【異能系到第三季】《宅男交易者》真結局

929 回覆
73 Like 1 Dislike

可以呀 翔巴講自己想做咩角色 小弟盡量安排落正傳

角色名:翔仔
技能:精神力異能者 可以入侵人地嘅心神 並產生幻覺 甚至控制其他人幫佢戰鬥
性格:沈默寡言 重情重義

第二季有出過類似嘅異能

阿心?

阿墳條女都唔識
小心比阿墳用泥土整8條撚屌你個屎忽

相似異能都唔難

中出巴幫手諗異能

技能:精神力異能者 可以入侵人地嘅心神 並產生幻覺 甚至控制其他人幫佢戰鬥

第二季有出過類似嘅異能

阿心?

阿墳條女都唔識

相似異能都唔難

中出巴幫手諗異能

放心 一種異能並非一個人獨得

第二季有出過類似嘅異能

阿心?

阿墳條女都唔識

相似異能都唔難

中出巴幫手諗異能

pish
就算異能相似,功能都未必一樣啦

沬沬講得啱唔啱呀

阿心?

阿墳條女都唔識

相似異能都唔難

中出巴幫手諗異能

控制人變控制動物 青龍白虎要出黎啦
「我可以賜你殺戮一切,毀滅嘅力量。不過,自此之後你嘅人生再不屬於自己。你可以賣出你嘅靈魂?」艾比邪笑道。

「賣出靈魂?」

艾比微微點點頭,豎起修長的食指,詭譎地說道:「一個紀元,眨眼即逝。」

「我接受。」阿魏正視艾比,認真地說道。

艾比「你咁快就下決定,唔需要考慮?難道你唔怕畀我陷害,變成一隻失去人性嘅惡魔?你要知道,我喺邪惡嘅死神。」

「我雖然唔清楚你嘅用意,亦唔知道一個紀元究竟喺幾耐......不過,只要可以手刃葉秋,即使化身成魔又有何懼?再者,我相信你唔會害我。堂堂死神,亦無必要戲弄一個已死嘅宅男。」

阿魏目光如炬,話中誠摯之意毫不造作,跟當日李醫生把他救回萬佛寺後的情景如出一徹。這種莫名的信任沒有甚麼原因,而是阿魏的直覺而已。

信任,往往能夠改變一個人的際遇,甚至影響一生。

不論當日抑或今天,阿魏仍然是阿魏,沒有改變。

「哈哈哈哈!化身成魔........好一句化身成魔!我果然無睇錯人,有趣有趣!」艾比掩臉大笑,豪邁的笑聲震耳欲聾,在大殿內迴響不息。

不知怎地,阿魏從艾比的笑聲竟然聽出一絲隱晦的悲傷與孤寂的味道,心頭不禁一酸。

良久,艾比的笑聲終於停下來。寬闊的黑袖一揮,殿上生出一個巨大的光幕,畫面正是戰場上的現況!

凝霜抱著自己的屍首,泣不成聲;香織與步如飛趕至葉秋的下方,準備出手;暴怒的洪轟天揮著雷斧跟觸手對撞;阿墳想要攻向葉秋,卻被陳一趕上,陷入苦戰!

阿魏凝視光幕,拳頭握得喀啦作響,恨不得立即趕回去,將葉秋轟成渣。

「人類、戰爭、滅亡,三個分唔開嘅詞彙。」艾比悠然自得地說道,然後拋出一個阿魏意想不到的問題。

「最後一條問題。你要殺死葉秋,拯救你嘅同伴還是救祝鳳凰?」

「你喺咩意思?鳳凰有得救?!」阿魏聽到艾比的問題,渾身猛然一顫,連忙回頭問道。

「你知道自己點解未『徹底』死亡嗎?原因正喺祝鳳凰。」

艾比打一記響指,阿魏的魂魄登時變得虛幻,呈詭異的半透明狀。

阿魏霍然一驚,俯頭端詳這副若有若無的身軀。當他的視線落在胸膛時,兩眼便瞪的更大了!

橘紅色的火苗?難不成每個靈魂都有嗎?不.....

這道像淚珠的微弱火苗,有一陣難以言喻的親切感,彷彿在哪裡看過似的!

莫非是那個夢.......那一道鳳凰虛影?

「鳳凰淚,又稱為不死鳥之淚。鳳凰象徵忠貞不二,至死不渝。相傳鳳凰一生只得一個愛侶,亦只會為一人落下鳳凰淚。鳳凰淚極為罕有,可以將生命延續........亦代表鳳凰不願愛侶離逝。你女人祝鳳凰大概唔知呢個典故吧。」艾比沉吟道。

「要點做先可以救到鳳凰?」阿魏驚喜地問道。

可是,死神艾比的回答像一盤冷水,倒頭淋下去,澆熄阿魏剛萌出的希望。

「我可以救祝鳳凰。不過你就會失去最後一絲生機,徹底死絕。換句話說,同伴同女人之間,你只可以選擇一方。你有五秒時間決定。」

艾比詭異地盯著一臉為難的阿魏,嘴角微微翹起,期待阿魏的答案。
pish
寫緊文

如果大家喺宅男阿魏又會點選擇呢
究竟我個角色出唔出現到

出現到 但大部份新角色要正傳
正傳先喺故事嘅開始

我等你呀
寫緊文

why not both
寫緊文

why not both

「這是人生,不是愛情小說。」(九把刀《這些年,二哥哥很想你)
寫緊文

女for sure
中出巴有冇睇JOJO?如果有啲鬥智鬥力嘅情節會好正
寫緊文

揀自己,就自己復活
揀鳳凰,就兩個一齊復活
你覺得我會點揀?

利申9up
女死女還在
如果為左救鳳凰而殺哂班主角,咁重點樣睇落去
所以一定唔會揀鳳凰
實選同伴
佢之前都講過搞掂完就落去陪鳳凰

可能佢會揀信我地 復活鳳凰呢 我地邊有咁易死
實選同伴

同你賭j 選同伴

咁姐係話我地冇佢會死姐
PUSH
出一出埋呢一小段,唔吊大家癮

艾比詭異地盯著一臉為難的阿魏,期待阿魏的答案。

「同—伴—抑—或—女—人?」

「五。」

「四。」

艾比的聲音如同暮鼓,震撼阿魏的心神,在阿魏腦回蕩轟炸,逼使他給出難以抉擇的最後答案。

「三。」

阿魏咬一咬牙,決然說道:「鳳凰,我揀祝鳳凰。」

艾比聞言瞇起雙眼,冷聲問道:「喔,為一個女人而背棄同伴?呢個就喺你嘅答案?」

艾比負手而立,手心暗地冒出一個凝實的黑色光球,球上散發著濃濃的毀滅氣息。他雙眼閃爍著無邊的寒意,彷彿下一秒便會出手,將阿魏直接拍得魂飛魄散!

「死神大人,你錯喇。你唔好睇小我嘅同伴朋友。我相信佢地。即使我不復存在,亦唔會就此喪命。佢地會為我報仇。」

「再者,無鳳凰嘅世界,亦無魏獨存在嘅必要。我終於搵到自己存在嘅意義,動手吧。希望你唔好食言。」

死神艾比吸一口氣,凝著閉眼等待消失的阿魏,白皙的俊臉微微一搐,顯然對阿魏的解釋感到意外。

半响後,艾比牽起古怪的笑容:「通過。不過我只喺講笑,呢縷火苗救唔到你女人。不過,若然如果你想再見到佢,將來就去另一個界面嘅鳳神宮吧。前提你宜家要捱得過地獄嘅折磨囉,嘿嘿!」

「你—」阿魏猛然張開眼,可是聲音嘎然而止,跪在地上,像泥雕一般動也不動。

艾比的手指輕輕點在阿魏的額頭上,黑色光芒沿指頭湧現。他輕聲說出一句話:「九—死—神—功,九死得『生』。」

「如果當年我能夠作出一樣嘅抉擇,今日我會响呢度嗎......卡琳。」艾比黯然地自語。
慢左
本來想講兩者皆得
利申馬後炮
實選同伴

同你賭j 選同伴

實選同伴

同你賭j 選同伴

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞