南早:北京擬禁止BNO持有人擔任公職

1001 回覆
989 Like 15 Dislike
但係唔會知真正放棄咗未,最多有當時申請咗嘅名單
一早要咁做 等班高官共享大中華榮耀
包括伴侶子女 OK?
最緊要係家人啫
做得高官都唔可以有第二個國籍
發假誓
97年前去旅行差唔多只有bno一本護照,佢大不了知道你以前有,97後你除非十年內用過bno去旅行否則佢點知你依家有冇持有?
係又唔錯喎。
美國藉ok?
呢個係試水温
先試小部份人對 bno設置條件後社會嘅反應
當社會角界慢慢消化呢個條件後,自然會加另一個條件落去
到最終目標會係 香港人係無選擇嘅情況下自願放棄bno
如果知道有人以前有,可以叫佢證明已退出。
無話放唔放棄bno
英國佬行得五加一,俾得你去
如果佢話只有你曾經有bno,佢一㩒電腦就知,去到英國國境就可以玩五加一
基本係零影響

再者,我去玩得五加一,對香港身份証仲有咩留戀?
合理,冇人會夠膽搏
其實係執行到
都擺明試港豬底線
減低佢地逃走機會
再一日一日咁奴役佢地
支持
其實冇咩意思,英國第日一句接納以前有都得,不論依家有冇都可以玩5+1,共匪逼你放棄都冇用
Bno只係一條路,無人叫你平日出境用
剩係BNO? 係就拉埋啲雙重國藉做人質嘛!
強烈要求所有問責官員,帶頭和家人放棄所有外國國籍,並宣誓其家族永遠只做中國人
唔好FF,應該只禁bno。
唔好當中共傻嘅,全中國全香港好多愛國愛黨,又愛香港嘅官,都有留後路走人。
廣大市民表示支持
習派呢招做得真絕
開始放定風揸 BNO 冇得撈公職,同冇雙重國籍
咁 deep state 同江派滲透每一個階層角落嘅人馬
尤其數量極為龎大嘅中層,亦具一定影響力嘅人馬
好大部份就要被迫移民離港免被清算
對習派嚟講,之後做嘅嘢,就方便容易得多
葉劉沉日聲明,禁制不包括已入外籍高官
特區政府擺明將會『選擇性執法』
知唔知點解班高官唔出來講?而要搵葉劉發言?
因為班高官家屬個個都係外籍,當然包括777
https://news.now.com/home/local/player?newsId=420081
【Now新聞台】行政會議成員葉劉淑儀提出,持BNO移民的港人應喪失中國籍。她指,有關建議不影響已取得外國國籍的人,人大可以透過釋法處理,而這個建議純屬個人意見,沒與中央或特區官員討論過。

『外籍』高官及家屬一覽表
前特首梁振英 (全家英國籍)
特首林鄭月娥 (全家英國籍,香港無樓,家在英國)
財政司陳荗波 (全家英國籍)
律政司鄭若驊 老公潘樂陶 (加拿大籍)
保安局長李家超 (全家英國籍)
前警務署長盧偉聰 (全家美國籍)
公務員事務局長聶德權 (家屬英籍,英國擁有物業)
商務及經濟發展局長邱騰華 (全家英國籍)
前創新及科技局長楊偉雄 (家屬美籍) 在美國有5個物業
環境局局長黃錦星 老婆(加拿大籍)
前民政事務局長劉江華 (家屬已移民加拿大)
立法會主席梁君彥 (全家英國籍)
教育局長楊潤雄 (子女讀國際學校+留學澳洲)
民建聯副主席周浩鼎 老婆及兒子(美國籍)
食物及衛生局長陳肇始 (在英國倫敦擁有物業)
港大校委會主席李國章 (嫁鬼婆生鬼仔)
前教育局長吳克儉 子女(外國升學,已入籍)
前商務及經濟發展局長蘇錦樑 (加拿大藉)
前民政事務局長曾德成的子女 (外國升學)
前民建聯主席譚耀宗 子女(澳洲籍)
前立法會主席曾鈺成 家人(加拿大藉)
行政會議成員羅范椒芬 2個兒子(美國藉)
譚志源兩子 (在國際學校就讀)
愛黨藍絲周融 (大英帝國公民)
愛國導演高智森 (95年全家移民美國)....
.... 太多不能盡錄
支那人好多有外國國藉
你唔記得維尼啲屋企人都o係外國咩
裸官呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞