[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
買千尋燈除左上淘寶之外有無鋪頭有賣?
唔想幫襯熱帶雨林

https://store5445076.ecwid.com/#!/Chihiros-A-Series-千尋A系列-水草LED燈-由$180起-原裝香港插頭-光暗制/p/51173483/category=10520318

唔係賣廣告 , 之前無意中見到依間有
你上FB搵返佢個PAGE 問DETAIL

唔該巴打,但我想揾實體鋪,你個間係網上購物?

佢有實體,自己搵佢fb問
我係7吋蝦缸條友……自從怕果2條燈魚食唔到糧變成1日喂1次後,依家爆白線蟲幾日了……好噁心。

停喂3日,4日換左2次大水(換1半水),d蝦都變得呆滯捱唔住咁,d白線蟲好似無少過咁。keep住隨眼見到10條係底,幾條係面咁……2條蠢魚見無野食終於識游出黎,但唔多識搵蟲食,除非行到咀邊

忍夠,依家準備出魚街買條螞蟻燈(d人話細條又鍾意搵食蟲),同時買支藥做最後手段。大家有無介紹……我知好傷水同蝦

(想開蝦缸成功點解咁難)
Keep住26度
我係7吋蝦缸條友……自從怕果2條燈魚食唔到糧變成1日喂1次後,依家爆白線蟲幾日了……好噁心。

停喂3日,4日換左2次大水(換1半水),d蝦都變得呆滯捱唔住咁,d白線蟲好似無少過咁。keep住隨眼見到10條係底,幾條係面咁……2條蠢魚見無野食終於識游出黎,但唔多識搵蟲食,除非行到咀邊

忍夠,依家準備出魚街買條螞蟻燈(d人話細條又鍾意搵食蟲),同時買支藥做最後手段。大家有無介紹……我知好傷水同蝦

(想開蝦缸成功點解咁難)

之前啲糧實好多食剩啦
白線蟲好味呀
乜魚都會食
洗濾材多換水會好啲
我諗你可以試下兩至四星期唔洗餵糧
唔洗再加魚啦
不用急
細缸水質係難搞啲
Keep住26度

咁做乜咁痛苦
Keep住26度

咁做乜咁痛苦

好熱
Keep住26度

咁做乜咁痛苦

好熱

仲有幾個月要捱
黑白鰍 死左啦

發白 、 翻肚
黑白鰍 死左啦

發白 、 翻肚

"厚唇原吸鰍 學名:Protomyzon pachycheilus
其它名:熊貓鯊
體長:2--5cm
分佈:中國廣西山區
PH:7以上
介紹:幼體體色黑白對比鮮明,成體花紋會變淡。生性活潑溫順,生活在水的底層,原產地廣西水質為鹼性。厚唇原吸鰍是一種低溫魚,最佳溫度24度以下,而且對水溶氧要求很高,應激性也極高。此魚身體脆弱,有玩家介紹,這魚都是看上去狀態良好並且下缸立馬開食,但是實際上是不知不覺就會身體僵硬而結束脆弱的生命。沒有足夠條件的朋友還是不要飼養這種魚。

瀕危動物紅皮書收錄的物種,此魚分佈範圍狹窄,因此容易滅絕,但近期遭到偷捕和販賣,情況令人擔心。"
留名先
以前中學成日流連金魚街
最鍾意燈

建議你有時間去行多幾次
呢幾年魚鋪越黎越少
食肆越黎越多
貓狗鋪多左一倍

之前用GOOGLE MAP行魚街
嘩 唔同到咁既

最近 撈蝦旁邊間 係咁噴霧間賣水榕綁"沉木"間鋪又收左
連藍店都少左最少一間

水族論壇又少左咁多人
明明時代進步 養魚越黎越易
反而越黎越少人

水族師,請問點種莫斯先可以種到好似魚街d舖咁又密又厚?唔用水冷種唔種到珊瑚莫斯?點先可以根治絲藻?

我有用co2,但無水冷,d火焰莫斯係咁向上生,但好稀疏,後期底果d開始枯添,最後因為大量絲藻纏住曬我就掉左
水族師,請問點種莫斯先可以種到好似魚街d舖咁又密又厚?唔用水冷種唔種到珊瑚莫斯?點先可以根治絲藻?

我有用co2,但無水冷,d火焰莫斯係咁向上生,但好稀疏,後期底果d開始枯添,最後因為大量絲藻纏住曬我就掉左

光+熱=火
光+CO2=靚

唔用水冷就要長開冷氣

多換水、槍蝦、熄燈一星期、Seachem Excel

你個缸應該唔夠光(好似係)
留名先
以前中學成日流連金魚街
最鍾意燈

建議你有時間去行多幾次
呢幾年魚鋪越黎越少
食肆越黎越多
貓狗鋪多左一倍

之前用GOOGLE MAP行魚街
嘩 唔同到咁既

最近 撈蝦旁邊間 係咁噴霧間賣水榕綁"沉木"間鋪又收左
連藍店都少左最少一間

水族論壇又少左咁多人
明明時代進步 養魚越黎越易
反而越黎越少人

經濟一差
呢行就收皮收得好快

光+熱=火
光+CO2=靚

唔用水冷就要長開冷氣

多換水、槍蝦、熄燈一星期、Seachem Excel

你個缸應該唔夠光(好似係)

謝謝回覆,咁我都係放棄養珊瑚莫斯!
之前買左好多紅鼻槍,但養一排就死曬
另外仲想問下,開缸果陣就咁落ADA power sand做底上面加ADA黑泥得唔得?覺得5寶好似幾貴唔想買,如果加根肥用咩牌子好?

另外仲想問下,開缸果陣就咁落ADA power sand做底上面加ADA黑泥得唔得?覺得5寶好似幾貴唔想買,如果加根肥用咩牌子好?

有Power Sand乜都夠架啦
嗰啲垃圾粉影響好少
少到睇唔到

根肥可以試下台灣翠湖TBS

魚缸入面,冇啦啦多左粒黑色既螺仔,有冇問題嫁?

佢會愈生愈多
除非你唔介意
否則快啲殺到佢陷家剷
鼠魚係咪好怕熱?
見佢成日匿埋係暗位

同埋上回提到既水榕 上面有黑色既藻 愈黎愈嚴重
係咪要買小精靈
鼠魚係咪好怕熱?
見佢成日匿埋係暗位

同埋上回提到既水榕 上面有黑色既藻 愈黎愈嚴重
係咪要買小精靈

佢驚姐
不過又真係怕熱
有啲品種太熱就唔得
特別長吻嗰啲

黑毛藻?用小猴飛狐

搭單一問
25cm高50闊缸想要光啲嘅led燈有冇推薦?
依家用緊嘅好暗

千尋最抵玩
淘寶吧

有Power Sand乜都夠架啦
嗰啲垃圾粉影響好少
少到睇唔到

根肥可以試下台灣翠湖TBS

我見佢有分幾種size,我60x45x45cm缸應該買咩size? 底材舖幾厚會比較好?我應該去邊間買power sand 同黑泥同翠湖根肥?sorry,問題比較多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞