[足球/穿越]重來一次的足球人生(2)

901 回覆
79 Like 1 Dislike
那記者見連續追問了幾句也沒有反應,用求救般的眼神朝旁邊的陳召禧看了一眼。他走近拍了拍余仁海的肩膀,正想開口用比較官腔的話敷衍過去,卻沒想到余仁海這時突然開口了。

「我余仁海!今年十二歲!喺二十歲之前一定會進軍英超!成為香港史上最出色嘅球員!我會證明畀世界上嘅其他人睇!香港足球唔係垃圾!立此為證!」

他那幾乎是用喊出來的聲音十分響亮,本來熱鬧嘈雜的離境大堂頃刻間像是安靜了一半般,眾人不管是球員職員還是記者,無不停下了手腳也停止談話,不約而同地朝他看了過來。

「個白痴仔又嚟料。」梁博豪搖了搖頭。

「……」同樣怔住的司徒俊緯笑了笑,本想走近打個圓場,但身為大人的陳召禧也很快回過神來,隨便說了幾句收尾,便把這次採訪結束掉。

「呢七日之內你都唔好話識我。」與記者們道別上車後,蕭智堯笑道。

「好似……我啱先會唔會型咗少少?」似乎已冷靜下來的余仁海突然像是進入了自我陶醉模式般又開始跳起了舞來。

「喂你話下佢啦,影衰我哋港隊啊。」梁博豪指著余仁海,皺著眉頭朝司徒俊緯道。「……隊長。」

「……」司徒俊緯有點意外地回頭看了他一眼,又回過頭去看著余仁海那歡快的模樣輕輕笑道。「人哋咁開心咪由佢囉,陳Sir都未出聲。」

旁邊的陳召禧也確實只是苦笑著沒有說話,梁博豪見狀沒好氣地聳了聳肩,在車頭位置隨便找了個座位坐下。

「We~are the champions, my friends~」

巴士還沒開出,車廂後方卻已開始傳來了余仁海那浮誇的歌聲。

「我哋邊忽Champion啊,輸撚咗啊而家!」

「No time for losers~'Cause we are the champions of the World!」
翌日回到學校的蕭智堯跟余仁海兩人理所當然地再次成為了學校裡的焦點人物,校長又興奮地在早會的時間把他倆拉上台大肆地讚賞一番。

圍繞著他們的話題當然都是即將進軍海外的事情,但有一件事是蕭智堯沒有告訴他們,而大家也都沒有意識到的。

「踢唔到下場比賽?」

鍾偉豪一臉意外地看著蕭智堯,這位隊長當然知道這句話從他口中說出,那便代表是很大機會會發生的事情。

「係,因為我睇過,我去日本試腳個時間,啱啱好就係下場學界嗰陣。」蕭智堯有點難為情地點了點頭。「雖然而家我屋企人仲未同意,但我覺得應該就無乜問題,所以……」

「可唔可以同嗰邊申請話遲一兩日去咁樣……?我聽講話你係由佢哋個首席球探推薦嘅?少少特權都應該要有呱……?」范家俊問道。

「屌咪痴線啦,人哋一間職業球會專登開特例畀你咩,」余仁海皺起眉頭,不耐煩地擺了擺手。「學界有閪所謂咩,有我喺度得架啦,你專心去踢啦,入唔撚到唔好返嚟。」

「咁一定係試腳重要好多啦,兩件事根本無可比性。不過你去完試腳就會返嚟?」鍾偉豪嘆了口氣。「即係假設我哋可以順利晉級嘅話,你下一輪應該都可以踢到?」

「應該……」蕭智堯摸了摸鼻子。「我聽講係話會即刻就簽約,唔係即日入去但都會盡快搞晒啲手續過去咁,我計過個時間應該等唔到再下一輪……」

「咁都……唔緊要啦,你畀心機去爭取表現,學界呢邊我哋搞掂得啦。」鍾偉豪笑著拍了他的肩膀一下。

「Sorry,其實我都真係……」蕭智堯嘆了口氣,雙眼朝旁邊的余仁海及李向名看去。「好想同你哋贏一次學界先走。」

「要一齊贏就贏第樣。」余仁海毫不思索地應道。

「承你貴言。」

蕭智堯笑著說畢,雙眼不經意地朝課室內看去,剛好與步出課室的馬君羊四目對望。
唔記得copy埋條底線 呢話完咗
溝女情節快啲講啦
有預感老魚同主角好快有機會做對手
等到了
屌做咩唔踢埋學界
加甜ok?
哦呢個可以答你 絕對唔會有
紙鳶心理年齡30+
好似踢出我天地咁
走呀恭介
比埋司徒出去 返英國踢啦
即刻變蕭十一郎
琴晚開始睇正到PK
樓主快啲
「We~are the champions, my friends~」

巴士還沒開出,車廂後方卻已開始傳來了余仁海那浮誇的歌聲。

「我哋邊忽Champion啊,輸撚咗啊而家!」

葉鴻輝喺度嘅話一定屌到老余仆街
心理年齡30+既人點解決自己既生理需求?
和波你都yeah 咁撚冇志氣嘅
我估 不要暗戀

去練波
正皮+1
我都想佢變成漫畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞