[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
玩開唔用co2 既水草缸,有冇同好
觀塘區有冇鋪頭賣水草
我啲蝦仔成日死, 會變咗白色. 有無人知點解? 水溫keep住係24-26度,有水冷。我啲魚仔又冇事。。

求教。

可以度下NH4、NO2、NO3、GH
有冇圖?有冇打氣?
觀塘區有冇鋪頭賣水草

同問深水埗
玩開唔用co2 既水草缸,有冇同好

宜家個12吋缸冇用
但想開個14吋用
我啲蝦仔成日死, 會變咗白色. 有無人知點解? 水溫keep住係24-26度,有水冷。我啲魚仔又冇事。。

求教。

有冇圖?有冇打氣?

65L缸,有蝦,鼠魚,燈魚,小精靈,波子,孔雀,太空螺
NO3 40至80,
pH 6.0 to 6.25,
1日至2日換1/5隔夜水。

其他無買野測試。

求教。

有冇圖?有冇打氣?

65L缸,有蝦,鼠魚,燈魚,小精靈,波子,孔雀,太空螺
NO3 40至80,
pH 6.0 to 6.25,
1日至2日換1/5隔夜水。

其他無買野測試。

仲有個外置濾水桶,2手 Aquis 700
換多啲水啦NO3太高
換多啲水啦NO3太高

要幾多先係好? 我已經換得好密,一放工就換。

係唔係換少啲糧都有效降低NO3?
換多啲水啦NO3太高

餵少啲糧*
換多啲水啦NO3太高

餵少啲糧*

呢個唔係水族問題
係邏輯問題

你幻想下你喺一個無馬桶嘅監倉
每日有餐飯食,每日痾屎喺地下
每晚你都將個倉1/5嘅屎掉出去
但你每日痾嘅屎已經多過呢個份量
個監倉啲屎自然一路累積落去
終有一日啲屎就會活埋你
如果你想個倉少啲屎
咁你要做嘅事係唔係食少啲飯?
每次掉屎嘅份量同頻率點改變?
自己思考多啲啦
換多啲水啦NO3太高

餵少啲糧*

呢個唔係水族問題
係邏輯問題

你幻想下你喺一個無馬桶嘅監倉
每日有餐飯食,每日痾屎喺地下
每晚你都將個倉1/5嘅屎掉出去
但你每日痾嘅屎已經多過呢個份量
個監倉啲屎自然一路累積落去
終有一日啲屎就會活埋你
如果你想個倉少啲屎
咁你要做嘅事係唔係食少啲飯?
每次掉屎嘅份量同頻率點改變?
自己思考多啲啦

依家餵緊一小匙一日,咁我試下隔日餵。
求救
上星期一啲金魚開始有白點
加熱28度落鹽連翹都試埋
到依家3條有2條個魚鰓仲有白點(啲白點冇多到又冇少到)
其中一隻仲好似有白便
但係3隻期間都仲係好好食欲
到底我做錯/漏左啲咩
部2手28a水冷 制冷唔係好掂
半個鐘先降得 0.2度 24吋缸
有咩計可以整整佢? 水流量 已經好大

咪住!

屌佢老母垃圾閪舖熱帶雨林

我認得個logo
巴打個牌子有咩問題架?因為我見個缸實物好似幾靚
如果要禁上下造工有咩好牌子介紹?

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

我係見個牌子都幾大下 所以先揀呢個

打倒閪店
你我有責

買缸個陣 個包裝紙 係yiding的。。。
會唔會係比人伏左?
求救
上星期一啲金魚開始有白點
加熱28度落鹽連翹都試埋
到依家3條有2條個魚鰓仲有白點(啲白點冇多到又冇少到)
其中一隻仲好似有白便
但係3隻期間都仲係好好食欲
到底我做錯/漏左啲咩

比啲爭扎
升到三十度啦
應該再過多一星期好返

著住機半粒鐘先降得咁少可能壞左喎

咪住!

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

會唔會係比人伏左?

上佢官網睇
左下角應該會有yiding貼紙架喎

咪住!

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

會唔會係比人伏左?

上佢官網睇

好似唔見有wo
得熱帶標誌

著住機半粒鐘先降得咁少可能壞左喎

會唔會無雪種?

咪住!

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

會唔會係比人伏左?

上佢官網睇

好似唔見有wo
得熱帶標誌

你個名

咪住!

我認得個logo

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

會唔會係比人伏左?

上佢官網睇

好似唔見有wo
得熱帶標誌

你個名

算啦 都買左 希望唔好有咩問題發生
有無12吋缸同好...
15/16年冬天搞到有聲有色
一到夏天全線收皮
收到以家...

無位放大缸
無位放co2
無位放濾桶
無位放水冷
夏天極濕28-31度開風扇都係降0.5-1.0度

係咪應該係時候投降放棄...

捱過就係好漢

做咩事
個缸係台灣牌子 大陸造
熱帶都買的

打倒閪店
你我有責

會唔會係比人伏左?

上佢官網睇

好似唔見有wo
得熱帶標誌

你個名

算啦 都買左 希望唔好有咩問題發生

巴打個缸除左個logo其實幾靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞