[足球/穿越]重來一次的足球人生(2)

901 回覆
79 Like 1 Dislike
聽日有文
四十二、

“今日嘅中場……好似特別闊咁……”

司徒俊緯喘著氣,眉頭輕皺,臉上掛著略顯倦怠的神色,但陳召禧看出來了,那不是肉體上的疲累。

而是日本把中前場的空間利用得實在太過出色,他所面對的,是對精神及體能雙管齊下的壓力。

當岡部彰控球時,會指揮兩邊的閘位隊友大膽地疊瓦上去嘗試超負荷對方的邊路防守。由於日本隊4-3-3的陣式擁有翼鋒、邊中場以及邊後衛,只要他能牽制著港隊唯一的防中,兩邊便能很簡單地形成三打二的局面,兩名中堅必須抽出一人去兩邊補位,但這樣做便會讓中路的防守稍微變得薄弱。

最簡單的戰術走向就是,當日本轉邊時,兩名中堅一旦對盯防倉野尾一志的共識稍有偏差便足以致命。

所以即便是攻擊中場,蕭智堯也必須要頻繁回防以防止對手的戰術奏效,執行起來更像是平行4-4-2。只是這樣一來香港便失去了在中場附近的首要傳球目標,他也像被玩弄般需要不斷跑動補位。

“教練交帶落嘅任務係要拎到中場嘅控制權同踢一次有效嘅反擊,但而家莫講話控制中場……”蕭智肅與司徒俊緯的狀態差不了多少,不擅長逼搶的他也無法獨力改變這個局面。“兩隊個控球率應該係八二咁滯……”

「呢度!」岡部彰在中場線的支援實在過於靈活與巧妙,當司徒俊緯選擇緊貼時就會被拉出,讓禁區頂的關鍵區域暴露出空間,這時日本的其他球員便會不言自明地自動去利用這個空間大做文章。

若是稍為減輕施壓,他又會自由地組織不斷製造威脅,又不時地與隊友在Half Space來回走動迷惑他們的區域防守。

在半場哨聲響起之前,港隊即使已幾乎陷入全員回防的狀況,卻還是被日本隊創造出好幾次極具威脅的攻門,萬幸的是並沒有讓分差進一步擴大。

但這已足以讓場邊休息區的氣氛低落得一塌糊塗,彷彿每個人的臉上都寫著想要放棄比賽一樣。
眾人坐在木椅上張開雙腿用手肘頂住大腿,低下頭去不發一言,便是平日最為冷靜沉著的司徒俊緯也顯然是受到了打擊的樣子。

“對比起之前,日本隊確實實力上係進步咗好多。”陳召禧與助教拿著戰術板與一些文件及報告,看著這副光景,一時間也不知該如何開口。“得余仁海叫做心態正常少少,連蕭智堯同梁博豪都係迷迷茫茫咁……”

速度、體能、力量、技術、團隊合作、把握能力、精神力量……所有在足球這項運動上能作為實力參考的指標,港隊都明顯遜色一兩個層次;球隊向來的王牌前鋒在單對單對決中屢次被對方壓制,唯一能夠看到一丁點曙光的,便是目前的隊內神射手,新人余仁海似乎能佔據些許優勢。

所以球員們的心情,他也不是不能理解。

陳召禧輕聲地嘆了口氣,將手中的資料遞到助教手中,緩緩走到眾人面前蹲了下來。

「聽住,嗰啲咩『雖然輸緊三球但我哋踢得好好』呢種廢話我講唔出口,雖然我話過今次嚟關島嘅首要目標唔係贏波,但我想要嘅嘢,暫時呢個上半場仲未見到。」

陳召禧的語氣平和中帶點強硬,卻也能感受到帶有點餘地。

「我明白日本隊嘅強大,佢哋由基本功、體能、團隊合作、場上應變到精神力同我哋都唔係同一個層次,我明白你哋會覺得受到打擊,呢個係必然嘅事。」

「但呢個正正係我帶你哋嚟關島嘅目的同意義。」

眾人開始慢慢抬起頭,同幾乎平排的角度朝他看去。
「有人講過,足球係呢個世界上最公平嘅主流運動……我唔認同世人話香港足球成績咁差係因為天份同身體質素,已經有太多世界級球員證明過,瘦弱或者慢一樣可以喺高水平賽事度立足。」

「一直以嚟,我哋缺乏嘅係環境同經驗,係培養同鬥心,係勤奮同意志—話自己咩唔夠人撞唔夠人跑所以贏唔到人,呢啲只係我哋技不如人嘅藉口。」

「沙維小白好好撞咩?佢哋跑得好快咩?亞洲人喺身體質素上稍有輸蝕呢個係事實,但呢個差距唔係無辦法彌補,黃種人或者仲未有能力成為球王,但朴智星、香川真司、孫興民、久保建英呢班亞洲球員已經證明畀大家睇:我哋係有踏足世界一流賽事嘅資格,足球並唔係一項單純比拼體能嘅運動。」

「而所有球員嘅技術同判斷,都係經過一場場嘅戰鬥同挫折,練習同汗水累積返嚟……」

「我哋見到嘅係佢哋喺球場上用技術玩弄對手,擊敗對手,但比賽之外,佢哋落嘅苦功大家又見到幾多?」

「日本人天生體質並唔會比香港人差,今日你哋今日喺度俾人數,俾人蹂躪,係任何世界級球員都經歷過嘅嘢,甚至對面嗰班對手都經歷過唔少次,但如果你唔去克服佢,你就會一世都只係出面班人口中『出到去點夠人跑點夠人撞』『香港地環境係咁點踢都唔會勁』所以無辦法踢出成績嘅嗰種球員。」

「今日大家對住日本俾人技術性壓制,係一種經驗,而他日我哋面對亞洲體能最強嘅伊朗同韓國,俾人體能壓制嗰陣,又會係另一種經驗。」

「點樣接受自己嘅技不如人,同時要全力以赴唔認輸唔放棄,不斷精進自己-呢個先至係真正嘅體育精神。」

「本身我同黃Sir整理咗少少嘢想去調整,但我認為今場比賽到目前為止,要解決嘅首要問題並唔係戰術上嘅嘢。」

「呢次中場休息我唔會安排任何調動,你哋有十分鐘去冷靜咁思考一下,你哋入港隊,嚟關島呢度,為嘅係咩。」

「最重要嘅係,呢場波贏輸都好,我都希望大家可以有一個咁樣嘅觀念……」

「『由呢一刻開始,我哋就係改變香港足球嘅起點。』」

「你哋絕對唔係無能力踢贏呢場比賽。」

……
「……你諗住等佢喺比賽入面自己領悟出嚟?」方功庭皺了皺眉。

「可以咁講,」陳召禧嘴角微揚。「有時候有啲嘢係要佢自己切身體會先會明白個重要性,佢係個聰明人,等佢用另一種角度去閱讀球賽,對佢嘅成長會有好大幫助。」

「但咁做代價可能會係……輸呢場比賽。」

「其實我嚟呢度本嚟就對輸贏唔太重視,足總亦無預我哋要拎咩成績返去,」陳召禧笑道。「重點係,我要令呢支U-13嘅港隊快速成型-我敢肯定佢哋日後會係港隊一隊嘅核心。」

「都係……」方功庭點頭表示認同。「即係呢場你預咗會輸?唔似你性格喎。」

「雖然我無預話一定要贏,但唔代表我預咗會輸呢場波,」陳召禧笑道。「港隊嘅顏面喺我心目中依然重要。」

「咁你諗住……?」

「你離開咗香港咁耐,有無咩嘢食會比較掛住?」陳召禧突然把話題一轉,讓方功庭有點跟不上。

「吓?嗯……都係蛋撻、車仔麵、燒……」

方功庭停了下來,目光移到桌子旁邊的手提電腦上,雖然角度稍為偏斜,但仍能看到那上面是一張菱形4-4-2的陣型圖,以及大體上的進攻脈絡。

「日本拉麵啲叉燒又薄又柴,我都係鍾意港式嘅蜜汁叉燒。」

陳召禧胸有成竹地看著他,輕輕笑道。

「我諗住請日本人,食一餐純正嘅港式燒味。」

……
陳召禧如他所言,只用了一兩分鐘再覆述一次前一天晚上自己安排的戰術部署,讓大家自己去考慮如何在下半場踢出來,然後便與助教走到一邊,沒再給予他們壓力。

而中場休息的時間還剩下十分鐘。

「啱先教練無講,咁我講一下自己所見到嘅一啲問題。」司徒俊緯緩緩走到眾人面前,像剛才陳召禧那樣蹲了一下來,用一個與大家視線平排的角度去說話。「首先係我哋嘅左路,對面似乎比較針對呢邊去踢轉邊,上半場佢哋由右路斬去左邊製造威脅嘅次數非常多,我覺得智堯你可以更側重於幫多啲左邊。」

「好。」

「仲有就係……」

本來失落得一片死寂的後備席此刻似乎有了一點生機氣息,助教遠遠看去,露出滿意的微笑:「明明佢應該係呢場比賽入邊最受打擊嗰個……」

「有啲人係天生嘅王牌,而俊緯,就係天生嘅領袖。」陳召禧滿意地點點頭。「如果你問我,邊個係呢一屆港隊最重要嘅人物,可能好多人會覺得係梁博豪、余仁海或者蕭智堯……」

「但我,會答係司徒俊緯。」
Live
Live
好正
眾人坐在木椅上張開雙腿用手肘頂住大腿,低下頭去不發一言,便是平日最為冷靜沉著的司徒俊緯也顯然是受到了打擊的樣子。

“對比起之前,日本隊確實實力上係進步咗好多。”陳召禧與助教拿著戰術板與一些文件及報告,看著這副光景,一時間也不知該如何開口。“得余仁海叫做心態正常少少,連蕭智堯同梁博豪都係迷迷茫茫咁……”

速度、體能、力量、技術、團隊合作、把握能力、精神力量……所有在足球這項運動上能作為實力參考的指標,港隊都明顯遜色一兩個層次;球隊向來的王牌前鋒在單對單對決中屢次被對方壓制,唯一能夠看到一丁點曙光的,便是目前的隊內神射手,新人余仁海似乎能佔據些許優勢。

所以球員們的心情,他也不是不能理解。

陳召禧輕聲地嘆了口氣,將手中的資料遞到助教手中,緩緩走到眾人面前蹲了下來。

「聽住,嗰啲咩『雖然輸緊三球但我哋踢得好好』呢種廢話我講唔出口,雖然我話過今次嚟關島嘅首要目標唔係贏波,但我想要嘅嘢,暫時呢個上半場仲未見到。」

陳召禧的語氣平和中帶點強硬,卻也能感受到帶有點餘地。

「我明白日本隊嘅強大,佢哋由基本功、體能、團隊合作、場上應變到精神力同我哋都唔係同一個層次,我明白你哋會覺得受到打擊,呢個係必然嘅事。」

「但呢個正正係我帶你哋嚟關島嘅目的同意義。」

眾人開始慢慢抬起頭,幾乎平排的角度朝他看去。

日本人天生體質其實並唔會比香港人好,今日你哋今日喺度俾人數,俾人蹂躪,係任何世界級球員都經歷過嘅嘢,甚至對面嗰班對手都經歷過唔少次,但如果你唔去克服佢,你就會一世都只係出面班人口中『出到去點夠人跑點夠人撞』『香港地環境係咁點踢都唔會勁』所以無辦法踢出成績嘅嗰種球員。」
Live 左
「我諗住請日本人,食一餐純正嘅港式燒味。」

仲要蔗渣價錢食出燒鵝味道
之前梁博豪好似唔中意司徒俊緯 要佢交返隊長臂章? 佢哋而家係好返定點?
有文 jeng
余仁海重有一球
準備講
唔係唔gur 老魚咋咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞