[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike

用緊UP EX120 淘寶
我之前用個掛濾設計好白痴 先經生物環最後先綿

溶氧器係要露出水面
舊野目的係令啲氣泡喺入面爆破
唔會令水面造成波動,或者減少彈水花

唔怪得咁多水花
係咪姐係咁?

掂呀

嘩,巴打換左過濾之後個觀感即刻唔同哂
攪到我都想開缸
Btw 會唔會考慮加張黑色背景貼?

遲啲會

想知係咩貼
淘寶買過 好難貼
要噴水噴濕晒個缸先貼
慢慢搵間尺推過去咁推走啲空氣
蘭壽養1條 係咪會抑鬱死 ?

16吋缸養2條點睇 ?
想問下 非洲王子 會唔會吞哂啲卵
明明呢兩日 含住好多
岩岩返到屋企 咩都無哂
定係之前佢含住個啲係石頭
用背版都幾靚
又可以做到突出水面果種水陸效果
蘭壽養1條 係咪會抑鬱死 ?

16吋缸養2條點睇 ?

唔會嘅
不過金魚本身係群居嘅魚
最好養多幾條啦
你個缸養兩條OK呀
想問下 非洲王子 會唔會吞哂啲卵
明明呢兩日 含住好多
岩岩返到屋企 咩都無哂
定係之前佢含住個啲係石頭

會呀可能受驚食晒呱
唔緊要啦
用背版都幾靚
又可以做到突出水面果種水陸效果

塊板咁厚
個缸要夠闊先好睇
想問水族師點睇千尋燈既E系列

用0.5W LED燈 , 穿透力強D , 對水草反應更強 ?
而且佢D燈係排直排 , A系列排橫排 , 光線相信無E 咁平均同廣

假如唔計價錢 , E系列種草效果會唔會好過A?

我覺得衣家水草界太多人被不法商人利用
啲商人控制晒啲人心理,洗晒腦
啲人又蠢又唔會自己深究
一味聽人講乜佢講乜
乜撚野燈王燈神燈你老母咩
講到好似用其他燈種唔到草咁

水草只係一種普通嘅植物
唔需要啲乜野外星科技先種到
想當年天野尚啲水草造景唔靚咩?
啲水草種得唔好咩?
佢用LED燈咩?佢用T8光管咋
或者唔好講咁遠
就咁十年前啲造景比賽嘅作品
啲水草唔靚咩?邊個紅草唔紅?邊缸爆晒藻?
嗰陣個個都用光管/鹵素膽種咋嘛
所以LED真係比其他燈優勝?
嗰啲所謂嘅研究數據
LED啲光線點樣勁嗰幾多個%真係重要咩?
全部都係啲商人吹捧嘅技倆
特別係啲愈懶係專業嘅樓上舖
仲要成日懶係friend,笑面虎咁劏鳩人

商人咁大力吹捧LED只係為左錢
以前買支燈邊洗四位數架
佢地衣家賺到笑啦
道理亦都出現喺其他器材
例如水晶缸呀,點透點透
除左條邊係白色之外有撚分別咩
你估人嘅肉眼好精準呀?
仲有啲過濾器
華人買德國牌
德國人買大陸牌
唔係大功率嘅水泵其實又係好低科技嘅野黎
唔值得咁高價
大陸泵一樣好耐用
我有個Atman濾桶用左成十年仲用得
根本好多野都唔係出面啲人吹到咁廢
自己試過就明
不過好多人鍾意威鍾意炫耀鍾意名牌
為左自己嘅虛榮感幫商人做免費打手
「嗱呢支燈神就好勁啦
我就用緊啦,你唔係無呀嘛?」
呢啲豬無得救

講返正題
如果個缸好高先值得用E系列
例如18-24吋高
18吋高度以下用A系列都夠晒
因為反正鋪泥底有一定厚度
種得草都有3-4吋泥啦
燈珠排列嗰啲我覺得無所謂
佢每粒燈珠又唔係集中一支光柱咁射出黎
廣唔廣呢啲自己控制到
擺高啲低啲就得
有啲人話要擺好高先照得晒,好暗呀乜乜柒柒
咁即係代表個缸太闊要用兩支囉
人是生的,器材是死的

你單純養草緊係沒分別架,但led又薄又省位又省電仲有rgb轉色溫手機控制set埋時間唔洗用幾個鬼咁大隻既時間控制,睇魚都可以按心情轉色朋友上黎又可以玩下比佢地睇,以前沒得選而家比多個選擇自己缸魚種到草之餘仲可以配合埋間屋既環境氣氛,有錢未買囉,btw學養草新手最好用返光管,led平既真係完全沒用

利申:用緊t8

你單純養草緊係沒分別架,但led又薄又省位又省電仲有rgb轉色溫手機控制set埋時間唔洗用幾個鬼咁大隻既時間控制,睇魚都可以按心情轉色朋友上黎又可以玩下比佢地睇,以前沒得選而家比多個選擇自己缸魚種到草之餘仲可以配合埋間屋既環境氣氛,有錢未買囉,btw學養草新手最好用返光管,led平既真係完全沒用

LED咁易壞
電費慳極都唔夠你維修/換過支嘅費用啦
啲乜野閃電幻彩功能
又唔係夜總會唱K
比咁多錢買呢啲多餘嘅功能
啲人黎睇個造景姐
睇支燈閃閃下咩
小朋友就覺得過癮啦
時間制呢啲只係值四五十蚊嘅野
竟然要洗多一千幾百(至少)黎買支LED燈
唔是好反智咩
宜家傢私嘅時間制好細個唔會頂到隔離
平嘅LED應該得千尋好用
你地行外人未必知
其實貴嘅LED燈唔係真係話粒燈勁好多架咋...
鍾意洗錢無問題
多謝頂住水族界
有錢佬點洗錢都無所謂啦
好多平民百姓比人誤導左
以為一定要買咁撚貴嘅燈先種到
其實是不需要的

LED咁易壞
電費慳極都唔夠你維修/換過支嘅費用啦
啲乜野閃電幻彩功能
又唔係夜總會唱K
比咁多錢買呢啲多餘嘅功能
啲人黎睇個造景姐
睇支燈閃閃下咩
小朋友就覺得過癮啦
時間制呢啲只係值四五十蚊嘅野
竟然要洗多一千幾百(至少)黎買支LED燈
唔是好反智咩
宜家傢私嘅時間制好細個唔會頂到隔離
平嘅LED應該得千尋好用
你地行外人未必知
其實貴嘅LED燈唔係真係話粒燈勁好多架咋...
鍾意洗錢無問題
多謝頂住水族界
有錢佬點洗錢都無所謂啦
好多平民百姓比人誤導左
以為一定要買咁撚貴嘅燈先種到
其實是不需要的

而家咩年代仲覺得led易壞,水族led燈最常見壞係散熱唔好led工作溫度太高先早死,選既話一定要留意散熱設計,如果唔係壞底板led可以逐粒換,沒錯led除左自動定時日出日落月光色溫就係可以滿足埋咁中二既乜野閃電幻彩夜總會燈效,時間制我唔知ikea賣咩貨色,但如果係機械式用耐左成日唔準就一定,最好就要換返個穩定但係好鬼大既電子式時間制,沒錯自己識整既話去鴨記根本完全可以用三位數就砌到支可用既led水族燈,而家買水族led係完全唔值好鬼貴,所以新手我完全唔建議買led燈,伏既led實在太多

而家咩年代仲覺得led易壞,水族led燈最常見壞係散熱唔好led工作溫度太高先早死,選既話一定要留意散熱設計,如果唔係壞底板led可以逐粒換,沒錯led除左自動定時日出日落月光色溫就係可以滿足埋咁中二既乜野閃電幻彩夜總會燈效,時間制我唔知ikea賣咩貨色,但如果係機械式用耐左成日唔準就一定,最好就要換返個穩定但係好鬼大既電子式時間制,沒錯自己識整既話去鴨記根本完全可以用三位數就砌到支可用既led水族燈,而家買水族led係完全唔值好鬼貴,所以新手我完全唔建議買led燈,伏既led實在太多

大把事例啦
可能你唔知/扮唔知姐
愈多功能愈易壞
乜都有得壞
底板可以壞
散熱風扇可以壞
LED燈可以壞
無錯呀壞左可以逐粒換
但我講嘅係,維修唔洗錢?
攞去維修又要時間
今個月壞呢幾粒
下個月壞嗰幾粒
個個月攞去整呀?
保養期內多數都無野嘅
過左保養開始黎料啦
整一次都一定三位數
零件另計

時間制嗰啲先幾十蚊個起碼用幾年
點都耐用過LED燈啦
而且我未試過好唔準
起碼我有個時間制用左十年仲準時
日本城買架咋當年先$35

幾十後講野最鍾意陰陰濕濕懶係認同但意見分歧
懶係認同唔建議人買LED
但係同時又係咁反對我所指嘅LED缺點
口吻十足魚舖sales氹個客買支燈
你講啲野我全部聽過
你立場又咁飄忽不定
一時話平嘅唔好用,要用就買貴
一時又話LED唔值咁貴
大家男人老狗不如你講你係邊間舖
順便比個折頭比各位巴打啦

大把事例啦
可能你唔知/扮唔知姐
愈多功能愈易壞
乜都有得壞
底板可以壞
散熱風扇可以壞
LED燈可以壞
無錯呀壞左可以逐粒換
但我講嘅係,維修唔洗錢?
攞去維修又要時間
今個月壞呢幾粒
下個月壞嗰幾粒
個個月攞去整呀?
保養期內多數都無野嘅
過左保養開始黎料啦
整一次都一定三位數
零件另計

時間制嗰啲先幾十蚊個起碼用幾年
點都耐用過LED燈啦
而且我未試過好唔準
起碼我有個時間制用左十年仲準時
日本城買架咋當年先$35

幾十後講野最鍾意陰陰濕濕懶係認同但意見分歧
懶係認同唔建議人買LED
但係同時又係咁反對我所指嘅LED缺點
口吻十足魚舖sales氹個客買支燈
你講啲野我全部聽過
你立場又咁飄忽不定
一時話平嘅唔好用,要用就買貴
一時又話LED唔值咁貴
大家男人老狗不如你講你係邊間舖
順便比個折頭比各位巴打啦

我都只係個窮學生仲未出黎做野,只不過最睇唔過眼d老seafood 一副高高在上既嘴臉又唔肯接受新野淨係用幾十年前既思維去批評新科技阻住個社會進步

我都只係個窮學生仲未出黎做野,只不過最睇唔過眼d老seafood 一副高高在上既嘴臉又唔肯接受新野淨係用幾十年前既思維去批評新科技阻住個社會進步

衣家啲LED真係有你講咁好嘅話
我一定唔夠你講架
你睇你衣家point又無
喺到講埋啲垃圾
我係話唔值呢個價
唔係話個科技點樣
我好接受LED架
只要喺合理價格
我大力推薦千尋就係例子
科技要普及最重要係咩?
價錢大眾化呀嘛
所以我係咁踩衣家啲LED燈太貴
而且講晒啲缺點出黎
反而先係推動緊社會進步
知道缺點係咩先可以改善
唔通愈賣得貴,養魚門檻愈高
就愈推動到水族發展?
鍾意賣得貴嘅人會係普羅大眾?
除左商人之外邊個想買貴野呀
真係學生先會同意我講嘅野
我一直係叫人唔好洗太多錢落無必要嘅地方
係男人就堂堂正正較量
你自己技窮就扮晒我欺壓你呀?
Led燈性價比咁撚低
你買埋我果份

我一定唔夠你講架
喺到講埋啲垃圾
我係話唔值呢個價
唔係話個科技點樣
我好接受LED架
只要喺合理價格
我大力推薦千尋就係例子
科技要普及最重要係咩?
價錢大眾化呀嘛
而且講晒啲缺點出黎
反而先係推動緊社會進步
知道缺點係咩先可以改善
就愈推動到水族發展?
係男人就堂堂正正較量

我同意你既立場只係不滿你既態度,所以意見相同我都要屌你

我一定唔夠你講架
喺到講埋啲垃圾
我係話唔值呢個價
唔係話個科技點樣
我好接受LED架
只要喺合理價格
我大力推薦千尋就係例子
科技要普及最重要係咩?
價錢大眾化呀嘛
而且講晒啲缺點出黎
反而先係推動緊社會進步
知道缺點係咩先可以改善
就愈推動到水族發展?
係男人就堂堂正正較量

水族師點會態度差?個post禁耐佢一路都唔會hea答,又唔會話扮哂咩老手串人。一路睇都係覺得佢係講緊水族界好多野都唔值個價 LED都唔係咩新科技啦,只係好多商人利用左用家既心態加入獨家功能去標高個價幾倍

我明白巴打你可能想講好多玩家想裝備一步到位,但水族師一定唔係老屎忽態度差,或者你望唔慣長回覆覺得水族師串緊問個個巴打

我一定唔夠你講架
喺到講埋啲垃圾
我係話唔值呢個價
唔係話個科技點樣
我好接受LED架
只要喺合理價格
我大力推薦千尋就係例子
科技要普及最重要係咩?
價錢大眾化呀嘛
而且講晒啲缺點出黎
反而先係推動緊社會進步
知道缺點係咩先可以改善
就愈推動到水族發展?
係男人就堂堂正正較量

水族師點會態度差?個post禁耐佢一路都唔會hea答,又唔會話扮哂咩老手串人。一路睇都係覺得佢係講緊水族界好多野都唔值個價 LED都唔係咩新科技啦,只係好多商人利用左用家既心態加入獨家功能去標高個價幾倍

我明白巴打你可能想講好多玩家想裝備一步到位,但水族師一定唔係老屎忽態度差,或者你望唔慣長回覆覺得水族師串緊問個個巴打

如果我誤會未我錯囉,但led亦唔係除左貴之外一無事處,以前d人混合光管同而家led裝幾粒唔同色既led係一樣,控制光既色溫令更多唔同種類既水草可以組合埋去,呢方面我覺得led做得更好,不過咁玩法一定要對水草有返咁上下認識,所以我先唔會建議新手用,當然缺點除左好明顯既貴到痴線之外佢穿透力亦都唔好,仲有另一個選擇用熱到飛起既鹵素燈,之不過最好要配埋水冷先玩得靚,一般玩家用光管已經足夠,總之選咩光具一定要睇自己種咩草同個缸幾高先可以決定到

又轉立場,見風使舵
買個bra戴啦你成個女人咁
有咩方法可以知夠硝化菌未? 我怕落太多唔好 btw又死一條
魚街除左天橋底撈蝦同熱帶魚林
邊到有小胡子買?

如果我誤會未我錯囉,但led亦唔係除左貴之外一無事處,以前d人混合光管同而家led裝幾粒唔同色既led係一樣,控制光既色溫令更多唔同種類既水草可以組合埋去,呢方面我覺得led做得更好,不過咁玩法一定要對水草有返咁上下認識,所以我先唔會建議新手用,當然缺點除左好明顯既貴到痴線之外佢穿透力亦都唔好,仲有另一個選擇用熱到飛起既鹵素燈,之不過最好要配埋水冷先玩得靚,一般玩家用光管已經足夠,總之選咩光具一定要睇自己種咩草同個缸幾高先可以決定到

隻隻草唔同嘅話
點解以前啲人用光管又種到咁靚?
不如你講下咩草要咩色溫咩波長啦
色溫呢套講法啲商人成日作為賣點
同埋買支燈返黎插電就用架啦
又唔洗你調教波長
洗咩認識呀
咩新手唔啱用姐
哦你扮晒老手話唔啱人地用
你睇你買支燈都要階級制度
自己就將人分晒咩高手新手、一般玩家專業玩家
我從來都無話新手要用邊隻,高手用邊隻
我只會推介最抵用最值得買最實際最有效最合適嘅器材
邊個老屎忽呀幾多歲呀你仲扮學生
用光管個年代你小學雞幾歲就識種水草啦?
魚街除左天橋底撈蝦同熱帶魚林
邊到有小胡子買?

水草店
樓上舖間中有
十字路口水族天地有時有
有咩方法可以知夠硝化菌未? 我怕落太多唔好 btw又死一條

理論上係量度NH4、NO2同NO3濃度
頭兩個接近零嘅話就當係成功
落硝化菌正路唔會死魚
開左缸幾耐?過濾器係咩同埋入面擺左啲咩?
啲魚係咩魚黎?條魚有冇病徵?其他魚有冇咩特別?
不過有理無理換左水先就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞