點解香港男性唔多識打扮

832 回覆
469 Like 649 Dislike
其實smart casual先最難
一來cutting一定要啱
二來好講fashion sense
三來好講你財力
因為啲fabric同material太明顯
一摸落去就知你著緊貴嘢定cheap嘢

利申 我係cheap雞smart casual撚
見到啲負評已經睇唔清所謂香港男性打扮嘅定義係咩而啲已經叫平普通嘅好
咁究竟個準則係邊
著下恤衫已經好好睇

恤衫加冷衫加外套著對皮鞋wingtip乜都好叫唔叫smart casual 而兩日天氣凍成街都係咁
好多同事撞曬style
香港有咩問題喺呢個post其實都體現晒
着得有style或者咩貼圖,點都負皮多
個個her nose is too big上身

咁但打扮到毒撚咁 固然又會俾人笑

咁咪大部分男仔都走中庸之道
即係又唔想柒但又唔敢太好,太突出
咁咪個個joggers加對公廁鞋之類
顏色配搭都係最穩陣既就夠

求好睇,求自己好鐘意
同埋但求唔好有機會被笑 既分別
香港男仔偏向係後者多過前者
梗係算
香港其實唔太岩呢種 禮儀 乾淨整齊就夠
你果隻根本吃力不討好 著完自己辛苦
一個人乾淨整齊 講野得體都夠啦
打扮唔一定下下去到同日本人比
化妝gel頭係基本禮儀係尊重
但著衫唔駛咁多花臣
下,niko and,initial已經每季都有靚衫
少咗連登仔look
屌 貼埋D鬼佬真係嘥氣
叫好咩 係睇唔明點解下身要著到咁大包
凍定真係咁大袋
上半身就正常
男人靠既係天生高度
同埋後天操身型

高大大隻佬 唔穿都型啦

矮肥毒柒 穿乜都7
You sure?
中環人著衫好頹
好撚柒囉屌
我覺得呢個asian youtuber襯衫幾好睇
https://youtu.be/oHJfMp_3Pb4
復古又唔一定係二手既
冷手會唔會太鬆、顏色,加你身型都可以好唔同
講真要襯得靚真係要交好多學費
可能好多人洗咗好多錢先至搵到自己嘅風格
我會建議其實可以好似切機咁
你先諗定全套衫係乜嘢類型
當係一個project咁
然之後就砌出嚟 唔啱呢套衫既style就唔好買
當你儲儲埋埋有唔同類型嘅style
咁先至再finetune下啲細節位
其實都好夠用
重點係自己覺得舒服靚咪囉
唔好太care人點諗
尖啄師
我唔覺得好亦都唔著工裝
只係覺得比起街上長棉褲/joggers + 有帽衛衣好
個標題叫唔多識打扮,所以入黎學下咩叫整打扮
咁上面幾張相都叫同平時香港街見到嘅人有小小唔同但都咁多負評
而家入U個班男
個個一撚樣樣
有時想叫晒做同一個名算
呢個ok喎 正正常常lo d衫起碼對個人既要求唔洗咁高先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞