[足球/穿越]重來一次的足球人生(2)

901 回覆
79 Like 1 Dislike
希望樓主比賽有好成績
終於
祝你好運
多謝
多謝多謝
Push下
Push
8點左右更新
四十三、

將球隊在上半場的大大小小問題說了一遍,但眾人心裡面都清楚明白,球隊在正中央區域的爭奪戰是明顯處於下風的,這還是在中場四對三的情況下所得出的結果。

箇中最大原因,就是司徒俊緯被某程度上對位的岡部彰徹底打爆了。

這便使得港隊事先安排的戰術連發揮的前置空間都沒有。

「最後就係中後場嘅受壓……目前為止對位最大劣勢嘅係我,我難辭其咎,但我會諗辦法彌補呢個差距。」司徒俊緯輕輕地點頭致意,慢慢地站了起來。「然後我想問大家一個問題……」

「……」一旁的梁博豪瞪著他。「我呢?」

「嗯?」

「對位俾人打爆嘅唔係得你,唔講我?」

「……」司徒俊緯回過頭來。「前鋒嘅職責係入波,至少你上半場無失去幾多控球權,只要下半場你有入波就係你對位上嘅勝利……入唔到嘅,到時先講都未遲。」

「你而家係唔係睇唔起我?覺得連講我嘅口水都慳返?」梁博豪站起來走近一把捉住他的衣領,怒氣沖沖地喝道,連日本那邊也聽得聲音看過來。「而家你係我哋嘅隊長啊!隊友踢得差就大大聲屌啦!扮撚晒高尚咁將責任攬晒上身做乜鳩啫!」

「我唔覺得你踢得差。」司徒俊緯淡淡應道。

「你……!」

「都係嗰句,你無失到控球權。你擅長正面進攻,但唔代表你只係擅長正面進攻,而家只係因為中場完全失去控制權,無畀到足夠嘅供應你……我相信你肯定會有其他辦法擊敗上見仁。」

「……」蕭智堯只覺得奇怪,雖然一直有聽說梁博豪不服司徒俊緯,經常在練習甚至是在比賽時用言語奚落他,多次逼使他交出隊長身份,但這一次看來卻完全不是這麼一回事。

他更像是惱羞成怒地發洩自己心中的不忿。
「夠啦,唔好嘈住,啱先俊緯仲有嘢想問。」蕭智堯走近,很乾脆地分開了兩人。「不如等佢講埋先。」

「我只係想知,各位對呢個戰術方針,有無任何異議先?」司徒俊緯輕輕推開梁博豪,語氣平和地朝大家問道。「會唔會有人係覺得,即使我哋踢出陳Sir安排嘅呢個戰術,依然無辦法喺日本隊身上拎到甜頭?」

眾人馬上靜了下來,這時他們才發現,自己好像沒有思考過這個問題。

「你哋連中場都未控制好咁講條春咩!你想燒味,你都要有刀先得架。」梁博豪搖著頭怒氣沖沖地應道。

「日本人重視基本功,佢哋對落點嘅判斷力一啲都唔差,陳Sir想我哋踢高空戰術,純粹係因為我哋身高同佢哋比有少少優勢。」孫敬學答道。「地面戰我哋唔係對手,所以我都覺得打多啲高空戰係目前最有效嘅方法,更何況對面兩個中堅都唔算高。」

「但陳Sir嘅戰術安排係,首先要喺對方禁區外圍建立……」

「控制中場係條件,但先唔好考慮我哋做唔做到住,而家個重點係:我哋同唔同意一齊去做先。」司徒俊緯掃視著眾人。「如果大家無呢個共識,咁踢咩戰術都無用。」

「你送到個波入嚟,我就有信心頂贏班蘿蔔頭。」旁邊的余仁海抖著腿,一臉輕鬆地答道。

「我認同學仔所講,地面戰我哋唔會夠踢,就算去到三閘線都好難攻到入去,倒不如簡單直接少少……」

「我都認同。」

「啱聽。」
司徒俊緯將目光投向梁博豪,彷彿是在問:身為球隊一直以來的王牌前鋒,你要在這裡退縮嗎?

「做咩,係咁望住我,驚我唔夠佢哋頂?」梁博豪瞪了他一眼。

「我知你一直睇我唔順眼,覺得我襯唔起呢個隊長臂章。」司徒俊緯開口道。「如果你有能力幫球隊擺脫呢個困境嘅話,我會主動將隊長個位讓畀我。」

「……讓畀我?」梁博豪看著他,沉默了兩秒後冷笑一聲。「唔好講到好似施捨畀我咁,我對隊長呢個位無興趣,如果我想要嘅話我自然會靠自己實力去爭取,而唔係要你讓畀我。」

「咁你嘅答案係?」

「我企上球場嘅原因永遠都係得一個,就係贏波。」

「有你呢句就得。」

司徒俊緯點了點頭,扭過頭朝陳召禧看去,但該名領隊並沒有把注意力放在這一邊,而是跟助教看著場上指手畫腳,似是在討論其他事情。

「日本人有個四字成語,叫『十人十色』。」司徒俊緯再次走到眾人跟前,緩緩地蹲了下來。「意思係唔同嘅人,會有唔同嘅思想,唔同嘅做法。」

猛烈的陽光照射在簷篷之外,強烈的光暗反差致使司徒俊緯的五官多少有點昏暗不清,但他銳利的眼神卻依然清晰可見。

「足球係一項團體運動,踢法有千百萬種,用我哋較有優勢嘅做法......去踢贏佢哋!」

「嗬!」
香港隊那似是已重振士氣的吶喊理所當然地傳到了日本隊的耳中,那些隊員們聞聲看去,對他們依然能保持戰意感到十分意外。

「佢哋竟然仲有戰意,真係難得。」倉野尾一志笑道。

「比想像中硬淨喎,以前香港隊好似都唔係咁。」小栗修平點頭和應道。

岡部彰輕瞇雙眼朝香港隊的休息區看去,正好與看過來的司徒俊緯四目相投,空氣之中彷彿擦著電光火石,兩人對視了足有十秒之久,才各自帶著笑容別開眼神。

「下戰書咁喎,對面個隊長。」坐在旁邊將一切都靜靜看在眼內的坂口正宗笑道。

「因為我哋係同一類人啊。」岡部彰笑得豁然。

「一樣?」他朝港隊那掛著隊長臂章的球員看去,觀察了數秒。「邊方面先?」

「每一方面,」岡部彰答道,也再次朝司徒俊緯看了過去,嘴上掛著像是找到知己般的微笑。「佢都犧牲咗唔少嘢。」
法定的中場休息時間完結,雙方陸續重回球場上易邊再戰,但不論是球員們還是旁觀者們,都能明確能感受到,香港隊隊員的眼神不同了。

「仲未放棄?」擦身而過時,岡部彰用英語輕聲問道。「雖然我個人從來都唔會諗咩放棄比賽,但咁懸殊嘅實力同比數,係我就唔會諗追返甚至反超,只求輸得無咁難睇就算。」

「放棄?」司徒俊緯看了他一眼,輕輕一笑。「哦,其實我都有考慮過......」

「但我啱先已經確認完,」

他回頭看了一眼,映入眼簾的是十個意志堅毅的眼神,是匯聚成一的共同目標。

「我哋呢邊呢十一個人,無一個想輸。」
冇了
比司徒搶哂戲
主角30年經驗都比人屌打
Push
有文!
Pushhhh!!!!
文呀
gel 定頭,收我個下一個入球啦

「我知你一直睇我唔順眼,覺得我襯唔起呢個隊長臂章。」司徒俊緯開口道。「如果你有能力幫球隊擺脫呢個困境嘅話,我會主動將隊長個位讓畀。」
仲有嗎今日?
無啦sorry
要2號or 3號
突然諗起世界盃比利時打日本
又係日本拎住3球然後被反杯
成30歲人 安慰下d細蚊仔兩句都得掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞