[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike

我屋企人今日買咗返黎,呢隻係咩魚黎嫁? 我淨係知可以啜垃圾

黃金琵琶
食青苔的

想問下呢隻係咩魚?
同埋佢無啦啦咁打側有冇得救?

這...這不就是...藍斑馬嗎!?
失平衡嘅魚好大機會都係就死
之前買左支aqua gem 暖管一個月收左皮
想買支新 有咩牌子好 16寸缸

Fluval
Eheim Jager
Newa
或者日本牌子嗰啲
卡奇嗰啲好多都渣ga
前排買左個淘寶生態球,d蝦養唔掂,所以決定開個魚缸。

土地問題,所以買左個7吋魚缸,一個外掛濾,燈,3小個慕絲沈木,一個小水草,同2個爬地珍2。溫度係24~26,養左2日水,倒過1支仔硝化菌.

尋日正式倒5隻烤漆蝦仔同2條櫻桃燈入去,3隻鍾後開始有隻蝦類似行行下無力反肚,但個嘴同腳都會出力爪黎爪去咁,最後就得返個嘴有活動。

蝦仔個情況同我之前生態球既情況一樣……但當我緊急放佢地係老豆個1尺缸度,半個鍾就活動得返。到今日死左2隻,有3隻尋日及時放入老豆魚缸度生存度(溫度28度,開左缸2星期,有死話過蝦同魚),到底問題出係邊?

首先,魚缸太細好難養蝦
因為蝦本身又難養過魚
而且蝦要低溫、水質好,高溶氧
水量愈少,變動幅度愈大
另外夏天細缸較難降溫
水冷又太大,吹風扇啲水又蒸發得快
唯一可行嘅就係24小時開冷氣
所以長遠黎講細缸養蝦都係一件好麻煩嘅事
建議至少12吋正方形缸起步

而魚蝦混養係好容易造成溶氧量過低(對蝦黎講)
因為魚接受到較低嘅溶氧,但蝦就唔可以
啲氧唔夠分嘅時候,蝦就死先
多數都會額外再打氣
不過相信呢個唔係今次嘅死因
細缸唔建議魚蝦混養啦
魚蝦混養有以下基本條件
缸大、魚少、草多、打氣

我估今次應該都係水質問題居多
你係咪有用泥?咩牌子?
掛濾入面擺左咩?

應該話係果d小型外掛式濾,牌子係up aqua,入面就咁得塊綿隔網。泥就用黎隻,買左100蚊,尋日放左隻ss size水妖去打氣同過濾,隻蝦開頭生猛左,但第2日都係死左,決定養多1個星期水先。同埋有無小形既外掛濾推薦,我見人地既外掛濾都係有個係有放埋過濾用品咁?

應該話係果d小型外掛式濾,牌子係up aqua,入面就咁得塊綿隔網。泥就用黎隻,買左100蚊,尋日放左隻ss size水妖去打氣同過濾,隻蝦開頭生猛左,但第2日都係死左,決定養多1個星期水先。同埋有無小形既外掛濾推薦,我見人地既外掛濾都係有個係有放埋過濾用品咁?

掛濾原裝塊野廢的
通常自己塞爆白綿同生物環
喺呢個星期入面大量換水兩三次啦
掛濾通常買AquaOne
但個個掛濾都可以放濾材架啦

掛濾原裝塊野廢的
通常自己塞爆白綿同生物環
喺呢個星期入面大量換水兩三次啦
掛濾通常買AquaOne
但個個掛濾都可以放濾材架啦

,仲以為自己個掛濾係set死左只可以用果塊野……多謝曬巴打幫手
我想問下缸水好濁點算,之前缸泥好耐換左底新泥 ,我呀媽就唔知拎個水桶起勢倒水入去
而家缸水放左4日都係好濁,岩岩就放番個水泵入去,整係落生化環入泵,想問樓主我係咪要繼續等定換水換到清為止
我想問下缸水好濁點算,之前缸泥好耐換左底新泥 ,我呀媽就唔知拎個水桶起勢倒水入去
而家缸水放左4日都係好濁,岩岩就放番個水泵入去,整係落生化環入泵,想問樓主我係咪要繼續等定換水換到清為止

換水啦,換到底,加水慢啲
一陣啲泥粉塞晒生物環就

一陣啲泥粉塞晒生物環就

怕唔怕換水換走哂泥既養份?
近期轉用砂底,水微鹹性,我發現養米蝦係微鹹性環境存活率高過微酸性好多好多

以前上網睇同D魚鋪老闆都係話酸性,屌係我手試斷斷續續死咗成百鳩幾隻蝦

一陣啲泥粉塞晒生物環就

唔怕嘅
因為呢隻泥本身都唔多
近期轉用砂底,水微鹹性,我發現養米蝦係微鹹性環境存活率高過微酸性好多好多

以前上網睇同D魚鋪老闆都係話酸性,屌係我手試斷斷續續死咗成百鳩幾隻蝦

酸鹼度其實好閒
最緊要水質好
其實怕換水太大力可以用膠袋鋪係水面再換
魚缸三條米奇,點解其中一條成日追其他兩條米奇?但佢又唔追d紅蓮燈,會唔會同果兩條有白點病有關,又洗唔洗理?(加溫左兩日,d白點開始減少)

D米奇又不停咬我d水草,我明明有喂佢

一陣啲泥粉塞晒生物環就

唔怕嘅
因為呢隻泥本身都唔多

我係買ada個隻泥 唔識係魚街買的 呢隻泥底養唔養到草皮

酸鹼度其實好閒
最緊要水質好

以前用ada又好各種蝦泥又好,開埋水冷有打氣用蒸餾水又落少少鈣水咁,最後都係不斷死蝦 藻又爆埋,水蝨都一大堆,水質應該都唔係差

酸鹼度其實好閒
最緊要水質好

以前用ada又好各種蝦泥又好,開埋水冷有打氣用蒸餾水又落少少鈣水咁,最後都係不斷死蝦 藻又爆埋,水蝨都一大堆,水質應該都唔係差

水草有農藥都可以好大獲
上次一獲死左30隻就無再養蝦了
求救
上星期一啲金魚開始有白點
加熱28度落鹽連翹都試埋
到依家3條有2條個魚鰓仲有白點(啲白點冇多到又冇少到)
其中一隻仲好似有白便
但係3隻期間都仲係好好食欲
到底我做錯/漏左啲咩

比啲爭扎
升到三十度啦
應該再過多一星期好返

痴撚線
原來比得太多爭扎
水溫長期keep住35度
差啲變魚湯
枝暖管個sensor應該壞撚左(唔怪得一買返嚟就有比人用過嘅痕跡)
一開頭仲以為溫度計有問題
買多枝嚟測就知仆街了
依家用timer控制暖管開關反而穩定keep到30度
兩日已經冇哂白點
btw枝暖管係魚街好多人都有幫襯開嘅鋪頭買
以前仲以為佢係清泉
魚街啲鋪頭真係無奸不成商
求救
其中一隻仲好似有白便
到底我做錯/漏左啲咩

比啲爭扎
升到三十度啦
應該再過多一星期好返

痴撚線
原來比得太多爭扎
差啲變魚湯
枝暖管個sensor應該壞撚左(唔怪得一買返嚟就有比人用過嘅痕跡)
買多枝嚟測就知仆街了
兩日已經冇哂白點
以前仲以為佢係清泉

魚缸三條米奇,點解其中一條成日追其他兩條米奇?但佢又唔追d紅蓮燈,會唔會同果兩條有白點病有關,又洗唔洗理?(加溫左兩日,d白點開始減少)

D米奇又不停咬我d水草,我明明有喂佢

魚係自私架啦
打交首選同品種
同華人一樣
養多啲魚就得

米奇呢啲鱂科嘅魚會有素食傾向
餵下啲素食嘅糧啦

一陣啲泥粉塞晒生物環就

唔怕嘅
因為呢隻泥本身都唔多

我係買ada個隻泥 唔識係魚街買的 呢隻泥底養唔養到草皮

乜泥都種到草皮
肥料可以後加

酸鹼度其實好閒
最緊要水質好

爆藻點會水質好呀
求救
其中一隻仲好似有白便
到底我做錯/漏左啲咩

比啲爭扎
升到三十度啦
應該再過多一星期好返

痴撚線
原來比得太多爭扎
差啲變魚湯
買多枝嚟測就知仆街了
兩日已經冇哂白點
以前仲以為佢係清泉

開名啦驚西啦
我次次都開名屌
我仲未有事
大家都唔洗驚

缸入面白色一點點呢啲其實係咩黎

蟲?塵?碎屑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞