[淡水] LIHKG水族討論 - 養魚先養心

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
有無鬥魚師兄講下可以買咩水草同邊款底沙比條魚仔
屋企夜晚熄咗冷氣之後
缸水原來去到30度
想放棄水草了

謝謝回覆,咁我都係放棄養珊瑚莫斯!
之前買左好多紅鼻槍,但養一排就死曬
另外仲想問下,開缸果陣就咁落ADA power sand做底上面加ADA黑泥得唔得?覺得5寶好似幾貴唔想買,如果加根肥用咩牌子好?

有Power Sand乜都夠架啦
嗰啲垃圾粉影響好少
少到睇唔到

根肥可以試下台灣翠湖TBS

我見佢有分幾種size,我60x45x45cm缸應該買咩size? 底材舖幾厚會比較好?我應該去邊間買power sand 同黑泥同翠湖根肥?sorry,問題比較多

推一推

寵物台有無機會可以好似硬件台咁整個LIST
增加新手養魚養草成功率
造大個餅呢?

呢排忙
得閒先再搞
有無鬥魚師兄講下可以買咩水草同邊款底沙比條魚仔

浮萍?
利申,唔識
米奇溝迷螯養,有水草,掂唔掂?

買啲管定蝦屋比佢做屋企啦
屋企夜晚熄咗冷氣之後
缸水原來去到30度
想放棄水草了

夜晚狂吹風扇都唔怕啦
屌 啲鼠魚就黎瓜晒

有咩病徵?
請問水族師
其實除左開鋪之外,有冇人係可以全職做造景
屋企夜晚熄咗冷氣之後
缸水原來去到30度
想放棄水草了

夜晚狂吹風扇都唔怕啦

特扇最多咪2-3度
請問水族師
其實除左開鋪之外,有冇人係可以全職做造景

屋企夜晚熄咗冷氣之後
缸水原來去到30度
想放棄水草了

夜晚狂吹風扇都唔怕啦

特扇最多咪2-3度

好過冇

謝謝回覆,咁我都係放棄養珊瑚莫斯!
之前買左好多紅鼻槍,但養一排就死曬
另外仲想問下,開缸果陣就咁落ADA power sand做底上面加ADA黑泥得唔得?覺得5寶好似幾貴唔想買,如果加根肥用咩牌子好?

有Power Sand乜都夠架啦
嗰啲垃圾粉影響好少
少到睇唔到

根肥可以試下台灣翠湖TBS

我見佢有分幾種size,我60x45x45cm缸應該買咩size? 底材舖幾厚會比較好?我應該去邊間買power sand 同黑泥同翠湖根肥?sorry,問題比較多

推一推
暫時諗住6~7吋缸,泥底,1條鬥魚加1隻迷你螯蝦同居,只用水妖既懶人魚缸就算,巴打們點睇?

(加2塊爬地珍珠會唔會俾隻小螯蝦斬開曬?同埋諗住放1款草就算,有無蜈蚣草外既選擇?)
岩岩裝返CO2
但係我發覺D CO2唔係幾去到晒成個缸
放係個出水位度得唔得

推一推[/quote]
你想聽下其他人意見定睇過龍#761
暫時諗住6~7吋缸,泥底,1條鬥魚加1隻迷你螯蝦同居,只用水妖既懶人魚缸就算,巴打們點睇?

(加2塊爬地珍珠會唔會俾隻小螯蝦斬開曬?同埋諗住放1款草就算,有無蜈蚣草外既選擇?)

會搞草呀
水榕算啦
趴地珍珠又唔易種
岩岩裝返CO2
放係個出水位度得唔得

放水流大嘅位置
慢慢試下唔同效果啦
屋企夜晚熄咗冷氣之後
缸水原來去到30度
想放棄水草了

夜晚狂吹風扇都唔怕啦

特扇最多咪2-3度

好過冇

其實點解會咁熱?
個缸太細?
我50x25cm放係室內冇試過熱過27

因為香港嘅濕熱係世界最熱

細缸水體細易受影響
過濾器個水泵都係熱源之一
岩岩裝返CO2
放係個出水位度得唔得

放水流大嘅位置
慢慢試下唔同效果啦

琴日買左舊迷矮駝草
希望種得成啦

推一推

你想聽下其他人意見定睇過龍#761[/quote]
原來睇過龍
多謝曬解答,巴打係唔係有舖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞