南早:北京擬禁止BNO持有人擔任公職

1001 回覆
989 Like 15 Dislike
唔駛諗太多
公務員只係第一步,遲早全香港人都搞

非香港公民加稅都得
英國要用國民啲稅派公務員逐個人幫你港共confirm?
所以bno 都唔係老憑,人人都要選擇,當然美國都變到咁,英國仲可以硬到點.......
Form RN 放棄英籍要俾接近 2000 蚊架...
呢個我就唔知道,不過香港人咁多護照,好多國家都係入籍時要你宣誓效忠,宣左幾次既大有人在
sorry係未通 而家先推動
一早覺得會咁
你估淨係宣誓咁簡單
點解英國要冒險照顧呢班又肯宣誓又肯放棄bno既公務員

香港人真係自大
真 當英國人傻撚咗咩
BNO 有冇得放棄?
咪又係高官 權貴唔敢郁 就算高官揸著外國護照 吹咩 你都咬佢唔食
紅早話係public officer唔係civil servant
支持
好多老豆老母係97前幫自己仔女整BNO。

整完,回歸偉大嘅特區,本BNO好多人都冇理啦。

連帶自己仔女都唔知自己有本BNO。

咁樣又可以話佢地發假誓咩?

佢地係真誠覺得自己冇㗎噃。

唔通要叫HMPO出封Clarification Letter證明自己冇咩?

人地明知你政府搞鳩緊佢,又點會幫你地證明呢?

成件事我真係唔知點執行。
有無都好所有人交 form RN 俾錢放棄英國國籍咪得
冇證明咪炒
Form RN都係交俾英國。佢點知真係交咗?
全體公務員都冇證明全體炒⋯
放棄左有張紙俾你....立法會主席咪就係放棄 BC 拎住果張紙證明佢放棄國籍

無的自然會回應你放棄唔到因為根本無英國國籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞