[足球/穿越]重來一次的足球人生(2)

901 回覆
79 Like 1 Dislike
應該仲普通
竟然司徒冇
可能簽左英超呢
俾日本仔壓爆
我而家都盡量keep住係兩日一更
因為日更對我嚟講壓力有啲大 亦都有少少急
多一日時間對我自己or對最後成品都有好處

但三日嘅話(除非嗰排比較忙或者寫唔出先會拖到三日)可能大家會覺得等太耐 所以暫時嚟講兩日應該係一個比較兩邊都平衡到嘅時間?
主角唔一定要下下都屈機嘅
可以2-3日一更嘅我覺得
最緊要係keep住唔好停連載呀
嚟緊過多幾話就叫做第一個chapter完
應該要停一個禮拜左右畀我諗下下一個chapter點寫
唔好停太耐呀
人氣會散的
黎緊幾話應該有幾話係小品d 可以寫下 學校 家人 或者 生活上有咩要準備
有個囡囡嘅伏筆 開始溝未
冇問題啦 踢英超賺大錢輕鬆反杯
出到外國就食架妹啦
同日本隊長 踢同一隊

慢啲真係唔緊要,好野無得急
支持樓主
應該要凌晨先有
有啲忙緊
等你
等緊
五十六、

第二天一大早集合時,其他隊友因為昨天晚上都聽到了蕭智堯跟余仁海的叫喊,所有的對話幾乎都是圍繞著這個來取笑他們。

「尋晚阿豪一聽到係你兩個把聲,即刻就望住個窗口:『兩個戇鳩仔。』」孫敬學大笑道。

「我無講錯啊。」梁博豪也不否認,在旁邊冷冷地應道。

「其實我唔係好聽得明佢兩個尋晚嗌乜,但一聽就知係佢兩個。」莊拿芬積遜與費爾看著他倆笑道。

蕭智堯是尷尬得很想馬上找個洞鑽進去的,但余仁海對此卻一點都不覺得羞恥,只是很單純地對自己即將要去外國踢足球的事情感到自豪。

「咁你屋企人點講?」司徒俊緯問道。

「老豆尋晚就即刻答咗我話『想去就去!』,但老母就話返嚟再詳細傾下。」蕭智堯聳肩道。「但老魚屋企人就已經同意咗,應該到時候只係傾下合約啊細節之類。」

「係一次難得嘅機會,加油。」

「嗯……」蕭智堯微笑點著頭,但他畢竟內心裡已是個大人,還是看出了司徒俊緯臉上多少有些細微的異樣表情,或許是對自己感到有點失望吧。
只是離開了香港一個禮拜,但當經過了漫長的十多個小時,看著飛機在維多利亞港上空經過,徐徐地在赤鱲角機場降落時,蕭智堯卻覺得自己好像離開了很久一樣。

眾人在下機後被告知將會在離境大堂那裡面對一些記者,因為港隊在這次關島亞洲足球節的成績似乎被大肆報導了,特別是與日本惡戰至4-5那一場。

加上蕭智堯與余仁海受到海外球會青睞的事情也傳了開去,不少記者都正在那裡等著採訪這兩名新星。

「等陣唔好講太多無謂嘢,話會同屋企人商量好再作決定,如果記者問你期唔期待嗰啲廢話就淨係答佢期待可以出國學下嘢之類咁就算,知唔知。」陳召禧有點不太放心地跟兩人說道。

「明白。」蕭智堯心中有數地點頭應道。

其實早在上機前,家人便已經發來了圖片表示在報紙的體育欄上看到了他們的新聞,雖然只是被歸到不起眼的一個小框。

但有年青球員能夠衝出香港,這件事始終還是有著一定的新聞價值。

步出離境大堂,一大批記者堆在玻璃護欄前爭相拍照,有兩名保安在旁維持秩序,陳召禧與幾名助教先走近向傳媒道謝,並回答了一些比較普通的問題。

「我哋想採訪一下余仁海同蕭智堯呢兩位球員。」

陳召禧點點頭,回身招手示意兩人過來。

「你哋今次受到外國球會邀請去試腳開唔開心啊?」

「開心。」

「開心。」

余仁海雙手緊緊地貼在大臂兩側,身體繃直,挺著胸口,像是立正準備要向什麼敬禮一樣。

「點解開心嘅?」

「因為可以去外國踢波,可能遲下會有機會為香港爭光。」蕭智堯心道為什麼這麼多年了這些記者問問題的方式還是這麼智障,但還是保持大體地回應道。

而余仁海在旁邊則是一臉緊張,欲言又止地說不出話來。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞