[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
新仔上路

同女朋友買左個缸同一條打魚落去養

想問下有咩do and don't

先多謝各位巴打指教

鬥魚怕凍
唔好吹冷氣
一星期換一次水呢啲是常識吧
有咩經濟實惠既降溫方法 養燈魚最高可以幾多度 今日已經29度水 遲啲唔知點算

吹風扇
但會有啲噪音
細缸可以用ISTA伊士達渦輪扇/UP雅柏D-335
淘寶好似平啲
大缸用Intense
總之唔好買嗰啲乜野兩頭三頭四頭風扇
勁易壞,用用下啲頭會逐個燒
新仔上路

同女朋友買左個缸同一條打魚落去養

想問下有咩do and don't

先多謝各位巴打指教

鬥魚怕凍
唔好吹冷氣
一星期換一次水呢啲是常識吧

餵左兩粒糧佢咬碎但冇乜食係咪正常?
同埋想問下食剩既糧係咪要「不」返走?

有時未食慣啲糧係咁
唔洗理佢,照一日餵一次
有剩嘅就用針筒/吸管抽走
屎都可以咁樣抽走
有咩經濟實惠既降溫方法 養燈魚最高可以幾多度 今日已經29度水 遲啲唔知點算

吹風扇
但會有啲噪音
細缸可以用ISTA伊士達渦輪扇/UP雅柏D-335
淘寶好似平啲
大缸用Intense
總之唔好買嗰啲乜野兩頭三頭四頭風扇
勁易壞,用用下啲頭會逐個燒

屋企有果啲普通usb風扇 可唔可以頂住先

得呀
有人用電腦扇DIY
你可以谷歌參考下
各位ching,小弟養咗缸水草同熱帶魚,冇水冷,只有掛濾。
半年前忙咗,好少換水,一個月先換得一次。個缸係家人照顧住,佢地唔識換水,只係會加翻啲水。
重點:
今日發現啲水草生哂黑毛藻,我忍痛dum哂啲水草。
想問下,如果小弟想重新再搞過個缸,係咪要翻缸先可以殺到啲黑毛藻?
如果翻缸又要點樣先洗得徹底?
啲石同啲亞馬遜泥仲要唔要得?
同埋好想個缸做翻以前第一次玩莫絲+蜈蚣草個時咁,生到好密好多 想問點樣keep到唔生藻?
各位ching,小弟養咗缸水草同熱帶魚,冇水冷,只有掛濾。
半年前忙咗,好少換水,一個月先換得一次。個缸係家人照顧住,佢地唔識換水,只係會加翻啲水。
重點:
今日發現啲水草生哂黑毛藻,我忍痛dum哂啲水草。
想問下,如果小弟想重新再搞過個缸,係咪要翻缸先可以殺到啲黑毛藻?
如果翻缸又要點樣先洗得徹底?
啲石同啲亞馬遜泥仲要唔要得?
同埋好想個缸做翻以前第一次玩莫絲+蜈蚣草個時咁,生到好密好多 想問點樣keep到唔生藻?

重新開缸啦
生左藻啲野刷得乾淨啲就得
刷唔乾淨攞去浸熱水再曬太陽乜都死
泥應該未夠期
但再用都手尾長
換左佢算啦
沒事多換水
多換水沒事
我係前2頁7吋魚缸養蝦果位,依家面對左2個新問題。

開住風扇24小時就蒸發左1/4水位,咁我係咪已經唔使換水,日日補水就得,但日日咁補水對魚缸生態有咩影響?

平時我2日先喂1次糧 但依家2條櫻桃燈細膽到連蝦都淆,蝦仔長期係魚缸前方,佢地就一直係2後方唔出黎。但d魚糧大部份都被水流影響飄曬前面……我倒d沈底蝦糧佢先食到。咁有無沈底魚糧賣?同埋2隻燈1日要食幾多粒糧先夠?
我係前2頁7吋魚缸養蝦果位,依家面對左2個新問題。

開住風扇24小時就蒸發左1/4水位,咁我係咪已經唔使換水,日日補水就得,但日日咁補水對魚缸生態有咩影響?

平時我2日先喂1次糧 但依家2條櫻桃燈細膽到連蝦都淆,蝦仔長期係魚缸前方,佢地就一直係2後方唔出黎。但d魚糧大部份都被水流影響飄曬前面……我倒d沈底蝦糧佢先食到。咁有無沈底魚糧賣?同埋2隻燈1日要食幾多粒糧先夠?

蒸發嘅水係蒸餾水呀
啲污糟野仲留喺缸
所以都是要換水
日日補水會令水質無咁穩定
影響不大嘅,加水不要太大

啲魚唔洗理佢地照餵就得
肚餓自己會識去前面食
肚餓都唔識去前面食嘅話就抵佢死啦
正路用水浸一浸啲糧先再倒落缸都會沉
燈魚嘅餵食量大約唔多過佢個頭嘅體積就得
不過太多都無乜野嘅,驚難消化姐

阻阻大家,想賣全套器材
退出水族全走,求有心人
3呎缸,鐵架,3支暖管,頂濾,濾筒,燈
不散賣 500 元朗村屋自取

tg https://t.me/garychde
蒸發嘅水係蒸餾水呀
啲污糟野仲留喺缸
所以都是要換水

啲魚唔洗理佢地照餵就得
肚餓自己會識去前面食

我唔係1體式,無蓋的。網上話3日換1次水,但我日日都無左1/4水,日日都要倒返1/4落去,我怕再換埋1半水會對水質太動盪姐。不過照你咁講,我都係要定期換返1半水走,但照我情況,幾耐換1次大水好d?
蒸發嘅水係蒸餾水呀
啲污糟野仲留喺缸
所以都是要換水

啲魚唔洗理佢地照餵就得
肚餓自己會識去前面食

我唔係1體式,無蓋的。網上話3日換1次水,但我日日都無左1/4水,日日都要倒返1/4落去,我怕再換埋1半水會對水質太動盪姐。不過照你咁講,我都係要定期換返1半水走,但照我情況,幾耐換1次大水好d?

過幾日落雨,天氣涼就熄風扇啦
夜晚都可能可以唔洗開
屋企開冷氣又可以熄風扇

加水慢啲就得
買個UP牌滴水桶
擺喺缸上面由佢慢慢加
上魚佬水族買個就得
大師 除左莫絲水榕 仲有無咩草係唔洗打co2

Btw我沙底係咪無咩草種到 想種少少地咁

鐵皇冠

沙底一樣種到草
難度高啲咁解
喺衣家啲ADA泥發明之前
個個水草缸都係用砂+基肥
不過顆粒直徑唔可以太細
要大約好似ADA泥咁上下
幼沙用黎裝飾用,就種唔到了
因為太密唔透水唔透氣

陰草草皮梗是用火焰莫絲
想問有咩易養既水草(陽性)介紹
唔該 我想問下我岩岩換左個20吋魚缸2星期左右
尼幾日D水好濁,好似有陣霧咁 又唔似綠水 睇落去唔清
換左一半水都是咁
但D魚又幾生猛 一放糧就搶黎食
請問點解既

鐵皇冠

沙底一樣種到草
難度高啲咁解
不過顆粒直徑唔可以太細
因為太密唔透水唔透氣

陰草草皮梗是用火焰莫絲

鐵皇冠好似唔錯 金魚街易唔易搵?
同埋係咪要綁係石到?洗唔洗落液肥?

易,綁石/木,想種得靚d可落少少

綠宮廷算易種又生得快,一般陽性草都要co2 同強d光,睇你設備如何

鐵皇冠

沙底一樣種到草
難度高啲咁解
不過顆粒直徑唔可以太細
因為太密唔透水唔透氣

陰草草皮梗是用火焰莫絲

鐵皇冠好似唔錯 金魚街易唔易搵?
同埋係咪要綁係石到?洗唔洗落液肥?

我懶撚,用鉛片

陽草好多都易種喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞