點解香港男性唔多識打扮

832 回覆
469 Like 649 Dislike
點解咁多人覺得唔靚仔就襯衫都冇用
明明宜家個個都戴晒口罩 如果戴多頂帽根本差唔多睇唔到個樣
唔好俾咁多藉口自己啦
咁個人樣衰, 加副唔同感覺既眼鏡可能無咁衰
你睇吓蘇永康有戴同冇戴眼睛差幾遠
雖然同好樣都仲有距離
我覺得打扮就係將唔同種類嘅衫mix and match,而襯色技巧同對衣服formality嘅了解就決定你識唔識襯衫,而呢兩樣野正正係香港男仔最缺乏
師傅你一棍打死成船人
有冇相啊畀大家睇吓你覺得靚嘅標準係咩
齋屌冇建設好唔要得
其實近年U記啲嘢嘅design幾好
Quality係麻麻㗎啦 不過玩個款就好抵玩
mix&match好好睇
認同香港男仔係比香港女仔無咁識打扮。男仔係香港買衫真係唔易。

香港啲男仔衫選擇少、價錢貴。fashion啲既通常係外國牌子,但又好多時候碼數偏大,可能要175以上先carry到。
揀日牌咪得
不過香港男裝嘅價錢真係貴啲
咁Nick Wooster都算係啦

鬼唔撚知Kaptial, 45r, purple label, engineer garment靚咩,但係真係好撚貴。

男人著平衫,真係一眼睇得出。

男人唔可以玩cutting , 一玩texture就好易穿崩。著initial嗰啲cutting其實好核突

所以求撚其算,好過俾人發現著cheap嘢
日牌我剩係知uniqlo、GU呢啲平民路線牌子。見識少唔知有乜中高日系牌子係香港有。
有女洗撚打扮咩 頭唔好話gel, 就咁吹乾就算温,同一套衫唔臭就繼續著都得啦 on99 著到好撚有型托柒
高大著乜都型,矮拎著皇袍都7
靚日牌好貴
blk
有買開Black Label,可惜香港無
Nanamica 都好靚
其實著得幾型
但依到只會一面倒負評
估唔到連登仔好似好反感「打扮」呢兩個字
首先我想讚吓其實香港男仔打扮已經算入到我水準線,大部分都幾有品味呀
(講得好似好串,但因為我只係可以代表自己講,代表唔同其他人sorry,人人標準唔同)
因為好多地方既男人,例如大陸果班簡直不堪入目
好多老一輩直頭d打扮離遠都唔想痴埋去
所以有d人講有錢唔洗打扮
....都....當然你自己開心ok...但人地點睇你,你自己要明....
正如好多人都會欣賞郭富城咁老重keep到自己咁有型~
你會想自己成為佢,定係有錢過佢但要著polo衫,西褲拉到上胸既大陸人先?
係咪有錢要你日日大陸風格都ok如果你唔覺柒咁祝你繼續咁樂觀

我自己覺得打扮用閒錢改善吓自己係開心事
照鏡望到都開心d有自信d啦係咪
駛乜一定要貴野
淨係U記嗰堆crossover都唔錯啦
呢個真
唔太貴真係著簡單D好過
諗起呢張相
毒撚樣咪ok lo
攪咁多把撚咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞