[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike

可以落Waterlife Octozin
卡奇有售

[/quote]
買左
個缸 50公升水要落2.5片?
同埋係攞隻杯開稀藥再倒落魚缸?
濾桶係咪好過掛濾
清洗方面呢

睇情況,好難直接對比

濾桶:
體積大容量大,可擺大量生物環
出水口靈活度大,可擺水上水下
更換濾材麻煩,多數加個前置
可以駁水冷或串聯多個濾桶
型號及流量整體上比較大

掛濾:
體積小容量小,生物環數量少
只可掛缸,出水為瀑布式
更換濾材容易
不能接駁其他過濾
型號及流量整體上比較細

_________濾桶_______掛濾
水草缸_____得_______唔建議
金魚缸___唔建議_______得
神仙缸___唔建議____唔建議
細魚缸_____得________得
大魚缸___唔建議____唔建議
種草可唔可以唔用過濾?

可以
但小心爆藻
同埋唔會種得好好

可以落Waterlife Octozin
卡奇有售

買左
個缸 50公升水要落2.5片?
同埋係攞隻杯開稀藥再倒落魚缸?[/quote]
22.5升一片,兩片得45升
想慳就降低水位去到45升水
咁就落兩片啦

最理想係溶左先落
但懶嘅話就咁掉落缸都得
利申,我就咁掉

今日買左4條鼠魚 點解佢地咁中意痴住條加熱管 同埋初落缸既時候啲孔雀啄左啲鼠魚幾下 而家又無啄 會唔會係唔混養得?2者唔係都好溫和架咩

孔雀呢啲咁口賤嘅魚係咁
唔怕嘅,鼠魚好硬
好平常,唔好成個怪獸家長咁

諗住抄大師以前個post 用呢隻養陰草燈魚鼠魚蝦

$193咁貴嘅
一百蚊架咋喎

$193咁貴嘅
一百蚊架咋喎

有埋前置呀

今日買左4條鼠魚 點解佢地咁中意痴住條加熱管 同埋初落缸既時候啲孔雀啄左啲鼠魚幾下 而家又無啄 會唔會係唔混養得?2者唔係都好溫和架咩

孔雀呢啲咁口賤嘅魚係咁
唔怕嘅,鼠魚好硬
好平常,唔好成個怪獸家長咁

咁我想問魚糧可唔可以淨係用一種普通浮水糧?對魚糧無咩認識 請指點迷津

緩沉嗰啲得啦
推薦
平價:Tetra
中價:Hikari
高價:Tropical
我想問問點解我個fish tank既水點解會愈來愈少
新手有個14寸缸,而加鋪左ada泥,aqua one 300 掛濾,aqua one 8w led燈

養左1條紅斑馬,5條紅蓮燈同3條米奇

最終想用迷矮鋪草皮,裝備好似唔夠,想慢慢換左佢,燈係咪淘寶整支千尋a系列就夠做?

另外,買左棵草,下面有好大舊泥,洗唔洗整走舊泥,定連泥塞落去就得?

係呀換千尋就得
btw有冇CO2?一定要有
嗰舊野唔好要啦
有農藥又污糟

即刻訂支千尋燈先
冇co2,唸住用co2片頂住先(有冇推介),過多一兩個月等風聲冇咁緊先買套正式
另外,我想問,我個過濾係百幾蚊既貨色 ,聽左個sales話,黑色既生化棉好過白棉 。跟住又買左幾盒野(布袋,入面有好多白色粒狀物體,sales話用來過濾)。跟住個問題來喇,有冇話要砌幾多層,因為我依家係一層黑棉,一層白色粒狀物體,如此類推總共有三層,夠唔夠過濾?
同埋,黑棉會有好大pat污濁物,我沖走曬之後可唔可以翻用???
新手有個14寸缸,而加鋪左ada泥,aqua one 300 掛濾,aqua one 8w led燈

養左1條紅斑馬,5條紅蓮燈同3條米奇

最終想用迷矮鋪草皮,裝備好似唔夠,想慢慢換左佢,燈係咪淘寶整支千尋a系列就夠做?

另外,買左棵草,下面有好大舊泥,洗唔洗整走舊泥,定連泥塞落去就得?

係呀換千尋就得
btw有冇CO2?一定要有
嗰舊野唔好要啦
有農藥又污糟

即刻訂支千尋燈先
冇co2,唸住用co2片頂住先(有冇推介),過多一兩個月等風聲冇咁緊先買套正式

CO2片廢架
啲氣泡「喳」一聲轉頭都無晒
不如DIY啦
谷歌DIY CO2好多
我想問問點解我個fish tank既水點解會愈來愈少

因為你痴左孖根
另外,我想問,我個過濾係百幾蚊既貨色 ,聽左個sales話,黑色既生化棉好過白棉 。跟住又買左幾盒野(布袋,入面有好多白色粒狀物體,sales話用來過濾)。跟住個問題來喇,有冇話要砌幾多層,因為我依家係一層黑棉,一層白色粒狀物體,如此類推總共有三層,夠唔夠過濾?
同埋,黑棉會有好大pat污濁物,我沖走曬之後可唔可以翻用???

黑色綿應該是生物綿
我覺得無乜過濾效用
因為隔污糟野又唔夠白綿咁密
用黎養菌又唔夠生物環好
所以事實證明魚街售貨員實屬無牌水族師
一層白綿,其他擺滿生物環就得
啲水要流過白綿隔左污糟野先去到生物環
白綿一星期換一次差不多
應該會變到啡啡黑黑
生物環半年至一年先洗一次
用魚缸水洗就最好
但用自來水都得

$193咁貴嘅
一百蚊架咋喎

有埋前置呀

落缸到而家2個鐘啲鼠魚都係呢個位置 係咪天生中意條暖管

好靚呀啲紋

落缸到而家2個鐘啲鼠魚都係呢個位置 係咪天生中意條暖管

貓黎架
中文俗名翻天貓/反游貓
學名Synodontis eupterus
會生到十幾廿cm長
大左會食細魚

$193咁貴嘅
一百蚊架咋喎

有埋前置呀

原來是咁

$193咁貴嘅
一百蚊架咋喎

有埋前置呀

原來是咁

前置係咪易洗啲

$193咁貴嘅
一百蚊架咋喎

有埋前置呀

原來是咁

前置係咪易洗啲

佢呢個前置好似係一樣架喎
佢比多個呢個桶咋嘛
不過係無泵嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞