[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
鼠魚係咪好怕熱?
見佢成日匿埋係暗位

同埋上回提到既水榕 上面有黑色既藻 愈黎愈嚴重
係咪要買小精靈

佢驚姐
不過又真係怕熱
有啲品種太熱就唔得
特別長吻嗰啲

黑毛藻?用小猴飛狐

小猴會唔會好大條
鼠魚係咪好怕熱?
見佢成日匿埋係暗位

係咪要買小精靈

佢驚姐
不過又真係怕熱
有啲品種太熱就唔得
特別長吻嗰啲

黑毛藻?用小猴飛狐

小猴會唔會好大條

之前養過黑線飛狐
一個星期清哂所有黑毛
但真係幾惡,同埋跳缸

黑線唔係好貴架咩
好似成80蚊條 我平平地ok
鼠魚係咪好怕熱?
見佢成日匿埋係暗位

係咪要買小精靈

佢驚姐
不過又真係怕熱
有啲品種太熱就唔得
特別長吻嗰啲

黑毛藻?用小猴飛狐

小猴會唔會好大條

之前養過黑線飛狐
一個星期清哂所有黑毛
但真係幾惡,同埋跳缸

黑線唔係好貴架咩

十零蚊條之嘛,不過你要睇清楚果條係真定假既黑線
鼠魚係咪好怕熱?
見佢成日匿埋係暗位

係咪要買小精靈

佢驚姐
不過又真係怕熱
有啲品種太熱就唔得
特別長吻嗰啲

黑毛藻?用小猴飛狐

小猴會唔會好大條

之前養過黑線飛狐
一個星期清哂所有黑毛
但真係幾惡,同埋跳缸

黑線唔係好貴架咩

十零蚊條之嘛,不過你要睇清楚果條係真定假既黑線

咁我記錯
有無啲無咁惡
依家有霓虹燕子 綠燈 紅鼻 白鼠黑鼠
細缸
鼠魚係咪好怕熱?
見佢成日匿埋係暗位

係咪要買小精靈

佢驚姐
不過又真係怕熱
有啲品種太熱就唔得
特別長吻嗰啲

黑毛藻?用小猴飛狐

小猴會唔會好大條

我條小猴飛狐食晒黑澡後
食魚糧食到幾大條
不過唔惡
又有條鼠魚危殆
養左一排 無啦啦連續死

搭單一問
25cm高50闊缸想要光啲嘅led燈有冇推薦?
依家用緊嘅好暗

千尋最抵玩
淘寶吧

唔該
但淘寶火牛會唔會唔同頭?

同佢講要英規/英式/香港用

謝謝回覆,咁我都係放棄養珊瑚莫斯!
之前買左好多紅鼻槍,但養一排就死曬
另外仲想問下,開缸果陣就咁落ADA power sand做底上面加ADA黑泥得唔得?覺得5寶好似幾貴唔想買,如果加根肥用咩牌子好?

有Power Sand乜都夠架啦
嗰啲垃圾粉影響好少
少到睇唔到

根肥可以試下台灣翠湖TBS

我見佢有分幾種size,我60x45x45cm缸應該買咩size? 底材舖幾厚會比較好?我應該去邊間買power sand 同黑泥同翠湖根肥?sorry,問題比較多

買M啦
前面最薄都要起碼2吋
後面4吋
卡奇買啦
根肥要去魚佬望下
cg唔記得有冇
btw因住比人水左買其他
又有條鼠魚危殆
養左一排 無啦啦連續死

天氣熱係咁架啦

魚缸入面,冇啦啦多左粒黑色既螺仔,有冇問題嫁?

佢會愈生愈多
除非你唔介意
否則快啲殺到佢陷家剷

點樣出現嫁,係冇啦啦有喎。

同埋,好奇怪,買左10條米奇,有2條跳缸死左,得返8集,前日發現左2條魚毛同粒螺粒,跟手數下魚時,有9條米奇,問過屋企人 ,冇掂過個缸,到底發生咩事

啲草有蝸牛蛋

謎底已經解開
其實係有十一條米奇
尋日手賤,買左隻迷你螯蝦諗住放係老豆個沙缸,點知1入去,見到隻大佢10倍既大眼賊蝦都一野高速彈跳去佢心口狂插佢,隻大眼就call埋fd圍9插返隻螯蝦仔

依家臨時整左個撈金魚膠缸俾佢住先,咁我1日要喂幾多粒糧俾佢?喂水晶蝦糧俾佢就得?

另外諗住買條鬥魚同佢住,會唔會發生血案?佢都鬥魚都適應到早上熱,夜晚就開行冷氣?
尋日手賤,買左隻迷你螯蝦諗住放係老豆個沙缸,點知1入去,見到隻大佢10倍既大眼賊蝦都一野高速彈跳去佢心口狂插佢,隻大眼就call埋fd圍9插返隻螯蝦仔

依家臨時整左個撈金魚膠缸俾佢住先,咁我1日要喂幾多粒糧俾佢?喂水晶蝦糧俾佢就得?

另外諗住買條鬥魚同佢住,會唔會發生血案?佢都鬥魚都適應到早上熱,夜晚就開行冷氣?

雜食,比間屋仔佢住
留名先
以前中學成日流連金魚街
最鍾意燈

建議你有時間去行多幾次
呢幾年魚鋪越黎越少
食肆越黎越多
貓狗鋪多左一倍

之前用GOOGLE MAP行魚街
嘩 唔同到咁既

最近 撈蝦旁邊間 係咁噴霧間賣水榕綁"沉木"間鋪又收左
連藍店都少左最少一間

水族論壇又少左咁多人
明明時代進步 養魚越黎越易
反而越黎越少人

經濟一差
呢行就收皮收得好快

香港啲細舖永遠不思進取
就算好彩做大咗都好,都係用返啲小農經營方式
思路狹隘自然米路狹隘

班友咪淨係識中國拎啲魚呀器材呀返黎賣下
收幾千幫人插下草(造景先啱)已經好叻仔

你話要好似台灣咁有曬展覽,好似日本咁玩到變藝術
已經超出咗佢地想像

好似温哥華機場咁擺個大魚缸?
海洋公園班撚屌都舞唔掂啦
留名先
以前中學成日流連金魚街
最鍾意燈

建議你有時間去行多幾次
呢幾年魚鋪越黎越少
食肆越黎越多
貓狗鋪多左一倍

嘩 唔同到咁既

連藍店都少左最少一間

水族論壇又少左咁多人
反而越黎越少人

經濟一差
呢行就收皮收得好快

香港啲細舖永遠不思進取
思路狹隘自然米路狹隘

已經超出咗佢地想像

寵物台有無機會可以好似硬件台咁整個LIST
增加新手養魚養草成功率
造大個餅呢?

雜食,比間屋仔佢住

姐係迷你螯蝦可以同鬥魚和平共處?我係怕佢細細隻都照剪佢尾
留名先
以前中學成日流連金魚街
最鍾意燈

建議你有時間去行多幾次
呢幾年魚鋪越黎越少
食肆越黎越多
貓狗鋪多左一倍

嘩 唔同到咁既

連藍店都少左最少一間

水族論壇又少左咁多人
反而越黎越少人

經濟一差
呢行就收皮收得好快

香港啲細舖永遠不思進取
思路狹隘自然米路狹隘

已經超出咗佢地想像

增加新手養魚養草成功率
造大個餅呢?

以前高登有硬件list
屌 啲鼠魚就黎瓜晒

雜食,比間屋仔佢住

姐係迷你螯蝦可以同鬥魚和平共處?我係怕佢細細隻都照剪佢尾

正常唔會打,脫殼會危險啲 驚被追殺
留名先
以前中學成日流連金魚街
最鍾意燈

建議你有時間去行多幾次
呢幾年魚鋪越黎越少
食肆越黎越多
貓狗鋪多左一倍

嘩 唔同到咁既

連藍店都少左最少一間

水族論壇又少左咁多人
反而越黎越少人

經濟一差
呢行就收皮收得好快

香港啲細舖永遠不思進取
思路狹隘自然米路狹隘

已經超出咗佢地想像

增加新手養魚養草成功率
造大個餅呢?

以前高登有硬件list

巴打有無link? 我之前只係揾到舊post同大波妹開缸post
以前我見好多人會貼缸,依家個個都得個講字
留名先
以前中學成日流連金魚街
最鍾意燈

建議你有時間去行多幾次
呢幾年魚鋪越黎越少
食肆越黎越多
貓狗鋪多左一倍

嘩 唔同到咁既

連藍店都少左最少一間

水族論壇又少左咁多人
反而越黎越少人

經濟一差
呢行就收皮收得好快

香港啲細舖永遠不思進取
思路狹隘自然米路狹隘

已經超出咗佢地想像

增加新手養魚養草成功率
造大個餅呢?

以前高登有硬件list

巴打有無link? 我之前只係揾到舊post同大波妹開缸post

http://forum14.hkgolden.com/view.aspx?type=PT&message=6496503

建議你有時間去行多幾次
呢幾年魚鋪越黎越少
食肆越黎越多
貓狗鋪多左一倍

嘩 唔同到咁既

連藍店都少左最少一間

水族論壇又少左咁多人
反而越黎越少人

經濟一差
呢行就收皮收得好快

香港啲細舖永遠不思進取
思路狹隘自然米路狹隘

已經超出咗佢地想像

增加新手養魚養草成功率
造大個餅呢?

以前高登有硬件list

http://forum14.hkgolden.com/view.aspx?type=PT&message=6496503

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞