[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#58 DP 深夜誤中1001

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問下師兄U2720Q同P2721Q其實質素爭得遠唔遠?
求解答小弟公司想部電腦出兩隻4K50吋電視,display card係1660,但得一邊有畫面,另一邊就有反應但黑畫面,已更新DRIVER,解像度係1920X1080,已知硬件係無壞,因為駁過1隻32吋2K MON加一部電視係出到畫面。想問下邊部份既問題
連FALD都冇點lifelike
琴日問話8-10個工作天
想問下U2720Q同P2721Q其實質素上係咪爭好遠?
我睇dell個網好似show到淨係個contrast上有分別?
見一個$4400一個$3000, 價錢都爭好遠下
而家有地方$3680買到?
email屌屌佢先
之前訂s2721dgf佢話要成個幾月先出到貨
打去同佢講想cancel order
幾日就出貨
記得舊post都有幾位巴打試過咁樣
呢排打算買個27吋mon..
掙扎緊買4K定1080p 144Hz

我部電腦主要都係文書, 上網, 睇戲, 睇片..
之後可能會執下相等等...
打機可能都係LOL, GTA或賽車呢類..
已經好耐無玩FPS game (e.g. overwatch)

但我擔心既係..
我用緊1080 6GB夠唔夠推..同呢一刻有無必要買4K
還是1080p安心使用就算...
如果而家上4K, 可能多1,2年要打咩大作就要換display card..
有無巴打推介下24"既mon
https://www.displayspecifications.com

24吋4k 無乜選擇
自己上去望下有咩型號先
24ud58
27吋4K..有咩推介?
LG27UL500?
VG289Q?
我都係1080 用4k
唔set咁高 d game都做到接近60fps

Brw 1080係8gb?
LG 29 吋 21:9 UltraWide 全高清顯示器 29WN600
LG 27吋 QHD IPS 顯示器 27QN600

2千蚊budget 邊部好啲
唔打機
文書同睇戲
1080係6GB...
有冇師兄實際用過24 inch嘅4K同2K mon
分別大唔大?
因為我上網睇話分別接近冇
未用過緊係話冇分別
我都係諗緊呢2部, 但VG289Q好似周圍都無貨
我錯sor
我張display card係1060 6gb
打錯字
用開imac 4k, 想轉mac mini m1
剪片、睇片、連ps4打機
睇慣左imac隻色
LG官網個隻太貴
benq, 定 dell 好? ~3-4k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞