[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
請問水族師

我個缸24吋 , 見淘寶有D T5光管燈具 (奧德賽)
其實可以用光管係咪點都好過LED?
價錢又平 , D光既色水又自然D

依隻買得過嗎 ? https://world.tmall.com/item/43249620485.htm?spm=a312a.7700824.w4011-14699404951.73.F5moDk&id=43249620485&rn=bb060731e553b5ab86ef436421115366&abbucket=12&skuId=92013436364

應該買18W X2 果款就夠 ??

PS. 再次感謝你既回答

上網爬左D文 , 好似話種迷你矮等草皮光量比光質重要就LED 好D?

如果要種陽草,T5未必夠
因為24吋缸用嘅T5管得14W一支
如果買啲一套六支八支的話
成個缸面都會比支燈遮晒
維護上較麻煩
餵魚剪草都唔方便
比我會用T5HO,一支有24W
正路24吋缸四支好夠做
除非個缸特別高特別闊啦
btw光管一定要買Philips,耐用好多
可以買Philips T5HO 865系列 24W嗰隻

光管好啲,支光管到期燒左
你買過支扭返入去就得
LED燈壞左,好多時唔止壞一樣野咁簡單
比人整要人工要時間
個缸一兩星期無燈照都玩撚完啦

你條link呢個太廢
要買平嘅LED,暫時只得千尋比較抵買
二百蚊左右,壞左咪買過支
同換光管價錢差唔多
其他牌子唔洗諗啦

至於乜野光量光質嗰啲
其實我覺得無得咁樣講
Why not both?

我講錯左 , 條LINK入面既好似係裝T5H0 燈管
個LINK無賣LED , 入面寫既18W / 24W 個W係指吋定係WATT
即係我應該買依隻 RIGHT?
https://world.tmall.com/item/43249620485.htm?spm=a312a.7700824.w4011-14699404951.73.F5moDk&id=43249620485&rn=bb060731e553b5ab86ef436421115366&abbucket=12&skuId=92013436365

我個缸係24X12X14 14吋高 要買4燈管果隻 ??

但LED 計返1L 水要0.5W ~ 30W, 反而用光管要24X4 =96W
定買2燈管版就夠 ?
一個34x13x24嘅aa套缸可以玩到水草嗎?
如果可以嘅話又要買啲乜呢?
thx

cm*

套缸唔適合種水草
但可以種粗生陰草陪襯下
例如各種水榕、鐵皇冠、莫絲

原因:
首先,過濾器係用頂部過濾
頂濾出水撞落水面
容易令二氧化碳流失
而燈光方面套缸嘅燈較弱
多數都唔夠光,同埋照射範圍細
以上兩樣都不利水草光合作用
另外套缸有蓋,令空氣唔流通
夏天散熱差,水溫會較高
對水草黎講亦都係無咁好

如果想認真種水草
建議重新買個普通玻璃缸
擺到幾大就盡量買大
淘寶千尋LED燈最經濟
配搭一個濾桶,有錢就買埋水冷
最後買埋支CO2樽就得
夠薑的話CO2樽都可以淘寶
唔夠薑就香港買
全新一千蚊左右
二手五百蚊左右

買硬件嗰啲你諗定預算同缸size
可以出條List你跟住買
咁就唔洗比金魚街啲老中青mk sales呃

唔該哂

巴打我見魚街賣既鹿角鐵皇冠好多黑色一點點既?係咪正常?
日本簀澡,迷你皇冠需唔需要CO2架?
我見網上有人個造景種左好多細細粒既四葉草,多到好似草皮 ,個啲係咩草來?難唔難種?
買過兩次金鬍子
都係養兩三個月就死
係咪唔夠藻俾佢食
要買沉糧?

無陰公呀
可以一星期餵一粒細琶糧比佢食呀

餓死真係好慘

我講錯左 , 條LINK入面既好似係裝T5H0 燈管
個LINK無賣LED , 入面寫既18W / 24W 個W係指吋定係WATT
即係我應該買依隻 RIGHT?
https://world.tmall.com/item/43249620485.htm?spm=a312a.7700824.w4011-14699404951.73.F5moDk&id=43249620485&rn=bb060731e553b5ab86ef436421115366&abbucket=12&skuId=92013436365

Watt呀
24W嗰隻啦
長啲好
買過兩次金鬍子
都係養兩三個月就死
係咪唔夠藻俾佢食
要買沉糧?

無陰公呀

餓死真係好慘

見住其他魚食得咁開心 自己冇得食就餓死
買過兩次金鬍子
都係養兩三個月就死
係咪唔夠藻俾佢食
要買沉糧?

無陰公呀

餓死真係好慘

同魚唔同命

我個缸係24X12X14 14吋高 要買4燈管果隻 ??

但LED 計返1L 水要0.5W ~ 30W, 反而用光管要24X4 =96W
定買2燈管版就夠 ?

光管黎講
陰草係0.5W/L
陽草係1.5W/L啦
96W啱架啦

是呀LED係慳電啲架
但LED用耐左會變暗
你預一套LED燈用兩年倒啦
所以幾時都話千尋好抵用
買過兩次金鬍子
都係養兩三個月就死
係咪唔夠藻俾佢食
要買沉糧?

無陰公呀

餓死真係好慘

同魚唔同命

小精靈最慘
好多都蠢咕咕一開始唔識食糧
啲人見佢平平地又成日買多幾條
明明個缸都無咁多藻比佢食
啲人餓死晒就話小精靈好難養
買過兩次金鬍子
都係養兩三個月就死
係咪唔夠藻俾佢食
要買沉糧?

無陰公呀

餓死真係好慘

同魚唔同命

小精靈最慘

sad but true 好似畀人利用完就
想問我d爬地珍珠有d黑色野 好似霉左咁
但係光合作用d泡泡大部份都係d黑色野出現 係唔係有問題
有無巴打養藻球?
想問我d爬地珍珠有d黑色野 好似霉左咁
但係光合作用d泡泡大部份都係d黑色野出現 係唔係有問題

黑毛藻
我見魚街賣既鹿角鐵皇冠好多黑色一點點既?係咪正常?
我見網上有人個造景種左好多細細粒既四葉草,多到好似草皮 ,個啲係咩草來?難唔難種?
師兄,@daeejit
Thanks!
養左兩年幾三年 試過有一晚訓之前個魚缸中間爆開 整到成地水 魚唔係大問題 因爲仲有另外三個大缸可以放
抹水先係重點 抹左兩三個鐘
買過兩次金鬍子
都係養兩三個月就死
係咪唔夠藻俾佢食
要買沉糧?

無陰公呀

餓死真係好慘

同魚唔同命

小精靈最慘

啲小精靈好有性格
餵埋落口都唔食
養左兩年幾三年 試過有一晚訓之前個魚缸中間爆開 整到成地水 魚唔係大問題 因爲仲有另外三個大缸可以放

無特別原因?話爆就爆?

如果係類似下面呢啲就正常
係佢地啲孢子黎,你當種子咁上下

要CO2呀
無嘅話垂死掙扎

應該係天湖茜,易種

無特別原因?話爆就爆?

無撞過 無喇喇中間爆開
水族師有無四管T5HO 燈具推薦

要CO2呀
無嘅話垂死掙扎

應該係天湖茜,易種

天湖茜 係咪都好似迷矮咁 一束束插落去種?要唔要CO2?

要CO2呀
無嘅話垂死掙扎

應該係天湖茜,易種

天湖茜 係咪都好似迷矮咁 一束束插落去種?要唔要CO2?

係, 冇co2 都得,生得慢d
水族師有無四管T5HO 燈具推薦

台灣水草大師
美國奧德賽
新仔上路

同女朋友買左個缸同一條打魚落去養

想問下有咩do and don't

先多謝各位巴打指教

不死魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞