[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#58 DP 深夜誤中1001

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
個MON亮度較到好低但睇白底網頁時仲係覺得好光好殘眼,但睇黑底時又好暗,應該點SET好
VG27AGL1A 黃金有現貨
我想問下

平時用DP 定HDMI會比較好?
想問吓acer x27 同acer xb273kp有咩分別
見佢地大部分spec都一樣 只係hdr400同hdr1000既分別 但係差成8000蚊
性價比黎講大家會prefer邊款多啲
有冇VG289Q用家講下自己點SET,我較到個MON睇深色冇問題,但只要一睇白/淺色畫面就好鬼殘眼
主要係背光模組
X27有FALD
畫面黑位黑d 光位可以光d
漏光少d
有冇裝mon driver(ICC)
裝左,但唔覺有分別,係咪要SET其他野
PA32UC
PA32UCX
PA32UCK
係咪3隻唔同既MODEL黎
有咩分別
想問有冇人用macbook netflix 4k成功?

小弟 CU34G2X 同條thunderbolt-hdmi 2.0 cable 都支援4k 60同埋macbook pro 2016 用緊Big Sur不過2016機冇apple security chip T2
PA32UC FALD 384區LED
PA32UCX FALD 1152區mini LED
PA32UCK=PA32UC+X-rite i1 Display Pro Calibrator
一般遊戲,睇戲上網 加PS5
UC係咪夠

但ps5 用唔到adaptive sync,input lag會大D
除非有HDMI2.1
否則DP比較好
屌隻u2720q用幾日爆左mon...
唔知有冇得保
幾錢
35吋21:9咁長好似唔多人用
搞咩黎
我都想由24轉27/32
但係張枱唔夠深,睇黎巴打張枱幾深幾大下
邊到買點爆法
返工同屋企用左好多年24x2 返唔到轉頭
要張枱夠深先好,如果唔係成日要擰黎擰去

不過用耐左覺得24吋唔夠想主mon換27吋
想買個34' curved 係屋企做文書,唔係點打機睇戲,筆直8k都可以
公司用開24X2, 想試下curved mon
34WK95C?
wall mount 掛床尾
而家32吋4k60最抵玩仲係ew3270u?
多數係睇片用,間中打下ps4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞