[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike

缸壁呢隻綠藻係咪蝦b最愛
使唔使刮?

買左幾隻船筆落缸

缸壁呢隻綠藻係咪蝦b最愛
使唔使刮?

買左幾隻船筆落缸

傳說係
你唔覺得礙眼嘅無所謂嘅
我d水草養一排成日變黃甩葉 咩事? 要落液肥?

CO2同光遠遠大過液肥

CO2同光遠遠大過液肥

用左T5HO
co2就無用 之前開兩日d魚就死
我淨蝦缸算
鉛筆個口咁細
d蝦都匿埋哂

CO2同光遠遠大過液肥

用左T5HO
co2就無用 之前開兩日d魚就死

開細啲嘛
我淨蝦缸算
鉛筆個口咁細
d蝦都匿埋哂

鉛筆有探險精神
會周圍搵野食
可能驚動到啲蝦
想請問有冇tg group可以加入?
小弟想認真搞翻起缸野
所以有好多柒問題想問
有無人係大磯砂 底濾 蝦缸
想拜師
想請問有冇tg group可以加入?
小弟想認真搞翻起缸野
所以有好多柒問題想問

得whatsapp group

想問下呢隻叫咩水草

想問下呢隻叫咩水草

紅絲青葉
我想問呢度有無巴打養螯蝦?
我隻螯蝦新開返黎一個禮拜左右,
頭一日好精神,係個缸入面走黎走去.

呢幾日都有食野同埋我俾左少少水草佢食,
但係唔知點解就係見佢成日都係捲起左條尾同(喱埋)左係我俾佢個兩個屋入面,
想問佢係咪有乜事

但係唔知點解就係見佢成日都係捲起左條尾同(喱埋)左係我俾佢個兩個屋入面,
想問佢係咪有乜事

螯蝦好大命通常好難死 螯蝦可能準備脫殼 好似係

想問佢係咪有乜事

同埋螯蝦係雜性唔係食齋

想問佢係咪有乜事

同埋螯蝦係雜食唔係食齋

想問佢係咪有乜事

同埋螯蝦係雜食唔係食齋

巴打不如你影全境同蝦近照再答
我發覺我真係唔岩種迷矮
新買返黎迷矮駝草除左第一日有嘔泡之後又枯晒
有冇邊隻前景會易種D
螯蝦新手 想問可唔可以入group
魚缸又生滿白線蟲
已翻缸重新黎過,有咩方法避免

你餵得太多?

一日一次,會唔會魚糧太碎,倦入過濾所以生蟲?
除左翻缸,有咩藥岩用

減糧啦
我幾日先餵一次
我發覺我真係唔岩種迷矮
有冇邊隻前景會易種D

趴地珍珠金錢
螯蝦新手 想問可唔可以入group

可以
我發覺我真係唔岩種迷矮
有冇邊隻前景會易種D

趴地珍珠金錢

唔該水族師
會唔會放駝草係會易種D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞