[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
新手一問,通常D水草泥 洗唔洗換?
買左幾底草試,同埋買左一枝綠色既咩水草糖養水既野 想玩靚起水草仲夠唔夠設備 利申係魚街買草既時候問左員工要唔駛打co2既草
新手一問 加熱棒夏天如果唔用既話 照黏住係缸好啲定收埋佢好啲

收埋好啲
生晒青苔就悲哀
btw有人話廢事入水
收埋會耐用啲
唔知做乜野,哩幾日係咁死蝦。
琴晚換左1/3水 今朝起身又死左隻。

唯有check下水質先
新手一問,通常D水草泥 洗唔洗換?

一至兩年換一次
視乎佢崩解粉碎嘅程度而定
買左幾底草試,同埋買左一枝綠色既咩水草糖養水既野 想玩靚起水草仲夠唔夠設備 利申係魚街買草既時候問左員工要唔駛打co2既草

液肥定咩黎?
新個隻批把係咪食D黑青苔, 正唔正常
新個隻批把係咪食D黑青苔, 正唔正常

點解隻隻字都睇得明
加埋一齊就唔明
新手一問 加熱棒夏天如果唔用既話 照黏住係缸好啲定收埋佢好啲

巴打你缸魚點呀?佢地幾好嘛?
最後啲珍珠鼠點呀?

啲珍珠鼠我聽大師講放生左屋企附近一個大池塘 應該快樂生活緊
新買左啲花鼠 好落力食剩餌

放生左D魚
鼠魚真係好乖
連火焰莫斯都唔敢鑽入去
鼠魚真係好乖
連火焰莫斯都唔敢鑽入去

呆下呆下又一日
如果人都係咁就好

巴打你缸魚點呀?佢地幾好嘛?
最後啲珍珠鼠點呀?

啲珍珠鼠我聽大師講放生左屋企附近一個大池塘 應該快樂生活緊
新買左啲花鼠 好落力食剩餌

有無相睇下呀?
唔知我有無記錯,你係咪仲有養孔雀魚?
個缸仲有無自濁?

祝魚兒繼續快快樂樂

我晏啲換左個過濾再影 頂唔順個掛濾

巴打換左咩過濾?濾筒?
我之前養都係用掛濾,不過我個個空間大小小可以放多啲生物環
我見人地用濾筒有好多花神,又玻璃出入水口,又雨淋筒好似好多野玩
急不及待想玩玩了
lm

用緊UP EX120 淘寶
我之前用個掛濾設計好白痴 先經生物環最後先綿

溶氧器係要露出水面
舊野目的係令啲氣泡喺入面爆破
唔會令水面造成波動,或者減少彈水花

溶氧器係要露出水面

唔怪得咁多水花
係咪姐係咁?

掂呀

溶氧器係要露出水面

唔怪得咁多水花
係咪姐係咁?

掂呀

嘩,巴打換左過濾之後個觀感即刻唔同哂
攪到我都想開缸
Btw 會唔會考慮加張黑色背景貼?
通常個過濾岀水位你地會唔會開到最大
我無論用雨林管同鴨嘴都覺得水流好急咁

試下用雨淋管射向背面玻璃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞