【異能系到第三季】《宅男交易者》真結局

929 回覆
73 Like 1 Dislike
玩到咁大都只係仲未開始

另一個世界先喺真正嘅舞台
以為自己喺唯我獨尊嘅異能者,不過只喺井底之蛙。
同人類自以為是,以為自己喺宇宙唯一嘅生物一樣
孟婆真忙

之後會講一講 冥界無咗孟婆變成點
孟婆犯規

嚴格嚟講,孟婆唔算犯規
鳳三....鳳神宮既人
去到神界俾神吊打
究竟佢地可以點樣短時間內提升戰力呢
變得咁快

到正傳先再補完大家嘅關係 呢班角色將會有更多恩怨情仇

我都想有份落場

正傳 已經度好,會喺好重要嘅角色

我呢
孟婆真忙

無人煲湯
玩到咁大都只係仲未開始

等睇班異能者被sm
當施展異能的沈夢生踏上由金字符號組成的橋面後,裂縫漸漸收縮合上。阿魏從愈細的狹縫中與外面世界的鳳三對峙,直至裂縫完全閉合。

雖然,他對於鳳三執意將自己置諸死地這件事一頭霧水。然而,他從「鳳三」這個名字聯想,不禁想起死神曾經提起的鳳神宮。莫非這個叫鳳三的男人來自鳳神宮?

他有一種預感,總有一日會再對上鳳三。下一次,一定要以自己的力量親手解決,不會每一次都有人出手。只有實力變強,才是真是保命之本。

對了,這隻黑貓怎麼一回事?不會是死神吧?

黑貓見阿魏傻呼呼地盯著自己,肉掌隨便一拍,在阿魏臉上留下三道爪痕。然後發出一陣不滿的嗥聲。
「妖-」阿魏掩面,不禁破口而出。話還未說完便再捱一記貓掌。

「孟婆......大人。」阿魏低聲道。

「哼,算你知機。」黑貓傳音道。

此際踏在這條橋上的全都是異能者,眾人你眼望我眼,然後各自靠邊站。氣氛一時間變得緊繃起來。誰也想不到半天前在聖判島打個你死我活的異能者,現在竟然一同困在這個紫色的空間裂縫中。

現在,還要打下去嗎?

與阿魏並肩的人有刀女輪迴、帽男阿墳、步如飛與因為義氣而叛出Heaven的雷神洪轟天。

Heaven神主始此刻也虛弱無比,倚著權仗勉強站起來、翼神陳一、刀魔千斬則站在他兩側。

樂若沫與刑爆烈兩人是游離份子,尷尬地站在兩個勢力中間。他們既是Heaven的人,可是又不願跟阿魏等人為敵。他們可沒有洪轟天這傢伙的厚臉皮,能夠擺出一副理直氣壯的樣子。

至於這座橋的主人沈夢生此刻步履蹣跚,沒好氣地掃視眾人,艱難地說道:「我身體嘅源力只夠支持呢座橋一分鐘。如一分鐘後去唔到盡頭,大家將會永遠成為呢到嘅居民。」

阿魏對始問道:「呢個情況仲要打?」

「離開呢到再算吧。」始應道。

如是者,他們向橋的另一端盡頭的光幕直衝。隨他們眾人前行,身後的橋逐吋崩塌,而且速度快要追上他們的腳步了!

當他們號到盡頭之時,身後已經變成一個廢墟,再無退路。他們正想越過光幕的時候,光幕突然裂成一個個只夠一至兩人通過的碎片。

「咳......我好似計錯數。」沈夢生叫道。

眾人聽到這句話,恨不得把沈夢生他媽的掉下去!可是,他們已自顧不暇,腳下的橋墩也開始崩塌了!
「跳!」他們沒有時間再去多想,直接往自己身前的光幕碎片跳進去!

當空間之橋徹底崩塌,他們亦剛好及時消失在光幕之後.........

至於眾人去向,暫時則不得而知了。

兩日後,聖判島的主殿上。

這時候,大殿上只有三人,其中兩人則是鳳三與另一個金甲將軍。他們脫去一身金甲,換成一套白色軍服,胸前戴著一個六芒星之眼的徽章,如同主人家一般坐在椅上。

至於第三個人並不是誰,而是G的掌權者,四祖之一的龍魄天元!最使人猜不到的是,天元在鳳三兩人面前,儼如一個忠心耿耿的下屬!

天元這時半跪在地上,皺紋滿佈的額上閃爍著六芒星之眼的印記,正氣凜然的臉上掛起一個陰險狡黠的笑容,顯得格格不入。

「墨龍大人,畀佢地返去無問題嗎?我唔太明白......」天元試探道。

「你唔需要明白。龍神大人下達嘅旨意豈能任由我等猜度?你只需做好自己份內事。」說話的人正是當日跟天元在戰場打得天昏地暗的金甲將軍-墨龍。

「當然當然。」天元陪笑道。

「答應你嘅事,大人一定會做到。宜家一方世界已經落入你控制。至於長生不老嘛......只要你繼續為大人忠心辦事,保證你權傾天下,千秋萬世。嘿!呢到喺今次嘅獎勵。」墨龍瞇起眼笑道,拋出一個灰色的水晶球,球中充斥著磅礴的源力。

「多謝大人。」天元雙手接過水晶球,深深一揖,然後把水晶球小心翼翼地收在懷中。

「不過,怕唔怕佢地會返嚟?」天元再問道。

「哼。佢地唔會返到嚟,我鳳神宮鳳三保證。」一直陷入沉思的鳳三陰戾地說道。

三人的笑聲在大殿中迴響,縈繞不息。
咁我係咪會喺嗰邊既世界先出場
咁我係咪會喺嗰邊既世界先出場

無錯 因為正傳呢一邊世界先喺主要嘅背景,所以會有比較多異能者出現
孟婆真忙

無人煲湯

玩到咁大都只係仲未開始

等睇班異能者被sm

始一心以為返去可以改變世界
變得咁快

到正傳先再補完大家嘅關係 呢班角色將會有更多恩怨情仇

我都想有份落場

正傳 已經度好,會喺好重要嘅角色

我呢

之前講咗嘅巴打絲打一定會出場
去到神界俾神吊打
究竟佢地可以點樣短時間內提升戰力呢

仲有排
鳳三....鳳神宮既人

天元頭上嘅六芒星標記好似係附近有“神力”嘅時候先會出現
粒六芒星係咪代表左另外一個神?

今日出住呢到先 呢季主線已完文
會有兩個彩蛋
食飽飯入黎見到好多文
食飽飯入黎見到好多文

小弟之前講過 今日盡量完文
彩蛋幾時出
彩蛋幾時出

聽晚

寫埋個彩蛋會專心寫正傳
同埋會整返時間線同人物表
我都係個邊人?
我都係個邊人?

無錯 無你又邊有戰船呢
可唔可以畀個角色我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞