[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
我啲魚爛尾好返一排又再爛過
已經跟住啲份量用藥,3日左右換水
點解都係會咁
我見啲台仔會擺啲冰入去個缸到

啲冰勁快溶晒
轉頭啲水又熱返
水溫又降得快
容乜易有白點
全日啲水溫上上落落
我諗對魚蝦都唔係咁好
利申,我都試過呢啲蠢事

吹風扇唔見效
難題

香港嘅濕熱係世界最熱
風扇都唔夠抽
認真養嘅話一定要水冷架啦

自制水冷算
卡奇有無果種沉水摩打
諗住學人駁條喉 經過知缸再去返知發泡膠到

淘啦平好多
Atman水泵
一返到屋企 啲蝦全滅

換下水啦
我啲魚爛尾好返一排又再爛過
已經跟住啲份量用藥,3日左右換水
點解都係會咁

有冇圖睇下
一返到屋企 啲蝦全滅

未落缸就滅
夏天買蝦小心啲啦
要盡快返屋企

巴打請問根肥,基肥,液肥係咪同一樣野來?如果三種唔同分別有咩作用?大家係用開咩牌子?
另外有無咩藥係可以藥係驅體內蟲?一般買完魚番屋企係咪應該驅驅蟲先?
請問係唔係白點病
夏天買蝦小心啲啦
要盡快返屋企

巴打請問根肥,基肥,液肥係咪同一樣野來?如果三種唔同分別有咩作用?大家係用開咩牌子?
另外有無咩藥係可以藥係驅體內蟲?一般買完魚番屋企係咪應該驅驅蟲先?

基肥:類似泥咁樣,開缸前鋪缸底
根肥:一粒粒,後期重點補充
液肥:液體,後期大範圍補充

基肥:ADA PowerSand
根肥:睇負擔能力,分別不大
液肥:Tropica

睇咩魚啦
野生魚最好要
特別神仙、短鯛、琵琶、鼠魚
人工魚通常都安全嘅
正路用Waterlife Octozin
不過仲有大量其他藥
可以谷歌望下
請問係唔係白點病

似係,右上黑色啲嗰條嘅右邊身中間嗰點
請問係唔係白點病

應該點醫?
夏天買蝦小心啲啦
要盡快返屋企

基肥:類似泥咁樣,開缸前鋪缸底
根肥:一粒粒,後期重點補充
液肥:液體,後期大範圍補充

基肥:ADA PowerSand
根肥:睇負擔能力,分別不大
液肥:Tropica

睇咩魚啦
野生魚最好要
特別神仙、短鯛、琵琶、鼠魚
人工魚通常都安全嘅
正路用Waterlife Octozin
不過仲有大量其他藥
可以谷歌望下

唔該巴打
如果種草係咪一定要加基肥?不論陰/陽性草?
以上既野係咪去魚佬就汁齊哂
請問係唔係白點病

應該點醫?

水溫升至30度
100升水落300克粗鹽
可以落TDC或者其他白點藥都得
我啲極火蝦好似養極都唔大咁
落得多糧又食唔哂,應該點搞?
我開缸到而家就黎一年,冇試過大換水,平時加水only,佢哋有生下b,每隔兩三個星期會死一隻蝦,算正常定唔正常
我開缸到而家就黎一年,冇試過大換水,平時加水only,佢哋有生下b,每隔兩三個星期會死一隻蝦,算正常定唔正常

唔正常
換水啦

有無打氣?正常都要換下水,唔係會爆TDS.糧唔洗餵咁密,唔食就拎翻走la

唔正常
換水啦

ok。但應該要換幾多先好?

有無打氣?正常都要換下水,唔係會爆TDS.糧唔洗餵咁密,唔食就拎翻走la

有打氣

有打氣

水溫幾多?

有打氣

水溫幾多?

而家check就keep住24至24.5度之間

有打氣

水溫幾多?

而家check就keep住24至24.5度之間

咁換下水(1/5)
一返到屋企 啲蝦全滅

換下水啦

前日換完1/3水 琴日加啲水草同莫絲 加左12隻櫻桃
連之前10隻極火一野爆死晒
唉 不想做人了
一返到屋企 啲蝦全滅

未落缸就滅

落左缸一晚
一返到屋企 啲蝦全滅

換下水啦

唉 不想做人了

點解可以一野死哂
一返到屋企 啲蝦全滅

換下水啦

唉 不想做人了

點解可以一野死哂

我都想知
蝦死係唔需要原因

熱 死
凍 死
開co2 死
換水 死
唔換水 癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞