[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike

竟然,仲諗住黑色把炮d.
棵草係老闆推介,細得黎高高地,又唔使co2
蝦仔都有活動下,但無周圍爬,係特性定無活力?同埋黎個7吋缸,最多可以養幾多隻蝦?

(2條錢櫻桃燈一直各據1方,但有左3隻蝦後1直係同一個位痴埋同安份左咁,遺反特性變hehe)

可能係驚姐
有魚嘅話啲蝦會細膽啲
但如果佢地隻手長期郁都唔郁
咁要小心,通常呆滯水質都有問題
七吋缸幾隻算啦,佢地自己又會生多啲
經巴打既建議後,放隻水妖養水1星期,黎個星期六再換埋推介既aqua one濾,放左一堆生物環同黑海綿後,同日放左3隻蝦入去,終於唔會好似之後咁3個鍾反曬肚

到今日3隻蝦依然建在,但從尋晚開始就一直係圖右下果個塊爬地珍珠度呢埋唔多活動。咁我都決定試埋開風扇,開左3個鍾後,水溫去到22~24度,有2隻依然鍾意呢係果位,但感覺3隻蝦都活躍左咁,應該算成功開缸?

(Btw,明明果2隻公櫻桃燈一直

是白綿啦
黑色嗰啲叫生物綿
用黎養菌又唔夠勁
用黎隔污糟野又唔夠密
所以是廢的
多數用黎做啲結構性嘅野
要墊高啲野/塞爆某啲位之類

中間嗰棵針葉皇冠?
你個缸應該唔多啱種

啲蝦如果隻手有打字就無問題架啦
唔打字就換水啦

竟然,仲諗住黑色把炮d.
棵草係老闆推介,細得黎高高地,又唔使co2
蝦仔都有活動下,但無周圍爬,係特性定無活力?同埋黎個7吋缸,最多可以養幾多隻蝦?

(2條錢櫻桃燈一直各據1方,但有左3隻蝦後1直係同一個位痴埋同安份左咁,遺反特性變hehe)

我黑棉會放係白棉之前濾走D大野
一黎入水個水流會大D , 二黎白棉放前好易塞 , 一塞水流就減弱
而且白棉D乙咁細 , 放前係錯置
啲米奇成日上水面 但其他魚又無 咁即係點?

米奇正路都係偏上層嘅魚黎
想養條羅漢
求入group
想養條羅漢

很悶架喎
間中都唔少人棄養
因為易養難死
又唔可以混養
要有養佢十年八年嘅覺悟

米奇正路都係偏上層嘅魚黎

感謝
求入group

有group咖咩?
有冇巴打試過淘水草
點落黎
求入group

有group咖咩?

睇第一頁
一個34x13x24嘅aa套缸可以玩到水草嗎?
如果可以嘅話又要買啲乜呢?
thx

cm*

套缸唔適合種水草
但可以種粗生陰草陪襯下
例如各種水榕、鐵皇冠、莫絲

原因:
首先,過濾器係用頂部過濾
頂濾出水撞落水面
容易令二氧化碳流失
而燈光方面套缸嘅燈較弱
多數都唔夠光,同埋照射範圍細
以上兩樣都不利水草光合作用
另外套缸有蓋,令空氣唔流通
夏天散熱差,水溫會較高
對水草黎講亦都係無咁好

如果想認真種水草
建議重新買個普通玻璃缸
擺到幾大就盡量買大
淘寶千尋LED燈最經濟
配搭一個濾桶,有錢就買埋水冷
最後買埋支CO2樽就得
夠薑的話CO2樽都可以淘寶
唔夠薑就香港買
全新一千蚊左右
二手五百蚊左右

買硬件嗰啲你諗定預算同缸size
可以出條List你跟住買
咁就唔洗比金魚街啲老中青mk sales呃
有冇巴打試過淘水草
點落黎

集運
但最緊要快
同時間競賽
叫佢包密實啲濕啲就得
不過衣家夏天咁熱博唔過
秋冬最好
有冇巴打試過淘水草
點落黎

集運
但最緊要快
同時間競賽
叫佢包密實啲濕啲就得
不過衣家夏天咁熱博唔過
秋冬最好

香港啲椒草好貴
淘寶平好多
請問水族師

我個缸24吋 , 見淘寶有D T5光管燈具 (奧德賽)
其實可以用光管係咪點都好過LED?
價錢又平 , D光既色水又自然D

依隻買得過嗎 ? https://world.tmall.com/item/43249620485.htm?spm=a312a.7700824.w4011-14699404951.73.F5moDk&id=43249620485&rn=bb060731e553b5ab86ef436421115366&abbucket=12&skuId=92013436364

應該買18W X2 果款就夠 ??

PS. 再次感謝你既回答
請問水族師

依隻買得過嗎 ? https://world.tmall.com/item/43249620485.htm?spm=a312a.7700824.w4011-14699404951.73.F5moDk&id=43249620485&rn=bb060731e553b5ab86ef436421115366&abbucket=12&skuId=92013436364

上網爬左D文 , 好似話種迷你矮等草皮光量比光質重要就LED 好D?
買過兩次金鬍子
都係養兩三個月就死
係咪唔夠藻俾佢食
要買沉糧?
請問水族師

上網爬左D文 , 好似話種迷你矮等草皮光量比光質重要就LED 好D?

如果要種陽草,T5未必夠
因為24吋缸用嘅T5管得14W一支
如果買啲一套六支八支的話
成個缸面都會比支燈遮晒
維護上較麻煩
餵魚剪草都唔方便
比我會用T5HO,一支有24W
正路24吋缸四支好夠做
除非個缸特別高特別闊啦
btw光管一定要買Philips,耐用好多
可以買Philips T5HO 865系列 24W嗰隻

光管好啲,支光管到期燒左
你買過支扭返入去就得
LED燈壞左,好多時唔止壞一樣野咁簡單
比人整要人工要時間
個缸一兩星期無燈照都玩撚完啦

你條link呢個太廢
要買平嘅LED,暫時只得千尋比較抵買
二百蚊左右,壞左咪買過支
同換光管價錢差唔多
其他牌子唔洗諗啦

至於乜野光量光質嗰啲
其實我覺得無得咁樣講
Why not both?
買過兩次金鬍子
都係養兩三個月就死
係咪唔夠藻俾佢食
要買沉糧?

無陰公呀
可以一星期餵一粒細琶糧比佢食呀
請問水族師

如果要種陽草,T5未必夠
因為24吋缸用嘅T5管得14W一支
如果買啲一套六支八支的話
成個缸面都會比支燈遮晒
維護上較麻煩
餵魚剪草都唔方便
比我會用T5HO,一支有24W
正路24吋缸四支好夠做
除非個缸特別高特別闊啦
btw光管一定要買Philips,耐用好多
可以買Philips T5HO 865系列 24W嗰隻

光管好啲,支光管到期燒左
你買過支扭返入去就得
LED燈壞左,好多時唔止壞一樣野咁簡單
比人整要人工要時間
個缸一兩星期無燈照都玩撚完啦

你條link呢個太廢
要買平嘅LED,暫時只得千尋比較抵買
二百蚊左右,壞左咪買過支
同換光管價錢差唔多
其他牌子唔洗諗啦

至於乜野光量光質嗰啲
其實我覺得無得咁樣講
Why not both?

我講錯左 , 條LINK入面既好似係裝T5H0 燈管
個LINK無賣LED , 入面寫既18W / 24W 個W係指吋定係WATT
即係我應該買依隻 RIGHT?
https://world.tmall.com/item/43249620485.htm?spm=a312a.7700824.w4011-14699404951.73.F5moDk&id=43249620485&rn=bb060731e553b5ab86ef436421115366&abbucket=12&skuId=92013436365
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞