完全係無限伸延
當年處理BNO 申請嘅政府部門係香港人民入境事務處
所以港共係絕對有機會知道邊個有BNO

最少佢哋一定會知道喺97年唔夠11歲嘅人入面
邊啲人有BNO
講緊而家2021年,過左97 已經24年,就算我97年前有bno, 你點可以conclude我到97-2021年中間有冇renew過? 香港根本就無record
除非你禁晒所有係香港曾經有過BNO嘅人做公職姐,咁呢個唔可能啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞