點解香港男性唔多識打扮

832 回覆
469 Like 649 Dislike
唔好咁諗啊!
你得呢世既時間靚比自己睇
可能佢平時著開旺中2000蚊一套果d 倫敦金專用西裝
褸短到cum 唔到patpat,條褲吊腳到小學雞校服咁
唔講佢其他衣著
剩係呢套都好過7-8成中環人
P圖師
搵人P張普通樣換套衫後正常返等D毒毒了解下點解要裝身啦
去the armoury 睇下staff 點著,就知靚西裝應該係點
其實好多d女著得好柒
係睇樣睇身材..
有d毒味漂緊出黎
恤衫牛仔褲有邊個唔撚識著 叫乜撚嘢打扮
然後你次撚次都係po啲柒頭鬼佬
本身啲「打扮」已經冇討論價值 重要po啲咁撚柒嘅例子出嚟
你自己諗下點解每次都咁多負皮啦
唔緊要啦巴打,審美既野慢慢浸
但前提係真係要睇d 靚野,靚既恤衫(例如100hands)著上身係點、靚牛著上身又係點
完全講中心聲
明明講緊香港人 硬係有d柒頭po 鬼佬出黎
試過夜晚飲
著返件恤衫皮鞋
去食lunch俾高層見到
第二日有人問我係咪嗰日去見工

根本d人sterotype左你咩職位咩工種就要點著...
之但係上頭三唔時又叫我地著有領衫返工...
職埸上著太靚真係會有高層唔鍾意
你唔係做sales 做back office 著套太靚西裝成個office 會覺得你好奇怪
最好著得平平實實佢地先叫好
普通到仆街
最撚公廁嘅組合
左手帶隻金錶 點襯都型
睇多幾本日本雜誌咪識囉
就係缺乏基本思維,咁多人一講打扮就即刻拉埋品牌、價位、人種、樣貌嚟講,講到著U記就一定柒,但係睇U記廣告就襯得好靚,最緊要自己識得mix and match。同埋好緊要係唔好怕失敗,尼樣都係香港男仔最驚,驚被人笑,當然亦都因為大家好鍾意笑人,大膽啲試吓唔同打扮,衰咗咪聽日轉過個look,慢慢試到好睇舒服咪識得打扮囉。
行下涉谷原宿
其實好易睇得出邊啲係香港人
男人練大隻好過啦,有身型著乜都靚,好似D女大波長腿著乜都正一樣
睇U記廣告就係靚, 你去鋪睇班公仔係咩樣
U記有D野攞來襯衫真係唔錯, 不過唔可以成身都係
呢個真
背囊
superdry褸
jogger
波鞋
同意啊,唔一定成身都係,起碼對鞋應該唔會係U記,但係咁啱襯到成身都係,又好睇嘅亦未嘗不可,U記都只係一個平價品牌嘅例子,重點都係想講mix and match,打扮出嚟嘅效果同個品牌、價位唔一定有完全直接關係,可以唔同品牌、唔同風格混合一齊着,多啲思考多啲嘗試。U記一定毒一定柒、貴嘢又買唔起,唔擺脫尼種思維就唔使再諗打扮嘅問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞