[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#58 DP 深夜誤中1001

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
大家建議等pg32uq 定XB323QK NV 邊部好?
thanks
咁我照去馬
色準做野都啱用
100%srgb唔係已經大約等於72%ntsc就算係廣色域咩?
而家有NTSC or DCI-P3 or Adobe RGB 90%以上先算廣啦
想請教吓齋睇日本動漫其實要咩moon?
對動漫冇咩研究 而家多咗時間追番 但係日本動漫係經電視台播出? 色域 色深全部好大限制?
仲要解像度好似一般為720p 24fps? 唔熟9up的

同埋邊度有動漫睇甚至下載,想用madvr睇

Netflix 木棉花 得幾套
想請教下大家P2721Q同U2720Q最大分別係咩

2個都係4k但價錢差成得1k
IPS MON?
動畫都係一般SDR片格式 Rec.709/sRGB色域 8bit色深
可以用廣色域mon加深色彩

劇場版UHD BD有4K HDR 就用Rec.2020色域 10bit色深
色域
USB-C供電
HDR
DP版本
抵玩就XB323QK NV
pg32uq 友達量子點IPS 色水會靚d 但應該偏貴
唔好意思想問多少少 如果P2721Q都賣緊3k左右其實係咪直接比多1k上U2720Q好d
LG 2nd gen OLED
初步食評

首先4k -> 2k
睇字係有差,我諗係習慣問題
以前4k係放大1.5倍,2k係100%
所以粒字同平時"感覺"上唔同左
係有少少邊緣"化"左D咁
唔知係咪未調好銳利度
再感受一排再下結論

尋日試左下overwatch
打機既UI都會比平時感覺大少少
可set 270fps,係有差既,但都未至於完全無殘影
呢樣可能關隻mouse set dpi太高事
G-Sync未有時間試
色水無得講,好鮮,黑位有層次
隻mon好光,閃光彈咁款
desktop開270hz,一郁隻mouse即刻扯撚左,果種流暢返唔到轉頭
因為解像細左,GTX1080 60fps都可以開『高』特效
今晚返去再試MHW、L4D2、Division 2

Type-C試左可一線供電連畫面
支持270hz,但cursor有明顯殘影,無論開同唔開鏡像都有
所以我覺得係不足270,只係最高支持
我己經係用belkin 40GB線,所以應該唔關線材事
但至少無左經apple tv投去mon果種延遲(我唔明apple點解咁都囉得出黎賣)

機身好輕,腳架重
框底部係不會有發光線,之前網上面有D圖有,而家證實係無
OSD操作有點困難,操作不夠直接同順利

遲下有咩再補
1440p睇字係冇咁清架
唔係習慣問題
唔該晒絲打 咁我應該直接上U了
其實簡mon spec 應該睇邊幾樣野 最重要
姐係咩廣色域 hdr 幾果d
像素,Hz,panel,價錢
窮撚學生1k筆直有咩推介?
有個問題,我發現個mon上面D USB可以叉電
但係無法連到PC
我見有條USB上行線跟
但插落去後另一邊USB A插落去mon又無事發生
有無清可以指點下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞