[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
在旺角街頭,最出名的除了印度人以廣東話力竭聲嘶叫賣咖喱外,就是一個二個水族男在通菜街睇金魚。這班水族男逛的,是「金魚街」,而「金魚街」的靈魂人物,就是少年水族師。

水族師,名字是後天的,不過有些本質可能先天已深藏體內。二十多年前,有位少年身子弱,希望在陶冶性情,開始養魚之路。少年水族師的故事,不算特別。後來把養魚變成職業,兩多年前開設自己的帖子,可說是香港第一代水族師。對於他的工作,不單純為興趣,而是有一份使命感。「LIHKG水族討論」的前身是「高登水族討論」,高登變LIHKG,兩字之差,在你我眼內,分別不大,卻是他心中一點堅持。「以前的高登,即是舊式網站,給人形象不好,令人對討論區有誤解。」水族師說「所以我在高登過檔LIHKG,就是為了令其他人知道,我是在傳授水族知識,你來這裏不但是鍛煉水族,而是身心都在學習。」
學習?記者心裏疑惑。教你正確姿勢,使用正確養魚方法,去達到最好水質,就是養魚,還有甚麼需要學習?「我教導的不只是養魚,養魚很簡單,人人都會。我希望傳授的,是養心。」魚是動物,心是心靈。在水族師眼中,鍛煉心靈才是養魚最重要一環,或者可以說是最終目的。養魚是一個整體,不只是發生在魚缸內,而是發生在生活的每一個細節,生活方式、飲食習慣、道德品格、由水族開始,到心靈作依歸,做一個正確的人,就是他最理想的養魚、養心。

為買魚走歪道
「為了買魚,很多人都走上了歪道!」很多人為了討好店舖,幫店舖賣廣告去刺激銷情,這就是歪道。魚買平了,道德尊嚴同時受到傷害,這樣的後果,和他心中的買魚,差天共地。「現在的所謂大師兄,上幾個月簡體中文網站就說自己會養魚,走上來叫我稱他為大師兄,我一定拒絕。」語氣盡是不滿。他主張的是尊嚴養魚,不跟風不追潮流,有用的會買,除此以外,就沒有其他垃圾產品了。不會逼你買缸王燈王過濾王,中價的就差不多了。水族師說,器材需要實際,你不是魚店老闆,不需要每天每日每夜的在宣傳新產品,反而會有反效果,容易成為打手。買魚呢?看到很多都市男女,每每看到店舖,裝潢好,名牌多,標榜日本,標榜野生,為了買魚把自己銀包谷到最盡。水族師對此,不屑一顧。他說魚需要靚,價錢也需要合理。記者第一次訪問時還在金魚街,問水族師可不可以到那間熱帶雨林?這些看似又專業又整潔之店,記者自己也很想走進去,以為這班健美先生,一定趨之若騖。誰知水族師說:「當然不可以幫襯。」他們閒時也會進去看看。在水族師的風骨裏,一個人不需要拋棄尊嚴買魚,懂得花費也要懂得忍手,在購買時不會看見心儀的就馬上購買,冷靜一點,讓頭腦清醒。衝動過去,恢復理智,記者又到「熱帶」走了一轉,看到店員都西口西面,呼呼喝喝,水族師說感受得差不多了,就開始離去,「他們的東西,我忍就忍,不買就不買。」一臉自豪。
養魚養心戒律
規則寫得明明白白,不可講大師兄的歪理、不可當魚店打手門口狗、必須遵守水族師安排,不可擅自光顧黑店,非常嚴謹。

群組不多人,但人人有傾有講,氣氛良好。

徒弟教授,水族師經過就會作指點,希望把知識傳授到最好。

棄舊式師徒制
「師兄」這個詞語,好像已相當落後久遠,還有人喜歡這種封建關係?要聽師公師叔師伯師母師眼的話,不可以自把自為,師傅說東你不可以說西。現在講究的是自由意志,獨立思維,要全心全意,毫不計較的侍奉一間魚店,於幾十後相當常見。偏偏在水族師群組裏,水族師的一班朋友,就是這樣毫無保留的相信着他。既然不行師徒制,水族師收人入群組當然冇準則。小說裏通常都是勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,察其本性。在現代社會,當然不可能叫他跪在門口五天五夜看他有否毅力,不過亦不簡單,水族師說,有人來入群,先初步觀察,人品好,就留在身邊。長則三四年,短則一兩年,為的就是從身到心培養大家。大家幾乎是整天混在一起,清早起來,水族師仍在睡覺,中午才上水,吹水加吹牛,然後一起討論。說情同手足好像很老土,又的確是真實寫照。現在水族師的朋友們以十計,這位碩士畢業,那位做大學講師,水族師臉上喜悅之情,假裝不來。朋友成長就當水族師,自己又教授,一直流傳。

不准大叫喧嘩
這個小小的群組,有很多有趣規則,記者在外邊的水族群組,最常聽到就是此起彼落的「師兄早!」「師兄你好!」「大家交流交流!」另外中年阿叔大撒金錢大大力擲落地,噹噹之聲,鏗鏘有勁。LIHKG水族群卻是意料之外的寧靜,偶然一聲「屌!」傳來,就沒有了。水族師說假仁假義傷感情,並不主張。有話不說更是大忌,記者心想一定是怕大家忍著忍著冰封三尺,誰知原因竟是透過激情討論增進感情,貼心得超乎想像。水族師幫忙費逐支可樂計,但不建議你多找,怕水族師身體負荷不了。一年時間左右,養魚有成,水族師隨時叫你不用再來,偏偏很多人繼續自願上來。連鎖式水族店舖一星期七天都開門做生意,朝十一晚九,方便你購物。水族師朝十一晚十一,星期六半晝,星期日休息。「好像不太方便?」記者問,「水族師也要休息。如果是有心人需要幫忙,總會抽到時間。」霸氣盡現。水族群內可以講粗口,水族師說很多幾十後以為不說粗言穢語就是和諧,男人不應該這樣的。那天看到最年輕的當奴只有十八歲。當奴是位性上癮人士,年輕人沒有錢,但對養魚大有興趣,水族師便免費指導他,那是老派人的義氣,頗有點行俠仗義,鋤強扶弱的味道。

後記
記者去過兩年金魚街各大店舖,好處是選擇多,又有魚缸消閒一番。最麻煩的,就是店員們會不斷向你推銷產品,有點煩厭。去水族群組做訪問,開設已久,甚至有點殘舊,硬件和外邊相比,好像差了一截,偏偏X登仔出出入入沒有停。看到大家和水族師,有傾有講,每個人都對水族師讚了又讚,心悅誠服。可能人都是感情生物,教導好有成果,當然是留住大家的重要原因,額外的分數,就加在人與人間的愉快交流,對水族師的尊敬。這點感情分,可能就是水族師口中的養心帶來的得益。

留下Telegram ID即有專人聯絡加入水族whatsapp群組

咪住!

屌佢老母垃圾閪舖熱帶雨林

我認得個logo
巴打個牌子有咩問題架?因為我見個缸實物好似幾靚
如果要禁上下造工有咩好牌子介紹?

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

我係見個牌子都幾大下 所以先揀呢個

打倒閪店
你我有責
求助 條魚仲係沉底 依家仲唔肯食野

病徵有冇轉變?

你記得我? 都係無咩 之前都食下野 依家好耐先游一下 但係就無變到黑色

可以試下轉藥
試下惠弘H4百必除

已經用左白粉都無咩改善

再轉!
waterlife octozin!

咁用百必除定呢隻好

百必除平啲可以試左先
同埋可以同特滅菌一齊用
如果一個療程(即一星期)之後都無乜改善就先轉藥啦
連登有冇人養琵琶
連登有冇人養琵琶

好多喎

咪住!

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

水族師已經唔記得鱗小孩胖太
Btw 類似上高個隻無膠邊大陸造既缸巴打有無介紹?邊到有得賣?
我行經閪店全套賣2xxx幾蚊個隻缸,如果無左個logo就好

咪住!

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

Btw 類似上高個隻無膠邊大陸造既缸巴打有無介紹?邊到有得賣?

唔洗2000蚊啦。。。
自己整仲有成功感 同平啲
詳見舊登水族硬體post
金魚ammonia/nitrite毒係唔係一定無得救...
九月到而家買三條死三條
D金魚開始呆呆地我女朋友又喊撚到豬頭咁

我見有D 外國教學又話要CYCLE又乜9
但係落到金魚街D鋪頭就話買左隻劑就無事

唔想再有魚仔死

咪住!

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

唔洗2000蚊啦。。。

我都覺呀巴打

其實我只係想知個缸有咩類似既牌子
我唔執著咩ADA貼紙,我只係想要個缸
單單個缸

咪住!

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

唔洗2000蚊啦。。。

我都覺呀巴打

單單個缸

張貼紙先值錢呀
送三條細非洲王子 有冇人接收
好撚惡 咬死其他魚
金魚ammonia/nitrite毒係唔係一定無得救...
九月到而家買三條死三條
D金魚開始呆呆地我女朋友又喊撚到豬頭咁

我見有D 外國教學又話要CYCLE又乜9
但係落到金魚街D鋪頭就話買左隻劑就無事

唔想再有魚仔死

唔好餵咁多
換水就得啦

咪住!

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

唔洗2000蚊啦。。。

我都覺呀巴打

單單個缸

魚佬嗰啲有冇望過?
不過我覺得用普通玻璃咪得
唔洗買乜野超白癡高清世界級水晶玻璃
係睇魚唔係睇魚缸架嘛
而且啲透光度嗰啲肉眼根本睇唔到分別
屌香港地個撚個都近視講春咩
啲舖頭咁追捧水晶玻璃純粹係因為利潤高
識養魚一定留返啲錢買魚

我想問上面條管入面入條半條明既野掛住係咩黎? 好似毛毛蟲 但唔郁
小弟新玩半年左右,宜家仲摸索緊
本身用開白砂做底,發覺d 草好易死同死淨一條米奇
早兩日就翻缸換左黑泥做底
同嘗試下點用石同沉木造景
總結之前既經驗個缸底成日都好污糟,諗緊係咪應該放條琵琶魚(?)或者有隻長長地金金地色(我搵唔到呢隻叫咩名)落去
同埋草既配搭係咪基本上求其咩品種都得??
矮既前面,高既後面
因為早兩日見到d 荷蘭水草好似幾靚,但好似網上見人都冇乜點種呢隻,怕好難養
總結之前既經驗個缸底成日都好污糟,諗緊係咪應該放條琵琶魚(?)或者有隻長長地金金地色(我搵唔到呢隻叫咩名)落去
矮既前面,高既後面
因為早兩日見到d 荷蘭水草好似幾靚,但好似網上見人都冇乜點種呢隻,怕好難養

同埋蝦仔對缸係咪都有一定既清潔作用??
我見蝦好似都幾難養,怕d 水控制得唔好會好快收佢地皮
同埋驚驚地d 工作魚會食左佢地

唔好意思咁多位巴絲,小弟好似有太多問題 但上網做完research 都仲有d 疑問唔知去邊問好

我想問上面條管入面入條半條明既野掛住係咩黎? 好似毛毛蟲 但唔郁

攞出黎睇下啦
矮既前面,高既後面

同埋蝦仔對缸係咪都有一定既清潔作用??
我見蝦好似都幾難養,怕d 水控制得唔好會好快收佢地皮
同埋驚驚地d 工作魚會食左佢地

唔好意思咁多位巴絲,小弟好似有太多問題 但上網做完research 都仲有d 疑問唔知去邊問好

種水草用泥易種啲
因為泥令水變酸變軟
加埋光要夠光,CO2要打
基本上都無乜難度
水草缸唔洗理咩污唔污糟啦
無水草缸是乾淨的
好多琵琶都會食水草
另外嗰種係金青苔
建議水草缸工作魚:小鬍子+小猴飛狐+小精靈

大部分蝦都怕熱
水質要求會高少少
同埋含氧量要高啲
好易缺氧死
可能要打氣
水草缸咁多草其實唔怕比魚食
建議水草缸工作蝦:槍蝦+極火蝦

水草品種自己鍾意就得啦
可以試下挖耳草

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

唔洗2000蚊啦。。。

我都覺呀巴打

單單個缸

魚佬嗰啲有冇望過?
係睇魚唔係睇魚缸架嘛
識養魚一定留返啲錢買魚

我主要都係見佢個接合位做得幾好,我之前養都係用啲平野方缸,有日發現左個方缸唔方,直情少左5度有多 之後條心有條刺,個缸愈望愈唔順眼
所以搬新屋重頭來過就想用好少少,其實主要都係想個接合做得好少少,配合番新屋傢私既格調,個缸咩玻璃都唔緊要啦 無貼紙logo我仲開心

不過講真我真係唔太想同魚店個啲老野接觸,就算佢俾我check缸都係求奇睇下就快快閃

種水草用泥易種啲
因為泥令水變酸變軟
基本上都無乜難度
無水草缸是乾淨的
好多琵琶都會食水草
另外嗰種係金青苔

大部分蝦都怕熱
水質要求會高少少
同埋含氧量要高啲
好易缺氧死
可能要打氣

水草品種自己鍾意就得啦
可以試下挖耳草

唔該巴打
不過我個缸係細缸黎,長闊大概係20x15 cm 左右
都要配舊野打co2 ?
同埋對上果缸有個問題就係d 米奇好似好多屎屙,基本上係咪大部份既工作魚都會食埋d 屎

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

唔洗2000蚊啦。。。

我都覺呀巴打

單單個缸

魚佬嗰啲有冇望過?
係睇魚唔係睇魚缸架嘛
識養魚一定留返啲錢買魚

我主要都係見佢個接合位做得幾好,我之前養都係用啲平野方缸,有日發現左個方缸唔方,直情少左5度有多 之後條心有條刺,個缸愈望愈唔順眼
所以搬新屋重頭來過就想用好少少,其實主要都係想個接合做得好少少,配合番新屋傢私既格調,個缸咩玻璃都唔緊要啦 無貼紙logo我仲開心

不過講真我真係唔太想同魚店個啲老野接觸,就算佢俾我check缸都係求奇睇下就快快閃

呢啲睇彩數架咋喎
間間廠都會有機會出錯
怯你就輸一世!

種水草用泥易種啲
因為泥令水變酸變軟
基本上都無乜難度
無水草缸是乾淨的
好多琵琶都會食水草
另外嗰種係金青苔

大部分蝦都怕熱
水質要求會高少少
同埋含氧量要高啲
好易缺氧死
可能要打氣

水草品種自己鍾意就得啦
可以試下挖耳草

唔該巴打
不過我個缸係細缸黎,長闊大概係20x15 cm 左右
都要配舊野打co2 ?
同埋對上果缸有個問題就係d 米奇好似好多屎屙,基本上係咪大部份既工作魚都會食埋d 屎

要呀大人細路都要食飯嘛
一係種住啲陰草先
一套CO2二手都要幾百
是但種啲乜乜鐵皇冠乜乜水榕啦
工作魚食藻架咋
屎係香港人食嘅
我啲蝦仔成日死, 會變咗白色. 有無人知點解? 水溫keep住係24-26度,有水冷。我啲魚仔又冇事。。

求教。

打倒閪店
你我有責

唔洗2000蚊啦。。。

我都覺呀巴打

單單個缸

魚佬嗰啲有冇望過?
係睇魚唔係睇魚缸架嘛
識養魚一定留返啲錢買魚

呢啲睇彩數架咋喎
間間廠都會有機會出錯
怯你就輸一世!

係呀巴打,上次聽完你講ADA大陸整之後我又手多多上網search左次,見到香討有個人買左個接口位造工差既ADA缸,所以我打消左ADA既念頭,睇下有無類似既又平
最緊要係見唔到啲玻璃膠

可能過幾日上去魚佬睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞